Gaziantep Vergi Dairesi Başkanı Erol Çember, Gaziantep'in yine geleneği bozmadığını ve vergideki büyüme hızının Türkiye ortalamasının yine üzerinde gerçekleştiğini söyledi. Çember, "Gaziantep hem yatırım, hem kalkınma, hem de vergi gelirleri anlamında Türkiye ortalamasının üzerinde büyüyor. Türkiye'de vergi geliri artışı 14.21 iken Gaziantep'te bu artış 17.9" dedi.

Erol Çember, Gaziantep'te kira geliri beyannamesi veren mükellef sayısında büyük artış olduğunu belirterek, "2013 yılında 10.137 kişi kira geliri beyannamesi verdi. Bu sayı 4-5 yıl önce 3 binlerdeydi. Gaziantep'te Motorlu taşıtlar vergisi mükellefi sayısında da artış var. Motorlu taşıtlar mükellefi sayısı 377 bin 48'e ulaştı" dedi.

Gaziantep Vergi Dairesi Başkanı Erol Çember, 25. Vergi Haftası etkinlikleri kapsamında basın mensuplarıyla biraraya geldi. Grand Otel'de yapılan toplantıya Gelir İdaresi Grup Müdürü Ahmet Uğur ve Anif Özefe'nin yanısıra çok sayıda gazeteci katıldı.

KAMUSAL HARCAMALARIN

FİNANSMAN KAYNAĞI VERGİLER

Erol Çember, vergi gelirlerinin kamusal harcamaların en önemli finansman kaynağı olduğunu belirterek, "Katlanan vergi gelirlerindeki artışlar Türkiye'nin ekonomisinin yönlendirilmesi yatırım harcamalarının artması ve fert başına düşen milli gelirin artmasında birinci etkendir" dedi.

597 PERSONEL ÇALIŞIYOR

597 personelleri olduğunu, bunlardan 490'ının merkezde hizmet verdiğini söyleyen Erol Çember, "Personellerimizden 204 tanesi gelir uzmanlarından oluşuyor. Mevcut personelinde gelir uzmanı seviyesine çıkması amaçlanmaktadır. İslahiye ve Nizip'te vergi dairesi var diğer ilçelerde bağlı vergi daireleri olarak hizmet veriyoruz" dedi.

377 BİN 48 MOTORLU TAŞITLAR

VERGİ MÜKELLEFİ VAR

2013 yılında gelir vergisi mükellefi sayısının 50.404, Basit usülde 15,553 olduğunu dile getiren Erol Çember, kurumlar vergisi mükellefinin ise 11.528 olduğunu belirtti. Motorlu taşıtlar vergisi mükellefinin son yıllarda rekor oranda arttığını belirten Erol Çember, "Motorlu taşıtlar mükellefi 377 bin 48" dedi.

İŞE BAŞLAYAN, TERKİ GEÇTİ

2013 yılında işe başlayan mükellef sayısının işi terkeden mükellef sayısından daha yüksek olduğunu söyleyen Çember, "2013 yılında 13 bin 853 işe başlayan mükellefimiz varken, iş terkeden mükellef sayısı ise 9.087" dedi.

3 BİNLERDEYDİ

Kira geliri beyannamesi veren mükellef sayısında da büyük artış olduğunu dile getiren Çember, "10.137 kişi kira geliri beyannamesi verdi. 4-5 yıl önce bu sayı 3 binlerdeydi. Bu artışta vergi dairesi başkanlığının yaptığı çalışmalar ve kira beyanname sisteminin devreye girmesi etkili olmuştur" diye konuştu.

VERGİ GELİRİMİZ 2.4 MİLYAR DOLAR

2013 yılı vergi ve vergi dışı gelirlerin toplamının 2.6 milyar lira olduğunu belirten Çember, "Vergi dışı gelirlerini kenarda tuttuğumuzda vergi gelirleri 2.4 milyar lira. Tahsilat oranı yüzde 95'in üzerindedir" dedi.

TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE

Gaziantep'in yine geleneği bozmadığını ve vergideki büyüme hızının Türkiye ortalamasının yine üzerinde gerçekleştiğini söyleyen Çember, "Gaziantep hem yatırım, hem kalkınma, hem de vergi gelirleri anlamında Türkiye ortalamasının üzerinde büyüyor" dedi. 2013 sonunda Türkiye'deki vergi gelirleri ile Gaziantep'teki vergi gelirlerini karşılaştıran Çember, "Gaziantep vergi geliri artışında Türkiye ortalamasının üzerinde. Türkiye'de artış 14.21 iken Gaziantep'te 17.9'dur" dedi.

GAZİANTEP'İN EKONOMİSİ OLDUĞUNDAN DAHA BÜYÜK

Gaziantep'in ihracat ağırlıklı bir kent olduğunu, 170'den fazla ülkeye 6.5 milyar dolar ihracat yaptığını kaydeden Çember, ithalatta katma değer vergilerinin vergi gelirleri içerisinde gösterilmediğini hatırlatarak, "Aslında Gaziantep'in vergi gelirleri bundan daha fazla. Gaziantep'in ekonomisi olduğundan daha büyük" dedi. Çember, 2357 vatandaşı kaçak işyeri açmaktan tespit ettiklerini ve yasal işlem yaparak kayıt içine girmelerinin sağlandığını söyledi.

TOPLANAN VERGİLER YATIRIMA DÖNÜŞÜYOR

Türkiye'nin eskisi gibi ekonomide dışa bağımlı olmadığını, toplanan vergilerin yatırıma dönüştüğünü söyleyen Erol Çember, "Ulaşım rahatladı. Duble yollar yapılıyor. Hızlı tren yapılıyor. Yeni havaalanları yapılıyor. Fatih Projesi çok önemli bir proje. Toplanan vergiler yatırımlara dönüşüyor. Artık toplanan vergiler nereye gidiyor demiyoruz. Bakanlık ve hükümet son derece şeffaf" şeklinde konuştu. Amaçlarının mükellefe ceza kesmek olmadığını dile getiren Çember, vergi bilincini artırmak için Vergi Haftası'nda pek çok etkinlikler yapacaklarını söyledi.

Leyla ÖZEKŞİ POLAT, Meral KINACILAR