İnşaat Mühendisleri Odası'nın olağan genel kurulu yapıldı. Divan Başkanlığını Esat Kaya Turgay'ın yaptığı genel kurula yöntem tartışmaları damgasını vurdu. Gergin anların yaşandığı genel kurulda, Melih Meriç ve Mehmet Adıgüzel, blok liste ile seçimlere gidilmesini isterken, Baran Karadağ, Zekiye Özgenyatman, Hatice Kutsal ve Gökhan Doğanay'ın bulunduğu liste ve destekçileri tüzüğe göre seçimlerin çarşaf liste ile yapılması gerektiğini, aksi halde seçimlerin iptal olacağını söyledi.

İnşaat Mühendisleri Odası'nda yapılan Genel kurul Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Ardından gündem maddelerine geçildi.

ÜYELERİMİZİN SESİ OLACAĞIZ

Faaliyet raporu ve denetim raporunun okunmasının ardından, raporlar hakkında konuşmak için kürsüye çıkan Mehmet Adıgüzel, odayı siyasetten uzak tutacaklarını, tek siyasetlerinin meslekleri olacağını belirterek, "Gelişim grubu olarak eşit, özverili, barış, adaletle yöneticilik yaparak üyelerimizin sesi olacağız. Yönetimimizde bir akademisyenin yanısıra, mesleğimizin değişik dallarından insanlar olacak ve yönetim danışmanlık hizmeti verecek" dedi. Adıgüzel konuşurken sözünü kesen Divan Başkanı Esat Kaya Turgay, "Sayın Adıgüzel, size denetim ve faaliyet raporu konusunda görüşlerinizi belirtmeniz için söz verdim. Yapacaklarınızı değil, yapılanlarla ilgili bir eleştiriniz varsa belirtiniz" dedi.

ADIGÜZEL KONUŞMASINI YARIM BIRAKTI

Adıgüzel, göreve seçildiğinde yapacaklarını anlatmaya devam edince Esat Kaya Turgay yeniden sözünü keserek, faaliyet raporu üzerinde konuşmasını istedi. Bunun üzerine bazı üyeler Esat Kaya Turgay'a, Adıgüzel'e mühahale etmemesi istendi. Turgay tepkiler üzerine, "Ben terbiyesizlik yapmam. Ben müdahale ederim. Biz şunu bunu yapacağız diye konuşamaz. Dilek ve temenniler bölümünde yapacaklarını anlatabilir. O zaman kendisine istediği kadar süre veririm" dedi. Esat Kaya Turgay, konuşmasına devam edebileceğini söylemesine rağmen Mehmet Adıgüzel, konuşmasını yarım bırakarak kürsüden indi.

MERİÇ'TEN İSTEDİĞİ GİBİ KONUŞSUN ÖNERİSİ

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Melih Meriç, söz alarak Divan Başkanından Adıgüzel'in konuşmasına müdahale etmemesini istedi. Ancak Adıgüzel ısrarlara rağmen konuşma yapmayacağını söyledi.

KÖKSÜZER YEREL SEÇİMLERE DİKKAT ÇEKTİ

İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Rıdvan Köksüzer söz alarak, hizmet veren yönetime teşekkür ederek, yerel seçimlerine önemine değindi ve meslek mensuplarının bu süreçte birlik ve beraberlik içinde mesleğin geleceği için, sorunları için birlikte mücadele etmesi gerektiğini söyledi.

MÜHENDİS ÇAYCI İLE AYNI MAAŞI ALIYOR

Zekiye Özgenyatman da söz alarak yönetime aday olduğunu söyledi ve siyasallaşmamış bir oda istediklerini, oda yönetiminde bayanların da olmasından yana olduklarını söyledi. Özgenyatman, üyelerin evine ekmek götürebilmesinin sağlanması için çalışmalar yapılması gerektiğini belirtirken, çaycı ile aynı maaşı almalarına da dikkat çekti.

YAŞAMI KOLAYLAŞTIRMALIYIZ

Baran Karadağ ise, meslek haklarını savunmak için, birlik ve beraberlik içinde, dayanışma içinde hareket edilmesi gerektiğini söylerken, meslek içi eğitimlere ağırlık verilmesi gerektiğini belirtti. Sivil toplum örgütlerinin baskı altında olduğunu söyleyen Karadağ, birlikte hareket edilip mesleğin yeterince savunulamadığını söyledi. Karadağ şehircilikte inşaat mühendislerine önemli görevler düştüğünü belirterek, "Yolları, kaldırımları, engelliler ve yaşlılar için kolaylaştırmalıyız" dedi.

BU BİR HİZMET YARIŞI

Ayşe Yeter Günal ise, inşaat sektörünün zor bir sektör olduğunu, burada sayının değil, niteliğin önemli olduğunu belirterek, "Bu bir hizmet yarışıdır. Farklılıkları güce çevirmeliyiz. Bir arkadaşının aracılığıyla odaya üye olduğunu söyleyen Günal, Oda-üniversite arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

MEVCUT YÖNETİME TEŞEKKÜR ETTİ

Mehmet Adıgüzel, "Burası bir gönül işi. Mevcut yönetime teşekkür ediyorum. Biz mevcut yönetimi eleştirmekten ziyade eksik olan konularda neler yapabiliriz diye yola çıktık. Odayı danışmanlık hizmeti verecek bir yapıya kavuşturmak istiyoruz" dedi.

DİĞER ODALAR NEREDE?

Sait Köse de söz alarak, odanın duruşunun olduğunu, kırmızı çizgilerinin olduğunu, tarafının yanlış olmadığını belirtti.

İnşaat Mühendisleri Odası eski Başkanı Metehan Gündüz de söz alarak şu eleştirilerde bulundu:"Geçtiğimiz seçimde bir çok vaadeniz vardı. üyelerin özlük haklarından, İMO meslek katoloğuna kadar ayrı başlıklarda birçok projeniz vardı. Diğer odalar niye bu toplantıya çağrılmadı. Bazı çalışanlara psikolojik baskı yaptınız ve işten ayrılmalarına neden oldunuz" dedi.

ÖZDE SOSYAL DEMOKRATIM

Melih Meriç de herkesin bir amaç için burada olduğunu, daha nasıl güzel hizmet veririm anlayışıyla yönetime aday olduğunu belirterek, "Kimsenin iyi niyetinden şüphem yok. Çok özveri isteyen, sorumluluk isteyen bir görev. Aynı zamanda onurlu, gururlu da bir görev. Geçmişte bu odayı bir yerden alıp bir yere götüren geçmiş başkanlara teşekkür ediyorum. Herşey güzel ama insan konuştuğu yaptığıyla hiçbir zaman çelişmemeli. Eleştirilere cevap vermek istiyorum. Her üyenin belli bir siyasi düşüncesi görüşü var. Ben CHP'liyim, sosyal demokratım. Hem de sözde değil, özde sosyal demokratım. İnancım tam. Geçen seçimden önce Umre'ye gittim, kısmet olursa Hacca'da gideceğim. Üstüne basa basa söylüyorum, sosyal demokrat olduğumu gizleme, saklama düşüncem yok" dedi.

YÖNETİMLE HİÇBİR SORUN YAŞAMADIK

Oda başkanlığı görevine seçildiği gün, siyaseti odanın dışında bıraktığını, bu nedenle kendisine partiye ihanet ettiğini söyleyenlerin bile olduğunu anlatan Melih Meriç, "Bana üyelerin isim ve bilgilerinin yeraldığı kitapçık yaptıracaktın diyenler, geçtiğimiz seçimde üyelerin isim ve telefonlarını özel bilgi diye vermediler. İşte bunlar bu kadar demokrat arkadaşlar. Hiçbir üyenin kimliği, mezhebi, düşüncesi, siyasi fikri benim için önemli değil. Önemli olan dürüstlük, insana saygı, duruşu ve başarısıdır. Yönetimimde benim gibi düşünmeyen arkadaşlar var. Bu arkadaşlarla 2 yıl geçirdim. Hr yönetim toplantımız 7 kişiyle yapıldı ve hiçbir sorun yaşamadık. Yönetimden arkadaşlardan biri, 'ben sizin böyle insanlar olduğunuzu bilmiyordum' dedi" diye konuştu.

23 YILDIR NEREDEYDİNİZ?

Ayşe Yeter Günal'ın konuşmasını eleştiren Meriç, "Ayşe Hanım, 23 Ekim 2013 kaydınızı yaptırdığınızı söylediler. 23 yılda beri inşaat mühendisiyim diyorsunuz bugüne kadar neredeydiniz? Niye bugüne kadar odaya hiç katkı sağlamadınız? Bugüne kadar odayı çözüm kaynağı görmüyordunuz niye bugün adaysınız?" dedi.

ANKARA'YA 7 KİŞİ GİTTİK

Melih Meriç, İnşaat Mühendisleri eski Odası Başkanı Metehan Gündüz'ün eleştirilerine de yanıt vererek şunları söyledi:"3 kişinin benim yüzümden işten ayrıldığını söylediniz. Birinci arkadaş, at yarışı yüzünden borç batağına saplanmıştı. 20-25 Bin TL borcu vardı, üstelik faizli borç da almıştı. Bize geldi, ayrılmak istediğini tazminatımı almam lazım dedi. Bizde tazminatını ödedik. İkinci arkadaşımız sizin akrabanız. Evleneceğini ve çeyiz için para gerektiğini söyledi. Biz de genel merkezin bilgisi dahilinde tazminatını verdik ve işten çıkardık. Üçüncü arkadaş çalışmıyordu. Çalışmayan bir insana maaş ödememiz sözkonusu olamaz. Temizlik için şirkete ayda 2 bin TL ödeniyordu. Biz bunun yerine odadaki görevliye bu işi verdik ve kara geçtik. Makam arabası aldım. Diğer oda başkanları yürüyerek Valilik, belediyeler ve diğer kurumlara giderken ben makam arabasıyla gidiyorum. Odanın temsili anlamında bunu önemsiyorum. Bu arada Torba Yasa çıktı. Sivil toplum örgütlerini ortadan kaldırmak isteyen yasaya karşı çıkmak için Ankara'daki yürüyüşe katılmaları için tüm oda üyelerine mesaj çektik, haber gönderdik. İki otobüs tahsis ettik ancak Ankara'ya sadece 7 kişilik yönetim gitti. Peki bizi eleştirenler neredeydiniz?"

ŞANTİYELERDE İŞİ ÖĞRENİN

Genç mühendislerin 1200 TL maaşla çalıştığını söyleyen bir üyeye de cevap veren Meriç, "Yapı Denetim firmalarında çalışmayın. İşi öğrenmek için mutlaka şantiyelerde çalışın ve işi öğrenin. Bende bu yollardan geçtik. İşi öğreninki ileride siz müteahhitlik yapar ve yanınızda çalıştıracağınız insanlara daha çok ücret verirsiniz" dedi.

'Güç verirseniz hizmetlerimize kaldığımız yerden devam edeceğiz' diyen Meriç, "İlkesizlik yapmadım, kimseyi satmadım, bundan sonra da ilkelerimden taviz vermem. Daha fazla mesai harcayarak odamızı daha iyi yerlere getireceğime söz veriyorum. 1 dönem daha güç istiyoruz" dedi.

DOĞRUSU ÇARŞAF LİSTE

Konuşmaların ardından seçim yöntemi konusu tartışıldı. Melih Meriç ve Mehmet Adıgüzel, seçimlere çarşaf ve blok liste ile gidilmesi gerektiğini söylerken, divana bu konuda birer önerge sundular. Diğer listenin adayları ise tüzüğe göre seçimlere çarşaf liste ile gidilmesi gerektiğinde ısrarcı oldu. Esat Kaya Turgay, tüzüğün gereğini yerine getireceğini, bu nedenle önergeleri okutup oylatmayacağını belirterek, seçimlere çarşaf liste ile gidilmesi gerektiğini söyledi. Bu sırada taraflar arasında sözlü tartışmalar yaşandı. Divan Başkanı yönetimin çarşaf liste, merkez delegelerinin ise blok listeyle yapılması konusunda tutanak tuttu ve imzaladı. Turgay, Divan üyelerinden Cebbar Çeliktürk'ün blok liste önergesini de tutanağa not olarak düştü.

Meral KINACILAR