Sevindiren iptal

Mimarlar Odası Başkanı Sıtkı Severoğlu, hafif raylı sistemle birlikte Gaziantep ulaşımında ciddi sıkıntının yaşanmaya başlandığını söyledi. Oluşturulan ulaşım master planında önerilen gelişmeler dışında uygulamalara gidilerek ihaleye açılan 4'üncü raylı sistem ihalesini iptal ettirdiklerini belirten Severoğlu, "Gaziantep'in yeni bir ulaşım master planı ya da Gaziantep ulaşım revizyon planının yapılması gerekiyor. Bu kentin uzun vade de ulaşım sorununun çözülmesi konusunda çalışmalar yapılması gerekiyor" dedi.

PLANLARLA ÖRTÜŞMÜYOR

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kentteki ulaşım sorunlarının çözümü için 2006 yılında Gaziantep Ulaşım Ana Planı'nı yürürlüğe koydu. Ulaşım master planıyla ilgili 2009 yılında birtakım yatırımların yapıldığını belirten Mimarlar Odası Başkanı Sıtkı Severoğlu, bu yatırımların 2006'daki ulaşım planıyla örtüşmediğini söyledi.

EN ÖNEMLİ SORUN

Gaziantep'te ulaşım sorununun yaşandığı sırada 4'üncü etap raylı sistem ihalesinin yapıldığını öğrenir öğrenmez Büyükşehir Belediyesi'ne bunun yanlış olduğunu söylediklerini ve ihalenin iptalini sağladıklarını açıklayan Severoğlu, şunları söyledi: "Ulaşım ve trafik sıkışıklığı Gaziantep'in en önemli sorunu haline geldi. Yani özellikle insanların işe gidiş-geliş saatlerinde ciddi trafik yığılmalarından dolayı çok uzun süre insanlar trafikte yol alabiliyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, 2006 yılında Gaziantep Ulaşım Ana Planı'nı, ulaşım master planını gerçekleştirdi. 2009 yılından itibaren Gaziantep'te ulaşımla ilgili birtakım yatırımlar yapılıyor. Problem şu; 2006 yılında ulaşım master planıyla yapılan uygulamalar birbiriyle örtüşmüyor. Ulaşım ana planında önerilen şeylerin dışında birtakım işler, yapıldı. Bunların yanlış olduğunu biz kentte yaşayarak gördük maalesef.

PLANIN OLMASI GEREKİR

"Zamanında da çeşitli meslek kuruluşlarının birtakım uyarıları olmasına rağmen şuanda Gaziantep'te herkes ulaşımla ilgili problemler yaşıyor. 4'üncü etap raylı sistem ihalesini biz öğrenir, öğrenmez bu konuda Büyükşehir Belediyesi'ne Mimarlar Odası olarak yazılı müracaatta bulunduk" diyen Severoğlu, "Bulunmaktaki sebebimiz, Türkiye'de herhangi bir ilde raylı sistemle ilgili yatırım yapılacağı zaman mutlaka bunun bir planının olması gerekir. Bu planın ulaşım koordinasyon merkezi tarafından ve Ulaştırma Bakanlığı'nın DLH Genel Müdürlüğü tarafından onaylanması gerekir. Bunlar onaylanmadan, raylı sistem ihalesine çıkıldı. Biz bunun yanlış olduğu konusunda bir değerlendirme ile Büyükşehir Belediyesi'ne bu konuda bir uyarı yazısı yazdık. Bizim ve Gaziantep kenti açısında sevindirici bir şey. Ulaşım ana planını daha da sıkıntı koyacağını düşündüğümüz 4'üncü etap raylı sistem ihalesi 4 Şubat'ta yapılacaktı, alınan kararla ihale iptal edildi. Bu bizim açımızdan sevindirici bir durum."

ULAŞIM REVİZYON PLANI

Severoğlu, Gaziantep için yeni bir ulaşım planına ihtiyaç duyulduğunu anlattı. Sıtkı Severoğlu, "Bundan sonra 2006 yılında yapılmış bir ulaşım mastır planımız var ama bu plan artık başka uygulamalar yapıldığı için geçerliliğini yitirmiş durumda. Gaziantep'in yeni bir ulaşım mastır planı ya da Gaziantep ulaşım revizyon planının yapılması gerekiyor. Bu kentin uzun vade de ulaşım sorununun çözülmesi konusunda çalışmalar yapılması gerekiyor. Biz bu konuda ayrıntılı bir gelişmeyi kamuoyuyla paylaşacağız" diye konuştu.

DHA