1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Herkes yaktığını ödeyince 3,6 milyon cepte kaldı

                    Herkes yaktığını ödeyince 3,6 milyon cepte kaldı

Herkes yaktığını ödeyince 3,6 milyon cepte kaldı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılan araştırmaya göre, merkezi ısıtmalı binalarda herkesin yaktığı kadar ödemesine dayanan sistemle yüzde 27 tasarruf sağlandı.

A+A-

Isı pay ölçümüyle, Bursadaki bir vatandaş evinde yılda ortalama 545, Eskişehirde 486, Kocaelinde 470, Ankarada 357, İstanbulda 323 lira tasarruf etti.

Bakanlık, enerji tüketimini azaltmayı hedefleyen Enerji Verimliliği Kanunu çerçevesinde merkezi ısıtılan binalara getirilen ısı paylaşım zorunluluğu sisteminin enerji tasarrufuna etkilerini belirlemek üzere detaylı çalışma yaptı.

Ankara, İstanbul, Bursa, Eskişehir ve Kocaelide yetkilendirilmiş ölçüm şirketlerinin hizmet verdiği binalarda yapılan çalışmayla, sistemin enerji tasarrufuna etkileri ortaya konuldu.

Bu illerdeki 361 binada bulunan toplam 11 bin konut dikkate alınarak yapılan kıyaslamada, ısı pay ölçümü sonrası ortalama yüzde 27,5 enerji tasarrufu sağlandığı belirlendi. Buna göre, yaklaşık 3,5 milyon metreküp daha az enerji tüketilerek, ulusal ekonomiye 3 milyon 650 bin lira katkı sağlandı.

Sistemle Bursadaki bir evde yılda ortalama 545, Eskişehirde 486, Kocaelinde 470, Ankarada 357, İstanbulda 323 lira tasarruf edildi.

Çalışmayla, ısı kontrol ve ölçüm cihazları için yapılan harcamanın, elde edilen enerji tasarrufuyla 2 yılda amorti edilebileceği ortaya çıktı.

ISI KONTROL CİHAZI, YASAL ZORUNLULUK

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, merkezi ısıtmalı binalarda giderlerin, kullanım miktarına bağlı paylaşımının sağlanmasının, 2 Mayıs 2007de yürürlüğe giren Enerji Verimliliği Kanunu ile zorunlu hale getirildiğini, mevcut binalara da 5 yıl geçiş süreci verildiğini hatırlattı.

Bu kapsamda çıkarılan yönetmeliğe göre, merkezi ısıtılan ve birden fazla bağımsız bölüme sahip binalarda, ölçüm ekipmanlarının kullanılmasının zorunlu olduğunu ifade eden Güllüce, Bina yöneticisi ise ısı ve sıhhi sıcak su giderlerinin tüketim ölçümlerini yaparak, bağımsız bölüm kullanıcılarına paylaştırılmasını sağlamakla yükümlüdür diye konuştu.

Bina yönetimlerinin, ölçüm ve paylaşım işlemlerini, kendisi yapabileceği gibi yetkilendirilmiş ölçüm şirketlerine de yaptırabileceğini bildiren Bakan Güllüce, Türkiye genelinde belge verilen 60 firmanın bulunduğunu, vatandaşların yetkilendirilmiş ölçüm şirketlerinin listesine www.bep.gov.tr adresinden ulaşılabileceğini kaydetti.

ISI PAYLAŞIMI NASIL YAPILIYOR

Merkezi sistemlerle ısıtılan bağımsız bölümlerdeki sıcaklık, en az 15 derece olarak ayarlanıyor. Toplam ısıtma giderlerinin yüzde 70i, bağımsız bölümlerin ölçülen tüketimlerine göre paylaştırılıyor. Yüzde 30u ise ortak kullanım mahalleri, sistem kayıpları, asgari ısınma ve işletmeden kaynaklı ısı giderleri olarak, bağımsız bölümlerin kullanım alanlarına göre paylaştırılıyor.

Bu haber 66 kez okunmuştur.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.