Paniğe kapılan iş adamları durumu Ökkeş Özekşi'ye ilettiler. Özekşi'de sosyal medyada ve WhatsApp da paylaşımlar yaparak olayı duyurdu. Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım'ın önceden bilgi verdiği TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'nu durumu anlatırken, bu arada AK Parti Milletvekilleri Nejat Koçer ve Mehmet Erdoğan, AK Parti MKYK Üyesi Şamil Tayyar ile MHP Milletvekili Muhittin Taşdoğan da hep birlikte harekete geçtiklerini bildirdi. MHP Milletvekili Sermet Atay'da, Ökkeş Özekşi'ye verdiği bilgide çek konusunu gece yarısı meclise CHP ve İYİ Parti'nin getirdiği söyledi. Büyük yankı uyandıran bu gelişme öğle saatlerinde herkesin dört bir yandan harekete geçmesi sonucu Ticaret Bakanlığının gündemine getirildi. Öğleden sonra ise bakanlıktan çıkan kararla bankaların çeklerin ödenmesi yönünde karar çıkarılması sağandı.

NELER OLDU

Sabah saatlerinde iş adamı Ömer Faruk Melekoğlu, AK Parti il başkanı ve Milletvekilleriyle oda başkanlarına gönderdiği mesajı, Ökkeş Özekşi ile paylaştı. Melekoğlu mesajında "Sayın Başkan, Sayın vekillerim, bankalar karşılığı olan çeklerimizi ödemiyor.Tebliğe göre ibra dahi edemezsin diyor. Adam çekini yatırmış. Benim bu parayı çekip, İşçiliğimi ödemem, SSK mı, vergimi yatırmam gerek. Burada yanlış bilgilendirme var. Tamam karşılığı olmayan çekin arkasını yazmasın işlem yapmasın. Ama olanı versin Sayın vekilim benim yurt dışı akrediflerim yurtdışından sigortalı ödemelerim var. Bitirir bizi bu iş.Alakanızı İVEDİ olarak arz ediyorum"dedi. Bunun üzerine Ökkeş Özekşi sosyal medyada yaptığı paylaşımda "Gaziantepli iş adamının feryadı. Tüm Milletvekillerine ve AKP il başkanıyla oda başkanlarına atmış bu mesajı. Bana da attı tabi. Çaresizlik nedir derseniz 'Budur" derim. Umarım Gaziantep Milletvekilleri bankaların bu keyfi uygulamasına müdahale eder"dedi.

TUNCAY YILDIRIM AÇIKLAMA YAPTIGaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım bu konuyla ilgili olarak Ökkeş Özekşi'yi aradı ve gelişmeler hakkında bilgi verirken, sorunu TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'na ilettiklerini ve sorunun büyük ihtimalle öğleden sonra çözüleceğini belirtti.


KOÇER HEMEN DEVREYE GİRDİ

AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer de Özekşi ile temas kurarak, sorunu çözmek için harekete geçtiklerini ifade etti. Bu arada Bakan Mehmet Muş ile temasta olduğunu belirterek, "iş ve sanayi dünyasının böyle krize sürüklenmesine müsaade etmeyiz"dedi.

MECLİSTEKİ GEÇİCİ MADDENİN HATALI YAYINLANMASI YÜZÜNDEN KAOS YAŞANDI
Bu olumsuz gelişmelerin bir gün önce mecliste alınan bazı kanunlarda değişiklik yapılması için gerçekleştiği öğrenildi. Bu maddede en önemli bölüm, "ibraz süresinin son günü 30 nisan ile 31 mayıs tarihleri arasına isabet eden çekler bu tarihlerde ibraz edilemez"kısmı oldu. Böylece İş adamları bankalardan çeklerinin karşılığını alamadı.

ZOR DA OLSA ÇÖZÜLDÜ

Nejat Koçer bakanlığın harekete geçmesiyle birlikte yaşanan sevindirici karardan sonra yaptığı açıklamada; “Çek ibrazı kararı, karşılıksız çıkabilecek çekler için öngörülse de uygulamada karşılaşılan sorunları ilettiğimiz Ticaret Bakanımız Sayın Mehmed Muş, hızla devreye girdi ve Ticaret Bakanlığı konuya açıklık getiren tebliği yayınladı. Çek takas ve çek tahsil işlemleri başladı” dedi. Koçer, şöyle devam etti; “Ticaret Bakanlığı 30/4/2021 ila 31/5/2021 tarihleri arasında çeklerin bankaya ibrazında çek hesabında karşılığının bulunması kaydıyla çekin ödenmesi, aksi takdirde 1/6/2021 tarihinden önce karşılıksızdır işlemi yapılmaması gerektiğini açıkladı.”

TAYYAR: FARKLI UYGULAMALAR PİYASALARI KİLİTLEDİ

AK Parti MKYK üyesi Şamil Tayyar ise “Bankaların farklı uygulamaları piyasaları kilitledi.” dedi. Tayyar, “Yasada sorun yoktu. Kısıtlamalar nedeniyle doğacak hak kaybının önlenmesi amacı yasa metnine açıkça konmuştu. Bankalar farklı uygulamayla çek ibrazını tümden kaldırınca, piyasalar kilitlendi. ”Piyasadaki tereddütü hızlı bir refleksle yarım günde çözen Mehmed Muş bakanımıza Hükümetimiz devreye girdi ve bir teblignameyle çek krizini çözdü. Karşılığı olan çeklerin tahsilatı yapılabilecek”

ERDOĞAN: SORUN ÇÖZÜLDÜ

Bakanlık kararını ilk duyuran AK Parti Milletvekili Mehmet Erdoğan ise, “Çek ibrazıyla ilgili madde iptal edilerek, Bankada hesapta karşılığı varsa çekler ödenecek” diyerek müjdeyi verdi.
YILDIRIM: LÜTFEN DİKKAT

Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım bankaların daha dikkatli olması gerektiğini söyledi. Yıldırım, “Konu ile ilgili çağrımız duyuldu. Çeklerin bankaya ibrazında çek hesabında karşılığının bulunması kaydıyla çekin ödenmesine ilişkin kararın çıkması için çalışan Ticaret Bakanımıza, Valimize, Milletvekillerimize ve TOBB Başkanımıza teşekkür. Bu karar ödeme darlığına düşen firmaları korumak için alınmıştır. Bankaların, hesabı müsait olduğu halde firmaların çeklerini ödememesi piyasadaki nakit akışını engellemektedir. Bankalarımız, kararın uygulanmasında daha dikkatli olmalı ve firmalarımızı mağdur etmemelidir” dedi. Yıldırım, “Çeklerin bankalara ibrazı ile icra iflas takiplerinin 31 Mayıs'a kadar durdurulması kararı için; Sayın Cumhurbaşkanımıza, Bakanlarımıza, Milletvekillerimize ve yerelin Ankara'daki sesi olan TOBB Başkanımıza teşekkür ediyorum.”

PİYASADAKİ NAKİT AKIŞI ENGELLENMEMELİ

Karara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yıldırım, “Bu karar ödeme darlığına düşen firmaları korumak için alınmıştır. Bankaların, hesabı müsait olduğu halde firmaların çeklerini ödememesi piyasadaki nakit akışını engellemektedir. Bankalarımız, kararın uygulanmasında daha dikkatli olmalı ve firmalarımızı mağdur etmemelidir” diye konuştu. Yıldırım ve iş dünyasından gelen talepler üzerine Ticaret Bakanlığı’nın genelgesi kapsamında çek takas işlemleri ve karşılığı olan çeklerin tahsilatına tekrar başlandı.

BAKANLIK AÇIKLAMA YAPTI

Ticaret Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle tam kapanma döneminde çek ibrazı ve ödemelerinde yaşanabilecek mağduriyetlerin önüne geçmek amacıyla yapılan yeni düzenlemeye ilişkin uygulamalara açıklık getirdi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan "Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile ibraz süresinin son günü 30 Nisan 2021 ila 31 Mayıs 2021 tarihleri arasına isabet eden çeklerin, bu tarihler arasında ibraz edilemeyeceği, 1 Haziran 2021'den sonra, kalan süresi içinde ibraz edilebileceğinin düzenlendiği hatırlatıldı.

GEREKÇELİ BİLGİ

Anılan hükmün gerekçesine işaret edilen açıklamada, Kovid-19 nedeniyle "tam kapanma" süreciyle birlikte ticari hayatta meydana gelecek yavaşlamanın tacir ve esnaf bakımından olası olumsuz etkilerini azaltabilmek ve bu dönem içinde ödemelerini planlayabilmelerine imkan verebilmek için, tacir ve esnafın 30 Nisan 2021 ila 31 Mayıs 2021 tarihleri arasına isabet eden kambiyo senedinden ve özellikle çek ve bonodan kaynaklanan borçları ile kamu idarelerine olan borçlarına ilişkin olarak mayıs sonuna kadar yasal takip başlatılmamasının amaçlandığı belirtildi. Açıklamada, "Böylelikle hem Kovid-19 salgını nedeniyle uygulanan kısıtlama tedbirleri kapsamında çekini bankaya ibraz edemeyen alacaklının hakkı korunmuş hem de borçlunun ödeme günü bu tarihler arasına denk gelen borçlarını 1 Haziran 2021 tarihinden sonra ödeyebilmelerine imkan tanınmıştır." ifadesine yer verildi. Düzenlemenin amacı ve gerekçesine vurgu yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi: "İbraz süresinin son günü 30 Nisan-31 Mayıs 2021 tarihleri arasına isabet eden çeklerin belirtilen tarihler arasında bankaya ibrazı halinde, çek hesabı sahibinin hesabında çekin karşılığının bulunması kaydıyla ödenmesi, aksi takdirde 1 Haziran 2021 tarihinden önce 'karşılıksızdır' işlemi yapılmaması gerekmektedir." Açıklamada ayrıca, bu hususta oluşan tereddütleri gidermek ve uygulama birliğini sağlamak üzere ilgili kurumlara bildirim yapıldığı ifade edildi.