“Bugün rüyamda görsem hayal dahi edemeyeceğim noktadayım, buralara nasıl geldiğime kendim inanamıyorum” diyen Konukoğlu, gençlere hayallerini uzun vadeli değil, kısa vadeli kurmalarını önerdi.
Gaziantep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü’nde öğrencilerle bir araya gelen Konukoğlu, sektöre ilişkin değerlendirmeler yaptı, tecrübe paylaşımında bulundu, soruları yanıtladı. Yükselen maliyetler nedeniyle tekstil sektöründe durgunluk yaşandığını, ancak 1-2 yıl durgunluk yaşansa da sonraki yıl dikey yükselişle 1-2 yılda yaşanan kayıpların kapandığını belirten Konukoğlu, bunun, tekstilin doğasında olduğunu söyledi.
SIKINTI BİTMEZ
Tekstil sektörünün sıkıntılı dönemde olmasına rağmen asla bitmeyeceğine dikkat çeken Konukoğlu, bu görüşünü, “İnsanlar doğduğunda tekstile sarılarak karşılanıyor, öldüğünde tekstile sarılarak uğurlanıyor” örneği ile açıkladı. Sektörlerin durgun dönemlerinde stok için üretim yapmak yerine bazı tesisleri “dinlendirmesi” gerektiğini belirten Konukoğlu, “Dünya genelindeki olumsuzlukların etkisiyle iki yıldan beri kaynaklar faizde değerlendirildi. Faizler düşerse 2026 yılı ile yatırımlar yeniden başlayacak. 2026 çok parlak olmasa da iyi bir yıl olacak” dedi.
TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN GELİŞİMİ
Tekstil sektörünün çok uzun yıllar İngiltere ile anıldığını kaydeden Konukoğlu, “İngiliz Kumaşı denildiği zaman kalite, moda ve tasarım akla gelirdi. Sektör sonraki yıllarda Fransa ve Almanya, şimdi de İtalya ile anılır oldu” diye konuştu. İtalya’nın tasarım ve modada çok başarılı olduğunu anlatan Konukoğlu, bayrağı devralan Türkiye’nin tekstilde kalite, moda ve tasarımda dünyanın zirvesine çıktığını, sektörün ihracatta ve istihdamdaki öneminin tartışılamayacağını bildirdi. Konukoğlu, “Türkiye’de önce tekstilde sektörle birlikte anılan ülkelere baktığımızda tamamının bu gücüne sömürgeleri olan ülkelerdeki pamuk ekimi ile eriştiğini görürüz, Türkiye ise pamuk üretimi, girişimci insanları ile başarıya ulaştı ve şu anda dünyanın en iyisidir” ifadelerini kullandı.
ÇIRAKLIĞINI YAPTIĞIM İŞİMDE BAŞARILI OLDUM
Dünya genelinde değişik sektörlerde çok büyük firmaların önemli bölümünün tekstil ile iş dünyasına adım attığını belirten Konukoğlu, çeşitli konularda değerlendirmeler yaptı. Öğrencilere gösterilen özgeçmiş videosunu her izlediğinde “bu ben miyim” dediğini ve geldiği noktayı hayal dahi edemeyeceğini kaydeden Konukoğlu, sanatı çok sevdiği için ailesinin karşı çıkmasına rağmen ortaokula kaydolduktan sonra ayrıldığını söyledi. Babasının kendisini ustaların yanına götürdüğünü anlatan Konukoğlu, “Hiç unutmam, ‘Eğer patronun oğlu diye müsamaha gösterirseniz bunu kabullenmem, diğerleri neyse Abdulkadir de o’ dedi ve ustalara adeta, ‘eti sizin kemiği benim’ dedi. Sonra bana döndü, ’Burada baba yok, baba evde kaldı. Gün içinde idari binaya hiç gelmeyeceksin’ diye tembih edip gitti, öyle de oldu” diyerek o günü aktardı.
HAYALLERİNİZİ KISA VADELİ KURUN
“Bugün rüyamda görsem hayal dahi edemeyeceğim noktadayım, buralara nasıl geldiğime kendim inanamıyorum” diyen Konukoğlu, gençlere hayallerini uzun vadeli değil, kısa vadeli kurmalarını önerdi. Başarıda hayallerin önemli etken olduğunu, erişilebilecek ancak, kolaylıkla elde edilemeyecek hayaller kurulması gerektiğini anlatan Konukoğlu, “Hayalinizi kısa vadeli kurup, gerçekleştirince yeni hayalin peşinde koşacaksınız. Uzun vadeli hayal kurup gerçekleşmeyince motivasyonunuzu kaybeder, mutlu olamazsınız” yorumunu yaptı. Merdivenleri birer birer çıkanların başarısının kalıcı ve istikrarlı olacağına işaret eden Konukoğlu, adımını dikkatli atanlar ve hayalleri gerçekçi olanların başarılı olmasının ardından yeni hayaller kurarak yoluna devam etmesi gerektiğini kaydetti. Konukoğlu, öğrencilere kendisinin ilkesi olan, “Denizin ortasında bir yelkenlideyiz. Rüzgar durmuşsa küreklere asılın, asla pes etmeyin. Rüzgar durdu diye beklemeyin” diye seslenerek sözlerini tamamladı.