Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Kenan Seçkin, kuraklıktan dolayı hububat ve bakliyatta rekolte kayıpları ve fiyat artışları beklendiğini belirterek, "Çevre kirliliği, doğanın dengesinin bozulması, kimyasal atıkların gelişigüzel atılması küresel ısınmayı tetikliyor. Çevreyi bilinçsiz kullanmanın cezasını çekiyoruz. Gaziantep'e geçen yıl bu aylarda 125-130 kiloğram yağış düşerken, şu anda bu oran 25-30 kiloğram. Yağmur yağsın diye dua ediyoruz" dedi.

DOĞU'DA YALANCI BAHARLAR YAŞANIYOR

Genelde kuraklıktan dolayı tarımda üretimin az, rekoltenin ise düşük olduğunu söyleyen Kenan Seçkin, "Bu da tarım ürünlerinde fiyatları yükseltecek. Tüm bunlar küresel ısınmadan kaynaklanıyor. ABD tarihinde görmediği soğukları görüyor. Öbür tarafta birçok ülke görmediği sıcaklığı yaşıyor. Türkiye'nin doğusu kışın içerisinde görmediği güneşi, baharı görüyor, yalancı baharları yaşıyor. Iğdır'da, Ağrı'da kışın içerisinde bahar yaşanıyor. Yıllardır göremedikleri kış güneşlerini görüyorlar" dedi.

BARAJLAR BOMBOŞ

Türkiye'de barajların boş olduğunu, içme suyunda sıkıntılar başladığını dile getiren Kenan Seçkin, "İstanbul'da bazı barajların doluluk oranları yüzde 15'e kadar düştü. Bölgemizde barajların doluluk oranları düşüyor. Yüzde 30'a düşen barajlar var. Şubat -Mart aylarında hububatta bahar sulamaları yapılacak, ancak barajlar bomboş. Gaziantep'te baraj ve göletlerde bahar sulamasında kullanılacak su henüz birikmedi.

Tek yıllık bitkileri, sulama suyuyla büyüteceğiz ancak barajların doluluk oranı belli" dedi.

BARAK'A DAHA AZ YAĞIŞ DÜŞTÜ

Geçtiğimiz yıl Gaziantep'e bu aylarda 125-130 kiloğram yağış düştüğünü, şu anda bu oranın 25-30 kiloğram olduğunu ifade eden Seçkin, "Bazı bölgelere ise, örneğin Barak Bölgesine bu kadar bile yağış düşmedi. Bu hafta yağmur yağacak diye dua ediyoruz" dedi.

Meral KINACILAR