2011 yılı öncesi yapılmış binaların 2 Mayıs 2017 tarihine kadar, Enerji Kimlik Belgesi sahibi olması zorunlu hale getirildi. İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, resmi rakamlara göre verilmiş yaklaşık 400 bin enerji kimlik belgesi bulunduğunu ve daha milyonlarca binanın belge alması gerekeceğini söyledi. Çeliktürk, " En az C Sınıfı belge almayan yapılara iskan verilmeyecek" dedi.

400 BİNA BU BELGEYİ ALDI

Mevcut binalardan sadece 400 bininin bu belgeyi aldığını belirten Gökhan Çeliktürk, "Enerji kimlik belgesinin inşaat izni aşamasında sorulması ve bu şekilde inşaata başlanması isteniyor. Binaların ne kadar enerji harcadığını gösteren enerji kimlik belgesi aynı zamanda sınıfını da belirliyor. Bir nevi,oturmakta olduğunuz binanızın hangi seviyede enerji tüketmekte olduğunu gösteriyor. Enerji Kimlik Belgesi, gayrimenkullerin kira ve satış fiyatlarını da etkileyecek" diye konuştu.

İSRAFIN FATURASI AĞIR

Binalarda harcanan enerjinin yüzde 80'inin ısıtma ve soğutma amaçlı kullanıldığını dile getiren Çeliktürk, "Türkiye'de 22,5 milyon konut bulunmakta ve 2002’den bu yana yaklaşık 6 milyon konutun yalıtımı tamamlanmaktadır.
Konutların dörtte üçünde ısı yalıtımı olmadığı için bu amaçla tüketilen enerjinin en az yarısı israf edilmektedir. Bunun faturası da milyarlarca dolar demektir.
Enerji kimlik belgesiyle binalar A'dan G'ye kadar sınıflandırılmakta ve en üst sınıfı simgeleyen A grubunda bir eve sahip olmanın ilk şartı ise binanın ısıtma ve soğutma giderlerini yüzde 50'ye kadar düşüren ısı yalıtımına sahip olmasından geçmektedir" dedi.

BİNANIN DEĞERİ DE YÜKSELİYOR

Isı yalıtımının ülke ekonomisine ve çevre kirliliğinin önlemesine katkı sağlamasının yanında, binanın değerini de yükselttiğini ifade eden Çeliktürk, "Binanın harcadığı enerji miktarının evlerin satılmasında veya kiralanmasında belirleyici bir rol oynamaktadır. Belge ile tescillenen enerji sınıfı yüksek binalarda, ısı yalıtımının yanı sıra, cam-pencere ve ısıtma-soğutma-havalandırma sistemlerinin de kaliteli ve verimli olduğu gözlemlenmektedir. Bu nedenle de konutların değerini artıran "enerji kimlik belgesi"ne yönelik talep gün geçtikçe artmaktadır" şeklinde konuştu.

SADECE 400 BİN ENERJİ KİMLİK BELGESİ VAR

Enerji Verimliliği Kanunu'nun ilgili "Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği"ne 1 Nisan 2010'da eklenen geçici 3. madde ile mevcut binaların, kanunun yayım tarihinden sonraki 10 yıl içinde tamamının enerji kimlik belgesi almasının öngörüldüğünü söyleyen Çeliktürk şöyle devam etti: "Mevcut binalar için süre 2 Mayıs 2017'de sona eriyor. Ancak bugün itibarıyle bunun mümkün olmayacağı görülüyor. Çünkü resmi rakamlara göre verilmiş yaklaşık 400 bin enerji kimlik belgesi bulunuyor ve daha milyonlarca binanın belge alması gerekecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının konuyu hızlandıracak ve teşvik edecek çalışmalar içinde olduğunu biliyor, görüyoruz. Bu çalışmaların kısa süre içinde sonuçlandırılmasını ve uygulamaya alınmasını bekliyoruz."

KURSA BÜYÜK İLGİ

Oda olarak, 21-22 Ocak 2017 tarihlerinde uzman yetiştirmek amacıyla kurs düzenlediklerini de hatırlatan Çeliktürk, "Mühendis ve mimar meslektaşlarımız için başlattığımız kurs yoğun talep geldiğinden dolayı şubat ayı içerisinde 3 kurs daha düzenleyeceğiz" dedi. Meral KINACILAR