“Gaziantep’te kadınlara yönelik bakış açısını değiştirerek, İŞKUR eğitim merkezi kursları sayesinde ezber bozduk” dedi.

Gaziantep 4. İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurul toplantısı Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya, İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu üyeleri ile Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Aktif İşgücü Daire Başkanı Volkan Öz katıldı.

İŞKUR; EKONOMİYE, KATKI VERMEYE DEVAM EDECEK

2018 yılı birinci olağan İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısında, 2018 yılı performans programını aktaran Gaziantep İŞKUR İl Müdürü Siraç Ekin, istihdamın korunması ve arttırılması, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesi, işsizliğin azaltılması ve özel politika gerektiren grupların işgücü piyasasına kazandırılması gibi temel görevleri olan İŞKUR’un, 2018 yılında belirlediği hedeflerle ilimiz ve ülkemiz ekonomisine katkı vermeye devam edeceğini kaydetti.

İŞSİZLİKLE MÜCADELEDE ETKİN ROL ALACAĞIZ

Ekin, "İstihdam politikalarının oluşturulması ve uygulanmasında temel aktör olan İŞKUR, 2017 yılında olduğu gibi 2018 yılında da işverenlere yönelik istihdam teşviklerinin uygulanmasını ve işsizlikle mücadelede etkin rol alacaktır. Bu kapsamda kalıcı istihdamı arttırma işsizliği azaltma amacı ile yapılacak çalışmalara özellikle kadın, genç ve engellilere yönelik özel çalışmalar yapılacağı hedeflenmiştir" dedi.

ÇOCUK İŞÇİLİĞİN ÖNÜNE GEÇMEYE ÇALIŞACAĞIZ

"İŞKUR hibe destekleri 36.000 TL’ den 50.000 TL’ ye yükseltilmesini dikkate alarak engellilerin de kendi imkanlarıyla iş kurmaları için gereken duyuru ve bilgilendirmelerin yapılması hedeflenmektedir" diyen Ekin, "İŞKUR tarafından düzenlenen aktif işgücü programlarının etkinliği arttırılacaktır. Mevsimlik tarım işçilerine yönelik bir izleme sistemi kurulacak ve bu işçilerin çalışma ve barınma koşulları iyileştirilecek, bu kapsamda çocuk işçiliğinin önüne geçilmeye çalışılacaktır” şeklinde konuştu.

HEDEFLERİ ANLATTI

2017 sonu itibariyle ilimizin istihdam verileri, İŞKUR aktiv faaliyetleri, pasif iş gücü faaliyetleri, 2018 yılı engellilere yönelik onay bekleyen projeler, 2017’de gerçekleşen hedefler ve 2018 yılının hedefleri konusunda sunum yapan Ekin, “2016 yılında İŞKUR’a iş başvurusu yapanların sayısı 67 bin iken bu sayı iş arayanlara karşı takındığımız hassasiyetten ötürü 106 bin 207’ye ulaştığını görüyoruz. Bu durum, İŞKUR’un güvenilir bir kurum olduğunun göstergesidir. İki yıl arasında ciddi bir fark görüyoruz, biz bundan dolayı mutluyuz ve bize destek verenlere teşekkür ediyoruz” dedi.

KALICI İSTİHDAM SAĞLADIK

Gaziantep’te işsiz vatandaşlara kalıcı iş istihdamına yerleştirdiklerini vurgulayan ekin, şunları anlattı: “‘Açık İş’ bizim için çok önemliydi. Sonuçta çevremizde, bölgemizde ve ilimizin etrafında biliyorsunuz daha değişik durumlar söz konusu. Buda sektörü olumsuz yönde etkiledi. Ama İş verenlerimiz buna rağmen açık iş taleplerini hiçbir şekilde geri kalmamıştır ve aşağı yukarı açık iş talebini bize vermiş durumdadır. İşe yerleşmede ise aksayan durumlara rağmen çevresel, bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeydeki durumuda göz önüne aldığımızda, Gaziantep ilimizde çok belirgin bir durum var. Geçen sene, 21 bin 356 kalıcı işe yerleştirme varken, Gaziantep İŞKUR’un yapmış olduğu girişimler sonucunda işsiz vatandaşlarımız kalıcı istihdama dönüştürmek adına 22 bin 738 kişiyi işe yerleştirmiştir. Belkide Irak’a, Suriye’ye ve daha değişik ülkelere eskiden yapıldığı gibi ihracatların yapılmış olması halinde, bu sayının yükseklere çıkacağıda muhakkaktır. Ama buna rağmen bir öneceki yıla oranlar artış gösterebiliyorsak İŞKUR olarak sizlerle almış olduğumuz kararlar sonrasında genel müdürümüzünde vermiş olduğu bu yöndeki destekle bakanlığımız dahil, bunlar yaptığımızın göstergesidir.”

EZBER BOZDUK

Kadınlara yönelik oturan sistemi değiştirdiklerini belirten Ekin, “Artık Mesleki Eğitim Kurslarımızda, 2016-2017 yılına detaylı baktığımızda kadınlarda yüzde 18, erkeklerde yüzde 24’lük çok belirgin bir artış görüyoruz. Bir yılda 7 bin 849 kadına meslek edindirme kursuna aldık. Bu kadınların Gaziantep gibi bir yerde geçmiş dönemlerde düşük bir katılım sağlanıyorken, bu kursların sayesinde bugün bir önceki yıla kıyasla baktığımızda yüzde 345 oranla artış görüyoruz. Kadına yönelik iş gücü istihdamı, eskiden gelen geleneksel yapıyı bozmuştur. Gaziantep’te kadını meslek edindirme yöndeki duruma baktığımızda adeta ezber bozduk"

ÖZ: GAZİANTEP ÖENMLİ BİR ŞEHİR

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Aktif İşgücü Daire Başkanı Volkan Öz ise, Gaziantep’in önemli bir şehir olduğunu ve uyguladıkları politikada öenml yere sahip olduğunu dile getirdi. Öz, “İŞ-KUR tarafından işe yerleştirilen genç sayısı 2017 yılının bir önceki yılına kıyasla yüzde 56 artmış. 22 bin 713 işe yerleştirmelerin 7 bin 395’i genç. İşe yerleştirme sayısı da artıyor, ama önemli olan nokta gençlerimize iş imkanının sağlanması. Yüksek öğretim mezunlarının işe yerleştirilmesine bakıldığında bir önceki yıla göre yüzde 18 artış var. Uygulamış olduğumuz teşviklerinde önemli olduğunu görüyoruz. 2017’de temel önceliğimiz genç, kadın ve engellilerimizdi. Gaziantep’te bu gerçekleştirilmiş. 2018 yılında bunu daha güçlü bir şekilde yapmayı hedefliyoruz” dedi AYŞEGÜL BAĞCI