Vali Yerlikaya:Kendi göbeğimizi neden kendimiz kesmiyoruz?

Fatma Şahin:İtalyanlarla, Portekizlilerle ayakkabıda yarışacağız

Adil Konukoğlu:Neden ısıtan ayakkabı, mayına bastığında koruyucu ayakkabı üretmiyoruz?

Gül'den Marka ayakkabı çağrısı

Ülkenin markalaşma sayesinde önemli mesafeler kaydedebileceğini vurgulayan Gül, "Bize ne düşüyorsa bunun için yapmaya hazırız. Birleşerek markalar oluşturalım. Güzel bir üretim alt yapısı oluşturuluyor. Ayakkabıcıların yanı sıra diğer sektörlerde de benzer çalışmalar var. Ayakkabı üretiminde bu alt yapı inşallah bize bir örnek olur. Gaziantep'te veya Gaziantep ile iş yapanlar hiç pişman olmamıştır. Ticareti merkeze alarak bu kentte kazançlı işler yapılmıştır." dedi. GSO, Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu, Gaziantep Kunduracılar Odası, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının desteğiyle, Akort Fuarcılık tarafından düzenlenen GAPSHOES Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün de katılımıyla açıldı. Fuarın açılışına ameliyat olduğu için Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı İbrahim Buğur katılamadı.

AKKAYA:GAPSHOES DÜNYADA İLK 5 'TE

Fuarın açılışında konuşan Akort Fuarcılık Yönetim Kurulu üyesi Orhan Akkaya, fuarların ekonominin nazbını tutabilmek için önemli bir ışık kaynağı olduğunu belirtti. Akkaya, "fuarlar binlerce alıcı ve satıcı biraraya gelerek iş bağlantıları kurabilmekte, ekonominin çarklarını ve dinamiklerini harekete geçirmektedir. Fuarımızda her yıl hem katılımcı hem de ziyaretçi sayısında artış sağlanmaktadır. Bu fuarda 300'e yakın firma, 800 marka yer almaktadır. Dünyanın takip ettiği bir fuar haline geldik. GAPSHOES dünyada kendi alanında ilk 5 fuar arasındadır" dedi.

KONUKOĞLU:KUDÜS'E UZANAN ELLERİ KIRARIZ

Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu Kudüs ile ilgili gelişmelere sert tepki gösterdi. Konukoğlu, "Biz iş aleminin fertleriyiz. Biz çalışmayı biliriz ama yaşadığımız topraklar üzerinde de söz söyleme hakkımız var. Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etmesi ABD'nin bunu kabul etmesi bağlamaz. Kudüs bizim kutsalımızdır, oraya uzanan elleri kırarız. Bu süreçte daha çok çalışacağız. Savunma sanayimize daha çok destek vermek zorundayız" dedi.

NEDEN ISITAN AYAKKABI ÜRETMİYORUZ?

Ayakkabıda daha sağlam ayakkabı üretimi için Ar-Ge çalışmalarına önem verilmesini isteyen Konukoğlu, "Bugün ayakkabı fuarındayız ama askerimizin giydiği ayakkabıları daha sağlam ve güçlü yapabildiğimiz takdirde ülke olarak da daha güçlü olacağız. Biz doga şartlarına dayanıklı ayakkabı üretirsek dışarıdan ayakkabı almayız. Farklılıklar yaratmalıyız. Neden ısıtan ayakkabı, mayına bastığında sıkıntı yaşanmasını engelleyen ayakkabı üretmeyelim? O yüzden Ar-Ge'ye daha çok önem vermeliyiz. Oda olarak bu konuda her türlü desteği vermeye hazırız.Gaziantep olarak Türkiye ayakkabı ihracatının yüzde 15'ini gerçekleştiriyoruz. Türkiye'nin ayakkabı ihracatı 650 Milyon dolar Gaziantep'in ihracatı 115 milyon dolar civarında" diye konuştu.

ŞAHİN'DEN ALTYAPI SÖZÜ

Nizip caddesindeki ayakkabıcıların Havaalanı civarında yapılacak yeni sanayi bölgesine taşınmasıyla ilgili gelişmelere de değinen Konukoğlu,"Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin'den, oranın altyapısını yapma sözünü aldık. Arazinin devralınması için şehircilik bakanlığına gerekli müracaatlar yapıldı. Ayakkabıcılarımızı Nizip caddesinden oraya taşımak noktasında el birliği ile çalışacağız" dedi.

2018 DAHA İYİ OLACAK

2018'de çok daha iyi bir büyüme yakalayacağımızı belirten Konukoğlu, "Tahminim yüzde 8'in altında kalmayacağız. Gaziantep'in 2023 hedefi 30 milyar. Yaşanan sıkıntılar nedeniyle bunu yakalayamayabiliriz ama 30 olmazsa 25 olur. Sözümüzde durmak için var gücümüzle çalışacağız" dedi.

FATMA ŞAHİN:SUYU UCUZLATIYORUZ

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin kentte ve ülkede birçok tuzak ve engellemelere rağmen ihracat merkezli büyümeyi başardıklarını dile getirdi. Şahin, üretime ve ihracata devam edeceklerini, bu sayede ülke üzerinde oynanan oyunların bozulabileceğini belirterek, "Daha çok üreteceğizki onlar eştikleri kuyuya düşecekler. Bu milli bir seferberlik milli mücadeledir. 3.5 yıldır büyükşehir belediye başkanlığı yapıyorum. Artık ülkeler değil şehirler yarışıyor. Gaziantep olarak organize sanayisi bölgesini merkeze alarak, konut, ulaşım master planı,metro hattı projesi gibi konularda çalışmalar yapıyoruz. Gaziray çalışmaları devam ediyor. Kara tren kalkıyor. Suyu 1 Ocak tarihinden itibaren yüzde 15 ucuzlatıyoruz" dedi.

PORTEKİZLİLERLE, İTALYANLARLA YARIŞACAĞIZ

Fatma Şahin, Gaziantep'in başlıca üretim kalemlerinden olan ayakkabıcılıkta önemli bir potansiyeli bulunduğunu söyledi. Körkün bölgesinde kunduracılar sitesi kurulacağını belirten Şahin, şunları kaydetti:"Nizip Caddesi'nde ayakkabıcılarımızın olduğu bölgelerde kentsel dönüşüm çalışması başlatıyoruz. Burada üretimi durdurup o dönüşüme başlayacağız. 768 adet işyerini büyük bir kentsel dönüşüme girecek. O yüzden ayakkabıcılar organizesine büyük işletmeleri alırken Taşlıca Bölgesinde Nizip yolunda 2,5 Milyon metrekare alanda planlama yapıp 800 dönüm alanı terlikçilerimize açacağız. İşin mali boyutunu yürütürken kentsel dönüşümü de başarmış olacağız. Nizip caddesinde üretim sağlık açısından da tehlikeli. İnşallah İtalyanlarla, Portekizlilerle ayakkabı konusunda yarışabilecek bir altyapıyı hazırlayacağız."

YERLİKAYA:BENİM KADERİM FASON ÜRETİM YAPMAK MI?

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, kentteki ayakkabıcıların internet üzerinden satış yapabilecekleri bir platformun kurulmasını önerdi. Son yıllarda harcama geleneğinin değiştiğini belirten Yerlikaya:"Türkiye'de 393 tane AVM var. Harcamaların yüzde 50'nin biraz üzerindeki oranı AVM'ler, yüzde 9' da internet üzerinden yapılıyor. Kundurucıya gidenlerin oranı yüzde 35-36 ve hacim daralmaya gidiyor. Benim kaderim fason üretim yapmak mı? Ülkede marka bağımlılığı var. Yani ayakkabı alacağımız zaman 3 markanın içinde AVM'de geziyorsak o zaman bizim ayakkabı üreticilerine önerim var. İnternet satıcılığı önemli. Gaziantep kunduracılar internet satış sitesinin de müteşebbüs heyetini bizler oluşturmalıyız. Satan sizden çok kazanıyor. Asıl zorluğu siz çekiyorsunuz. İnternet satışıyla ilgili piyasa yüzde 8-9 bandıda giderken Gaziantep yerinde duramıyor, hep ilkleri başarıyor. O zaman internet satışıyla ilgili mutlaka müteşebbüs ruhuyla birşey yapmamız lazım bunu bir çalışalım" dedi.

REKTÖR GÜR'Ü TEBRİK EDİYORUM

İstanbul'da 12 tane ayakkabı test ve akreditasyon merkezi olduğunu,Gaziantepli ve Anadoludaki ayakkabıcıların akreditasyon için ürünlerini oraya gönderdiğini anlatan Yerlikaya, bu konuda üniversitenin çalışma yaptığını söyledi. Yerlikaya,"Bu merkezlerden bir tanesini Gaziantep'te kurmakla ilgili Rektör Ali Gür hocayı tebrik ediyorum. Kalkınma ajansına fizibilite raporunu sundu. Yeni çıkardığınız tüm renkteki modelleri her sene İstanbul'a gönderiyorsunuz. Gaziantep olarak kendi göbeğimizi neden kesmiyoruz? diyen kim rektör hocamız ulemamız. Fizibilite raporunu kabul ettik. Rakamda kabul edilirse üniversite tarafından hayata geçirilecek. Yeni üretilen tüm ayakabılarımızın uluslararası akreditasyon belgelerini şehrimizden alacağız. Markalaşmalıyız ve spor ayakkabısında da dışa bağımlılığı gidermemiz lazım" diye konuştu.

IRMAĞIMIZ YOK AMA CESARETİMİZ VAR

Yerlikaya, dünya ayakkabı üretiminde Türkiye ve Gaziantep'in çok önemli bir yere sahip olduğunu dile getirirken, "Ayakkabı üretiminde Türkiye 11. sırada. 500 milyon çift ayakkabı üretim kapasitemiz var. İstanbul tek başına yüzde 50 kundura üretiyor. Gaziantep İstanbul'un ardından ilk sırada yer alıyor. Kentte bu sektörde 10 bin 500 kişi istihdam ediliyor. 50 bin insanımız geçimini bu sektörden temin ediyor. İhracatta potansiyemiz var. Yüzde 15-16 bandında. Kentimizin ihracat potansiyeli her geçen gün artıyor. Bizim ırmağımız yok ama cesaretimiz var. Bu sadece bize yan bakanların üzerine çevrilen bir yumruk değil aynı zamanda üretmek, pozitif olma yönünde de kendini gösteren bir cesaret örneği." diye konuştu.

GÜL:BU KARARIN HÜKMÜ YOK

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararına ilişkin, "Alınan kararın bizim için hiçbir hükmü yoktur. Türk milleti olarak Trump'ın almış olduğu kararı hiçbir şekilde tanımıyoruz. BM'nin yüzlerce kararına rağmen, İsrail'in işgalci olarak açıklanmasına rağmen, uluslararası hukuka rağmen alınan bu kararın hiçbir hükmü yoktur." dedi.

BİRLEŞEREK MARKALAR OLUŞTURALIM

Gül, üretimde lokomotif olan Gaziantep'teki fuarda, 800 firmanın ürünlerini sergileyeceğini söyledi. Ülkenin markalaşma sayesinde önemli mesafeler kaydedebileceğini vurgulayan Gül, "Bize ne düşüyorsa bunun için yapmaya hazırız. Birleşerek markalar oluşturalım. Güzel bir üretim alt yapısı oluşturuluyor. Ayakkabıcıların yanı sıra diğer sektörlerde de benzer çalışmalar var. Ayakkabı üretiminde bu alt yapı inşallah bize bir örnek olur. Gaziantep'te veya Gaziantep ile iş yapanlar hiç pişman olmamıştır. Ticareti merkeze alarak bu kentte kazançlı işler yapılmıştır." dedi.

BU MİLLET KÜLLERİNDEN YENİDEN DOĞDU

2017 yılının 3. çeyreğinde sağlanan büyümeyi, Türkiye'nin nasıl bir sıçrama yaptığına güzel bir örnek olduğunu belirten Gül, "FETÖ'cülerin işgal girişimine rağmen küllerinden doğan bir millet yüzde 11'in üzerinde büyüme kaydetmiştir. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde kimse Türkiye Cumhuriyetine diz çöktüremeyecektir. Dünya yüzde 3,2-3,6 ile büyürken, bu bizim insanımıza, insanımızın da hükümetimize duyduğu güvenin örneğidir. Türkiye'nin ilk bin ihracatçı firması arasında Gaziantep'ten 73 firma bulunuyor. Geçen sene 6,6 milyar dolara ulaşan bir ihracatçımız var. Bunun da en büyük nedeni istikrarlı bir yönetim ve çalışkan üretken müteşebbis ruhtur." diye konuştu.

KRİZDEN FIRSAT DOĞDU

Suriye'den gelen misafirlerin, tasarıma önemli katkılar sağladığını anlatarak, "Türkiye ne zaman bir mazluma kucak açtı, birileri para boşa gitti diye baktı ama görünüyor ki boşa gitmedi. Türkiye bölgede ve dünyada liderliğini sürdürme konusunda çalışıyor. Umuyoruz, duamız şu ki, Suriyeli kardeşlerimiz de bir an önce kendi ülkelerine dönüp ticaretlerini yapacaktır. Gaziantep'e de katkıları çok olacak. Oradan mal alınacak, oraya mal satılacak. Hükümetimiz Gaziantepli iş adamlarımızın da Irak'taki referandum sürecinden zarar görmemesi için çok çaba sarfetti.Ve krizden fırsat doğacak gelişmeler de oldu." dedi.

KARARIN HÜKMÜ YOK

Gül, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararına ilişkin, şu görüşlere yer verdi:

"Son günlerde ABD'de, dünya insan hakları anlamında tarihe geçecek bir hukuk dışı karar alındı. Kudüs tüm dinler için kutsal bir yerdir. Müslümanların ikinci mescidi olan, peygamber efendimizin miraca yükseldiği yerdir. Alınan kararın bizim için hiçbir hükmü yoktur. Türk milleti olarak Trump'ın almış olduğu kararı hiçbir şekilde tanımıyoruz. BM'nin yüzlerce kararına rağmen, İsrail'in işgalci olarak açıklanmasına rağmen, uluslararası hukuka rağmen alınan bu kararın hiçbir hükmü yoktur. Kudüs bizim için çok önemlidir. Kudüs'e uzanan her elde Türkiye 'one minute' çağrısını yenileyecektir" dedi.

TERÖRİSTLERİ MAAŞA BAĞLIYORSUN

Gül, Türkiye'nin hemen yanı başında terör devleti kurulmak istenirken, tırlarla silah taşıyan bir ABD'nin varlığıyla karşı karşıya olduklarını belirtti. Bakan Gül, şunları kaydetti:"Sen Türk mahkemelerinin aradığı bir teröristi alıp kullanamazsın. Bu senin aradığın bir teröristmiş, al bunu yargıla dersin. Türkiye de alır yargılar. 10 bin kilometre öteden bu örgütleri maşa olarak kullananlar... Kukla da kuklacı da birdir. Orada kurgu mahkemelerine kuklayı götüren kuklacı da birdir. Yanı başımızda terör örgütleriyle iş birliği yapıyorsunuz. Sen teröristleri alıp maaşa bağlıyorsun. Zaten onların koynundan hiç Türk Lirası çıkmıyor, hep dolar çıkıyor. Türkiye, çelme takmak isteyenlerin çelmesiyle düşecek bir ülke değildir." şeklinde konuştu.

300 FİRMA KATILDI

Gaziantep, Adana, Çankırı, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Samsun ve Şanlıurfa'nın yanı sıra Suriye, Suudi Arabistan, Irak, Çin ve İran'dan 300 firmanın katıldığı fuarı 35 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Fuar, 16 Aralık tarihine kadar gezilebilecek. Meral KINACILAR,Ayşegül BAĞCI