TOSYÖV Gaziantep Destekleme Derneği ve KOSGEB ve KGF A.Ş iş birliği, Denizbank Hacettepe Teknokent, KOBİ Efor Dergisi ve LOGO Yazılım çözüm ortaklığında “KOBİ’lere ve Girişimcilere Sağlanan Destekler, Finans Olanakları” konulu toplantı düzenlendi. Toplantıda konuşan Ak Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, TOSYÖV Başkanına, 2018 KOBİ zirvesinin Gaziantep'te yapılmasını teklif etti. Koçer, "Gaziantep olarak ihracatta 5. sıradayız, markalaşmada 6. sıradayız. KOBİ'lerimiz girişimcilerimiz çok fazla, odalarımız aktif dinamik. Bu tür toplantılar zirveler Gaziantep'te olsun en iyi ev sahipliğini yaparız" dedi.

kobi̇ler-için-engelleri -necati-binici.jpg

BİNİCİ:DESTEKLER VAR, BÜTÇE VAR AMA NASIL ALACAĞIZ?

Ticaret Odası'nda yapılan ve KOBİ'lerin finansmana erişimi konusunun ele alındığı toplantıda konuşan TOSYÖV Mütevelli üyesi ve Gaziantep Destekleme Derneği Başkanı Necati Binici, ülke ekonomisinin yüzde 98'inin KOBİ'lerden oluştuğunu belirtti. Binici, "Ancak yüzde 2'nin aldığı payı düşünürseniz ortada bir dengesizlik var. KOBİ'ler için destekler var, Kalkınma Bakanlığı, KOSGEB, AB, TÜBİTAK inanılmaz destekler var, bütçede var ama nasıl alacağız? KOBİ bunu nasıl kullanacak? Bu konudaki engelleri kaldırmak zorundayız. Hangi KOBİ evrağı hazırlayacak bir donanıma sahip? KOBİ'lerin evrak meselesi, eleman yetersizliği konusu var" dedi.

kobi̇ler-için-engelleri -beyhan-hidiroğlu.jpg

GTO'DA BİRİM AÇILACAK

'Bankaların tavrını da gözardı edemeyiz' diyen Binici, "Artık eskisi gibi değil bankalar çok farklı teminatlar istiyorlar. Ama devletin desteklediği Kredi Garanti Fonu bu konudaki kapıyı biraz aralıyor. 7 milyar ihracat yapan, 700 bin Surileyi misafir eden bu kentte KOBİ'ler mücadele ediyorsa, bu mücadelenin karşılığını almak zorunda. KOBİ'ler finansmana nasıl erişecek? Ticaret Odası başkanımız bu konuda bir birim açacağını söyledi. Bu KOBİ'ler için çok önemli. Gaziantepli KOBİ'lerin önlerindeki engeller giderildikçe ekonomiye katkı koymaya devam edecekler" diye konuştu.

kobi̇ler-için-engelleri -tayfur-geler.jpg

GELER:BİR İLKE İMZA ATTIK

Denizbank KOBi Bankacılığı Satış ve Performans Yönetimi Grup Müdürü Tayfur Geler, KOBİ'lere desteklerinin bundan sonra da devam edeceğini söyledi. Gereli, "1.6 milyon müşterimizle sektöre destek veriyoruz. KOBİ'lerimize olan desteğimizi hiç bir zaman kesmedik. En fazla müşteriye ulaşan KOBİ'ye destek veren 3. banka olduk. Bu arada bir ilke imza attık. KGF destek hattı kurduk. KOBİ'lerimizi bilgilendiriyoruz. Geçtiğimiz yıl Denizbank olarak Nefes kredisi KOSGEB kredisi ve KGF kredileriyle yaklaşık 70 bin müşteriye 14 Milyar TL kaynak aktardık.Bu kaynağında yüzde 75'ini KOBİ'lerimize kullandırdık" dedi.

NEFES PROJESİ

Amaçlarının KOBİ'lere destek vermek olduğunu söyleyen Geler, "Ekonomimiz yüzde 5 büyüdü, sanayi üretimi yüzde 6.7 artı, istihdam geçen sene 250 bin net istihdam artışı sağlandı KGF destekleriyle. Nefes Projesi'ne imza attık. Bu projenin yenilenmesi gündemde. Bu projede tekrar yer almayı istiyoruz. KOBİ'lerimize destek vermeye devam edeceğiz. Amacımız KOBİ'lerimizin sorunlarını çözmek. KOBİ'lerin yanındayız. KOBİ'lerin hizmetindeyiz" diye konuştu.

kobi̇ler-için-engelleri -nezih-kuleyin.jpg

KULEYİN:GİRİŞİMCİLİĞİ GELİŞTİRMEK İÇİN YOLA ÇIKTIK

Konuşmasına Nazım Hikmet'in Antepliler Kahraman olur, yiğit çıkarır mısralarıyla başlayan TOSYÖV Başkanı Nezih Kuleyin salondan büyük alkış aldı. TOSYÖV'ün çok önemli bir fonksiyonu yerine getirdiğini belirten Kuleyin, "Girişimciliği geliştirmek için yola çıktık. Yola çıktığımızda KOBGEB yoktu. Bu çalışmaların sonucunda KOSGEB kuruldu. KOSGEB'in kurulması KOBİlerin sorunlarına önemli bir çözüm olurken bir başka durumu da ortaya çıkardı. KOBİ'ler kredi istemiş, bankalar ise ipotek. Bunun üzerine mallarını mülklerini satmış sanayi yatırımı yapmışlar, sonra kaynak bulamıyorlar o zaman TOSYÖV önderlik yapmış ve KOBİ'lerin maddi olmayan kaynaklarla ya da bankaların ipotek olarak kabul etmedikleri kaynaklarla kredi almaları için bir yöntem geliştirme gerekliğiliği ortaya çıkmış ve Kredi Garanti Fonu kurma çalışmaları başlamış. Bundada rol almışız. Bugün ülkemizi dar boğazda bulunduğu bu süreçte garanti fonunun ne kadar önemli bir rol üstlendiğini, KOSGEB'in KOBİ'leri nasıl geliştirdiğini hepimiz biliyoruz" dedi.

kobi̇ler-için-engelleri 25.jpg

SÜPER AKILLI BİR TOPLUM

Dünyanın hızlı bir şekilde dönüşüm geçirdiğini, Almanların sanayi 4.0. Japonların 5.0 dediği özellikle bilişim toplumunun ortaya çıkarttığı dönüşümün endüstri ve sanayiye yansımasının ortaya çıkan yeni bir durum olduğunu anlatan Nezih Kuleyin, "Biz TOSYÖV olarak yeni bir şiarın peşindeyiz. Bu şiar şudur. Endüstrimizi akıllaştırarak sanayi devrimini yapacağız toplumumuzu akıllaştırararak süper akıllı bir toplum haline geleceğiz hedefimiz budur. Bu hepimizin politikası olmalı. Biz gönüllü kuruluşların gücünü, rüzgarını arkamıza alamazsak bu yüksek teknolojiye ulaşacak toplumsal dönüşümü sağlamamız mümkün değil. TOSYÖV'ü yanına alan şehirler çok daha hızlı büyüyebilirler. Bunun örnekleri Afyon'da Bursa'da başka şehirlerde görülebilir. Gaziantep'in yemek sektöründen elde ettiği gelir, sanayi sektöründen elde ettiği gelirden çok mu küçük? Bütün dünyanın yemek merkezi olabilecek veya bütün dünyaya yeni tatlar sunacak bir Gaziantep'in elde edeceği gelir küçümsenebilir mi? Dünyada nasıl yer alabiliriz, bu yeniden ele alınmalı ve yerel kuruluşlara düşen görev Türkiye'nin yüksek nitelikli yüksek teknoloji ürünlerini artırmak ve Türkiye'nin zenginlikleriyle daha yüksek gelir elde etmek olmalıdır" diye konuştu.

HIDIROĞLU:CUMHURBAŞKANIMIZ ONURE ETTİ

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Gaziantep için söylediği sözlerden dolayı teşekkür etti. Hıdıroğlu, "Sayın Cumhurbaşkanımız 'Gaziantep'i hesaba katmayan hiçbir ekonomik programın başarı şansı olamaz' dedi. Ben Cumhurbaşkanına teşekkür ediyorum. Bizi onure ettiği için. Baklava, kebap, fıstık yemek var, ama tabi herşey bundan ibaret değil. Sayın Milletvekilimiz Nejat Koçer Sanayi Odası başkanıyken, vizyon, inovasyon ve marka projesi başlattı. Bizlerde onların devamı olarak Gaziantep'e ne yapabiliriz neleri konuşabiliriz, işadamımıza sanayicimize neler verebiliriz diye konuşuyoruz. Odamızda teşvik ve destek masası oluşturduk. Ağır bir mekanizma vardı eskiden. Sayın Koçer'e teşekkür ediyorum. Son süreçte çok hızlı karar alınıyor, hızlı destek ve teşvik sistemiyle ilgili çok gelişmeler var" dedi.

kobi̇ler-için-engelleri -nezih-kuleyin,-milletvekii-nejat-koçere-ve-beyhan-hidiroğluna-kitabini-hediye-etti.jpg

KREDİYE ULAŞMAK ZOR DEĞİL

Kaynakların doğru ve verimli kullanılmasının önemine değinen Hıdıroğlu, "Yeni bir döneme giriyoruz. Krediye ulaşmak çok zor değil. Fakat o krediyi aldıktan sonra işletmelerine kullanmıyorlar. Halbuki kaynakların doğru kullanılması gerekiyor. Aldığımız kredileri işletmemizde ve işimizde kullanmamız gerekirki, rekabet gücümüz, finans gücümüz artsın. Lütfen kaynaklarımızı doğru kullanalım" dedi.

KOÇER: BİNİCİ VE ÖZEKŞİ'YE TEŞEKKÜR EDİYORUM

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, konuşmasında TOSYÖV'ün Gaziantep'te yeniden yapılanmasında ve Kent Konseyi dönem başkanlığını başarıyla yürüttüğü için Necati Binici'ye teşekkür etti. Koçer, "Sayın Necati Binici Türkiye Kent konseyleri Birliği başkanlığını, Ökkeş Özekşi ile birlikte başarıyla yürüterek şehrimizi temsil etti. Hizmetlerinden dolayı teşekkür etmek istiyorum" dedi.

YENİ NEFES KREDİSİ YENİDEN GÜNDEMDE

Yeni nesil kefalet sistemi olan kredi garanti fonunu, Türkiye'nin büyümesine, ekonominin gelişmesine, istihdamın artmasına neden olduğunu belirterek, "Kredi garanti fonu artık yaşamımızın bir parçası. Kredi garanti foruyla ilgili büyüme tartışmalarını gereksiz buluyorum. Yeni nesil kefalet sistemi artık oturdu. KOBİ'lere desteklerinden dolayı Deniz Bank'a da teşekkür ediyorum. Nefes kredisinde özel sektör bankası olarak tek başına yer aldı ve yeni nefes kredisi 10-15 güne kadar yine gündeme geliyor" diye konuştu.

BÜYÜK BAŞARI VAR

KOBİ desteklerinin önemine değinen Koçer, "Üretime istihdama ve yatırıma verilen destekler önemli. Şunu iddia ile söylüyorum hem kaliteli kanun yapma noktasında, hem de işletmelerimizden, esnafımızdan, ticaret erbabımızdan ya da vatandaşlardan gelen taleplerin değerlendirme noktasında gerçekten büyük bir başarı var. Yapılandırma veya vergi kanunları çalışmalarında neyi götürdüysek kabul ettirdik. Markalaşma, kurumsallaşma inovasyon, ar-ge çok önemli yolculuklar"dedi.

BU YETERLİ DEĞİL

Gaziantep'in proje üretmede, kurumsallaşmada bir çok Anadolu şehrinden önde olduğunu söyleyen Koçer şunları dile getirdi:"Bu yeterli mi değil. Ben bu yolculuğun daha hızlı, daha verimli olması noktasında bize düşen ne varsa sizin yanınızda olduğumuzu ifade etmek isterim. Sanayi 4.0 elbette önemli Almanya'da başlatılan ve patentini Almanya'nın aldığı 4.0 Türkiye'ye elbet bir gün gelecek hazırlıklarımızı ona göre yapmak zorundayız. Kurumsallaşma markalaşmamız, ar-ge yatırımımızı çok hızlı bir şekilde tamamlamalıyız. İşletmelerimizde ar-ge departmanı, arge elemanlarının istihdam edilmesi önemli."

kobi̇ler-için-engelleri -nejat-koçer.jpg

KOÇER'DEN ZİRVE TEKLİFİ

Koçer, konuşma sırasında 2018 KOBİ zirvesinin Gaziantep'te yapılmasını teklif etti. Koçer'in bu teklifine TOSYÖV Başkanı, " Süper akıllı toplumu burada yapalım" dedi. Koçer ise, "Bilemem artık biz Gaziantep olarak ihracatta 5. sıradayız, markalaşmada 6. sıradayız. KOBİ'lerimiz girişimcilerimiz çok fazla, odalarımız aktif dinamik. Bu tür toplantılar zirveler Gaziantep'te olsun en iyi ev sahipliğini yaparız" diye yanıt verdi.

kobi̇ler-için-engelleri -sadik-gözek.jpg

GÖZEK:DESTEK VERİYORUZ

KOSGEB Gaziantep İl Müdürü Sadık Gözek, KOSGEB desteklerini anlattı. Gözek, "Biz KOSGEB olarak kredi faiz destekleri veriyoruz. Gaziantep'te 2003-2015 yılları arasında toplamda 3 bin 552 işletme 300 milyon liralık kredi hacmi oluşturdu. Bunun 27 milyonluk faizi KOSGEB tarafından karşılandı. 2016 yılında Makina Teçhizat Kredi Faiz Desteği ve Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği 288 işletmeye yaklaşık 18 milyon 600 bin liralık kredi hacmi oluşturulmuş ve 4 milyonluk kredi faizi KOSGEB tarafından karşılandı. Ayrıca 2017 yılında Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği Şubat 2017-31 Aralık 2017 tarihine kadar 4 bin 151 işletmeye yaklaşık 103 milyon lira kredi faiz hacmi oluşturulmuş 24 milyon liralık kredi faizi ise KOSGEB tarafından karşılandı. Dolayısıyla 2003 yılından 2017 yılının Aralık ayı sonuna kadar yaklaşık 8 bin işletmeye 421 milyon liralık kredi faiz hacmi oluşturulmuş, 55 milyon liralık kredi faizi ise KOSGEB tarafından karşılanmıştır."

Meral KINACILAR, Narin DEMİRCİ