GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci ise, Temmuz ayında gerek Gaziantep’ten gerekse bölgeden yapılan ihracat bir önceki yılın aynı dönemine oranla önemli bir artış gösterdiğini belirterek, " İhracatçılarımızın dünya pazarlarındaki gücü her geçen gün artarken, sanayicilerimiz de yüksek katma değerli ürünlerle ihracatçılarımızın elini güçlendiriyor" dedi.

YILDIRIM: YENİDEN YÜKSELİŞE GEÇTİ

Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, Haziran ayındaki düşüşün ardından ihracatın yeniden yükseliş trendine geçtiğini söyledi. 2019 Temmuz ayı ihracat verilerini değerlendiren Tuncay Yıldırım, Haziran ayında 9 günlük bayram tatili nedeni ile düşen ihracatın Temmuz ayında yeniden yükseliş trendine girdiğini söyleyerek Kurban Bayramında tatilin uzamaması gerektiğine vurgu yaparak “Ekonomik ve siyasi tüm küresel gelişmelere rağmen çalışıyor ve ülke ekonomisine katkı sunuyoruz” dedi.

EMEKLERİNE SAĞLIK

Yıldırım yaptığı yazılı açıklamada şöyle devam etti: “Gaziantep, Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17,5 artışla 664 milyon 978 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. En fazla ihracat yapan iller arasında 6. Sıradaki yerini koruyan Gaziantep yılın ilk 7 aylık döneminde de ihracatını yüzde 9,2 arttırdı. Bu rakamlarla il ve ülke ekonomisine katkı sunan değerli ihracatçılarımıza teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Gerçekten zor bir şeyi başarıyorlar, emeklerine sağlık.”

DANIŞMANLIK YAPIYORUZ

“Biz üyelerimize güvenli ihracat için danışmanlık yapıyoruz” diyen GTO Başkanı Tuncay Yıldırım, “İhracat yapmanın kolay ve güvenli hali için danışmanlık hizmeti vermek üzere Odamızda Dış Ticaret İstihbarat Birimi oluşturduk. Hangi pazara, hangi müşteriye, hangi ürün, hangi yolla satılır sorularına yanıt bulmak için oluşturduğumuz birim ile şehrimizin ve bölgemizin dış ticaretine katkı sunmayı hedefliyoruz. Artık fiziksel sınırları kaldıran, mesafeleri tek bir tuş uzaklığına indiren e-ticaret ve e-ihracat noktasında da üyelerimize danışmanlık yapmaya hazırlanıyoruz.” şeklinde konuştu.

KİLECİ: ÖNEMLİ BİR BAŞARI

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Ocak - Temmuz 2019 döneminde Güneydoğu Anadolu Bölgesinden bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 5,9 artışla 5 milyar 64 milyon 385 bin dolar, Gaziantep’ten ise yüzde 9,2 artışla 4 milyar 271 milyon 952 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini açıkladı. GAİB Koordinatör Başkanı, “Gaziantep ili 2019 yılı Temmuz rakamı, bugüne kadar kaydedilen en yüksek Temmuz ayı değeri olarak gerçekleşmiştir. Bu rekorla birlikte, iller bazında ihracat artış oranlarına baktığımızda da Gaziantep yüzde 17,5 ile ortalamanın bir hayli üzerinde bulunuyor. İhracatçılarımızın dünya pazarlarındaki gücü her geçen gün artarken, sanayicilerimiz de yüksek katma değerli ürünlerle ihracatçılarımızın elini güçlendiriyor.” dedi.

ORTADOĞU ÜLKELERİ BİRİNCİ

GAİB ihracatı ülke gruplarına göre incelendiğinde, Orta Doğu Ülkeleri’nin yüzde 45,9 pay ile ilk sırada yer aldığı, AB Ülkeleri’nin yüzde 20 ile ikinci ve Afrika Ülkeleri’nin ise yüzde 13,5 ile üçüncü sırada yer aldığı açıklanırken Güneydoğu Anadolu Bölgesinden Ocak-Temmuz 2019 döneminde 185 ülkeye ihracat gerçekleştirildiği ve Irak, ABD, Suriye, Suudi Arabistan, İngiltere, İtalya, İran, Almanya, Libya ve İsrail’in en fazla ihracat gerçekleştirilen ülkeler arasında olduğu belirtildi. İhracatı yapılan ürünler incelendiğinde ise halı, iplikler, kumaşlar, pastacılık ürünleri, plastikler ve mamulleri, değirmencilik ürünleri, bitkisel yağlar, ağaç ve orman ürünleri, demir-çelik mamulleri ile dış giyimin en çok ihracatı yapılan mal grupları olduğu ifade edildi.