MÜSİAD Gaziantep Şube Başkanı Kurt Ali Kılçık, 2013 yılına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Büyüme konusunda MÜSİAD öngörülerinde haklı çıktı” dedi. Kılçık. 17 Aralık'ta başlatılan soruşturmanın da sonuna kadar araştırılmasını talep etti.

"17 Aralık'ta başlatılan soruşturmayla oluşan ortamı da adli boyutunu ayrı tutmak kaydıyla ülke ekonomimize ve güven ortamına verdiği ve vereceği zararlar bakımından tüm kamuoyu ile birlikte endişeyle takip ediyoruz" diyen Kılçık, "Belirtmek isterimki nerede ve kim tarafından gündeme getirilirse getirilsin, muhtevası ve muhataplarına bakılmaksızın, yolsuzluk ve rüşvet iddialarının sonuna kadar araştırılması hepimizin ortak arzusudur. Yerel Seçimler, ardından Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler sürecine girdiğimiz bugünlerde bu soruşturma sebebiyle yaşananların ekonomimiz dahil olmak üzere beklenmedik yansımaları, doğuracağı muhtemel etkiler bakımından kamuoyunda, siyasal alana yönelik ciddi bir çalışma olarak algılanmaktadır. Buna izin verilmemelidir" şeklinde konuştu.

BÜYÜME SÜRÜYOR

Ekonominin birilerinin kötümser senaryolarına rağmen büyümeye devam ettiğini belirten Kılçık, "2013 yılı 3. çeyrek büyüme oranları yüzde 4,4 olarak geçenlerde açıklandı ve MÜSİAD’ın görüşlerinin ne kadar öngörülü olduğuna kamuoyu şahit oldu. Gerçekten birileri ısrarlı bir şekilde ve öyle olmadığını bildikleri halde kötümser senaryolar yazıyorlardı. Biz ise 3. çeyrek büyümenin de 2. çeyrek büyüme oranına benzer seviyelerde gerçekleşeceğini belirtiyorduk. Aynı durum 2. çeyrek beklentilerinde de yaşanmıştı. Orada da ekonomimiz bu ‘kötümserci ekibin’ beklentilerinin üzerinde ama bize göre beklenen oranda, yüzde 4,5 büyümüştü” diye konuştu.

ENFLASYONU DÜŞÜRDÜK

"Hükümetimizin Türkiye’de uyguladığı politikalara baktığımızda, biz çok şükür büyümeyle beraber enflasyonu düşürdük, büyümeyle beraber kamu borcunu düşürdük" diyen Kılçık, "Yani şu anda Türkiye’nin kamu borcunun milli gelire oranı geçen sene itibariyle yüzde 36 olarak açıklandı. Avrupa ortalamaları yüzde 100 civarında, Amerika yüzde 100’ü geçti. Yani gelişmiş ülkelerin tam 3’te biri kadar bir kamu borcumuz var milli gelire oran olarak.

Bankacılık sistemimiz çok şükür zamanında hükümetimizin attığı adımlar sebebiyle çok sağlam. Türkiye’de son krizde dahi düzgün bir düzenleme ve denetleme çerçevemizle bankacılık sektörünün sağlam bünyesini ülke olarak korumuş olduk" şeklinde konuştu.

HABER MERKEZİ