Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için genç nüfusumuzu ve yerel enerji kaynaklarımızı iyi değerlendirmek gerektiğini belirterek, ‘’Hedeflerimizi gerçekleştirebilmek bu iki enerjiyi ortaya çıkarmaktan geçiyor’’ dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Sürdürülebilirlik Akademisi işbirliğiyle bu yıl ikincisi düzenlenen ‘’Gaziantep Enerji Zirvesi’’, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın da katılımıyla Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapıldı. GSO Başkanı Konukoğlu, zirve sırasında düzenlenen ‘’Türkiye’de Enerji Sektörü ve Bölgedeki Gelişmeler’’ konulu oturumda bir sunum yaptı.

BÜYÜYORUZ

Türkiye’nin ekonomik büyümesine, nüfus artışına, kentsel gelişim ve sanayileşmesine paralel olarak enerji tüketiminin de giderek arttığına işaret eden Konukoğlu, Türkiye’nin artan enerji talebini sorunsuz karşılamak ve arz güvenliğini sağlamanın, bu kapsamda dışa bağımlılığı azaltmanın büyük önem taşıdığını vurguladı. Türkiye’den daha hızlı büyüyen yatırımlarına hızla devam eden Gaziantep’in, bugün ‘’sanayi ve üretim üssüne’’ dönüştüğünü anlatan Konukoğlu, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) sayısının 5’e çıktığını, bölgede 800 işletmenin faaliyet gösterdiğini söyledi.

ENERJİ MALİYETLERİ

Enerjinin, üretim maliyetindeki en temel girdiği olduğuna ve sanayicilerin kendi imkanlarıyla yapacağı bazı çalışmalarla enerji maliyetini düşürerek rekabet gücünü artıracağını belirten Konukoğlu, ‘’Gaziantep OSB’de 24 işletmede tamamı doğal gazla çalışan kojenerasyon tesisi var. 4’ü üretim, diğerleri ise otoprodüktör lisansına sahip. OSB elektrik tüketiminin aylık ortalama yüzde 15’i, bu tesislerden sağlanıyor’’ diye konuştu.

KAYNAKLARI İYİ KULLANIN

Türkiye’nin 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat, kişi başı milli geliri 25 bin dolara çıkarma hedefi bulunduğunu anımsatan GSO Başkanı Konukoğlu, ‘’Hayallerimiz var. Ama bunu gerçekleştirebilmek genç insan nüfusumuzu ve yerel enerji kaynaklarımızı iyi değerlendirmekten, bu iki enerjiyi ortaya çıkarmaktan geçiyor’’ sözlerine yer verdi. GSO olarak, enerji verimliğine büyük önem verdiklerini, ‘’Enerji Verimlilik Kuluçka Merkezi’’ projesini yürüttüklerini ifade eden Adil Konukoğlu, bu merkezin yerini kiraladıklarını ve altıncı aydan itibaren devreye sokacaklarını bildirdi. Konukoğlu, Gaziantep’te yer alacak Kuluçka Merkezi’nin, bölge genelinde sanayide ve binalarda enerji etütlerinin yapılması, enerji verimliliği iyileştirme planlarının hazırlanması ve uygulanmasında danışmanlık hizmeti verecek şirketlerin hayata geçirilmesini sağlayacağını kaydetti.

BORA TOKTAŞ