KARPUZLAR ÇEKİRDEK İÇİN ÖZEL YETİŞTİRİLİYOR

Günümüzdeki karpuzların çekirdekleri olmadığı halde kentte bu kadar karpuz çekirdeği olma sebebinin özel yetiştirilen karpuzlar olduğuna dikkat çekti. "Karpuz çekirdekleri özellikle çekirdek için üretilen karpuzdan çıkıyor" diyen Mehmet Ali Erleblebici, "İlk kırım ve ikinci kırım olur.İlk kırım kıymetlidir. Onun çekirdekleri daha dolgun ve lezzetli olur" diye konuştu.

GAZİANTEP'TE SATILAN ÇEKİRDEKLER GAZİANTEP'TE YETİŞİYOR

Ayrıca Gaziantep'te üretilen karpuz çekirdeklerinin Gaziantep'te üretildiğini belirten Erleblebici, karpuz çekirdeğini kenin milli çekirdeği olarak niteledi ve "Gaziantep'te satılan karpuz çekirdekleri Gaziantep'te üretiliyor. Diyarbakır ve Mardin'de de üretiliyor ama Gaziantep'te satılan çekirdekler burada yetiştiriliyor. Gaziantep'in milli çekirdeğidir karpuz çekirdeği" ifadelerine yer verdi.

AYÇEKİRDEĞİNDEN DAHA FAZLA SATILIYOR

Karpuz çekirdeğinin Gaziantep'te ayçekirdeğinden fazla satıldığının ve fıstıktan sonra satışı en fazla olan ürün olduğunun altını çizen Erleblebici şöyle konuştu; "Gaziantep'te karpuz çekirdeği ayçekirdeğinden fazla satılıyor. Fıstıktan sonra en fazla satış yaptığımız ürün. Tiryakisi olduğu zaman 3 kilo, 5 hatta 10-15 kilo alan alan müşterilerimiz var. Özellikle yurt dışından gelen gurbetçi müşterilerimiz 20-30 kilo götürüyor. 3-5 kilo fıstık alıyorlar 10-15 kilo karpuz çekirdeği alıyorlar. 'Fıstığı her yerde bulabiliyoruz ama karpuz çekirdeğini bulamıyoruz. O yüzden karpuz çekirdeği daha önemli' diyorlar."

SİVİLCEDEN KORKAN KAPRUZ ÇEKİRDEĞİ YESİN

Karpuz çekirdeğinin oldukça sert olduğunu ancak nemliyken daha kolay kırıldığını belirten Erleblebici, ayçekirdeğinden de daha sağlıklı olduğunu söyledi. Karpuz çekirdeğinin ayçekirdeği gibi yağlı olmadığını ve sivilce yapmadığını ifade eden Erleblebici, "Karpuz çekirdeğini yemesi biraz zor, serttir ama yedikçe yiyesi gelir insanın. Ama insan alıştığı zaman daha rahat kırıyor. Biraz nemli olursa kırması daha rahat olur. Karpuz çekirdeğinin nemlisi makbuldür. Hem de ayçekirdeğinden daha sağlıklı. Çünkü yağ oranı ayçekirdeğinden düşük. Kilo aldırmaz ve sivilce yapmaz. Böyle faydaları var. Dolayısıyla sivilce çıkar diye korkanlar ve çekirdekten uzak duranlar hiç korkmadan karpuz çekirdeği yiyebilirler" dedi.

BOL OLDUĞU ZAMAN FİYAT DÜŞÜYOR

3-4 sene önce karpuz çekirdeğinin kilosunu 18 liraya sattıklarını da özellikle vurgulayan Erleblebici, çekirdeğin fiyatının üretim kapasitesine göre değiştiğini söyledi. Karpuz çekirdeğinin kilosunun şu sıralar 14 lira olduğunu belirten esnaf, "Çekirdek bol olduğu zaman fiyat düşüyor. Az olduğu zaman fiyat yükseliyor" diye konuştu. NARİN DEMİRCİ