2018 yılı hedefimiz 2 milyar 500 milyon dolar olarak belirlendi" dedi.
Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu, Mahsum Altunkaya başkanlığında toplanarak sektördeki gelişmeleri ve 2017 yılı ihracat rakamlarını değerlendirirken 2018 yılıyla ilgili yol haritası çizildi. Başkan Altunkaya, yaptığı açıklamada, geçen yıl dünyanın birçok ülkesine gidildiğini ve 2017 yılında toplam 154 ülkeye ve bölgeye ihracat yapma başarısı elde edildiğini sözlerine ekledi. Türk mallarını dünyanın dört bir yanına gönderdiklerini ifade eden Altunkaya, şöyle devam etti:
“Gerçekleştirdiğimiz ihracatın üstünde satış yapabilirdik ama dünyada bazı bölgelerde yaşanan olumsuz gelişmeler ister istemez ihracatı negatif etkiledi. Buna rağmen hedefimizden sapmadan ülkemiz ihracatına katkı sağlamak için gerekli her türlü girişimi sürdürerek ve de özellikle tanıtım faaliyetlerimize ağırlık vererek sabırla yolumuza devam ettik. Ülkemizin 2023 yılı ihracat hedefleri doğrultusunda sorumluluk bilinciyle ihracat yolculuğumuzu sürdürdük. 2018’i kalkınma yılı olarak görüyoruz. Hedefimiz yılsonunda geçen yılların üstünde ihracata imza atabilmek. Bu hedefi başaracak güç, kapasite ve tecrübe birikimine sahibiz. Sektörde yapılmakta olan arge, inovasyon, eğitim ve markalaşma faaliyetlerimizle ihracattaki ürün yelpazesindeki katma değeri yüksek ürünlerin daha artacağını umuyoruz. 2018 yılını 2 milyar 500 milyon dolarlık bir hedefle kapatmayı planlıyoruz.”
2017 yılında gerçekleştirilen İhracatta öne çıkan ürünler hakkında da bilgiler veren Altunkaya, yüzde 25,5 pay ve 516 milyon 269 bin dolarla buğday ununun en fazla ihracat yapılan ürün olduğunu ifade etti. Bu ürünü 16,2 pay ve 327 milyon 588 bin dolarla makarna, 14,1 pay ve 285 milyon 993 bin dolarla bitkisel yağların izlediğini belirten Altunkaya, ihracatın kalan kısmını da diğer ürünlerin karşıladığını dile getirdi. İhracatta Orta Doğu ülkelerinin öne çıktığını anlatan Altunkaya, bu bölgenin ihracattaki payının yüzde 74,8 olduğunu belirterek, Ortadoğu’ya geçen yıl 1 milyar 515 milyon 389 bin dolarlık ihracat yapıldığını vurguladı. Altunkaya, Ortadoğu’yu yüzde 18,2 pay ve 368 milyon 860 bin dolarla Afrika’nın izlediğini, ihracatın kalan kısmını da diğer bölgelere yaptıklarını kaydetti. İhracatı ülke bazında da değerlendiren Altunkaya, Irak’ın aslan payıyla lider olduğunu söyledi. Bu ülkeye 2017 yılında 1 milyar 179 milyon 157 bin dolarlık ihracat yaptıklarını anlatan Altunkaya, Irak’ın ihracattaki payının ise yüzde 58,2 olduğuna dikkati çekti.
2017 rekoru GAİB’in
Türkiye’nin en fazla hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatının Güneydoğu’dan yapıldığını belirten Altunkaya, Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin yılı 2 milyar 26 milyon 273 bin dolar ihracatla ilk sırada olduğunu sözlerine ekledi.
2018 ihracat hedefi 2 milyar 500 milyon dolar
2018 yılının daha verimli geçeceğine inandıklarını da belirten Başkan Altunkaya 2 milyar 500 milyon dolarlık bir hedef konulduğunu ve bu hedefin yakalanması için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti. 2018 yılında arge, inovasyon, eğitim, markalaşma faaliyetlerinin yanında tanıtıma da ağırlık vereceklerini de sözlerine ekleyen Başkan Altunkaya “Sektörümüzle ilgili sanayici ve üreticilerimizin yeni yatırımları ve sektörel gelişimleri yakından takip etmeleri elbette büyük önem taşımaktadır. 2018 yatırım ve üretim yılı olarak görülmekte üretimin artışı ise gerçekleştirilecek ihracata bağlı olmaktadır. Bizler ihracatımızı arttırmak için gerek yurt dışı fuarlar gerekse diğer tanıtım faaliyetlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Firmalarımızın özel tanıtım çalışmaları da dikkate alındığında 2018 yılı sektörümüz için yatırım ve kalkınma yılı olacaktır” dedi.