Kültür ve Turizm İl Müdürü Ergün Özuslu, Kale'nin yıkılan kulesi ve tahrip olan duvarları için ihale yapılarak çalışmalara başlandığını belirtti. Özuslu, tarihi Gaziantep Kalesi'nin 1 Milyon 83 Bin 793 TL'lik yatırımla, Mayıs ayının sonunda turizmin hizmetine açılacağını müjdeledi.

KALE'DE İKİ TÜRLÜ ÇALIŞMA VAR

Gaziantep Kalesi'nde yıkılan kulenin ihalesinin geçtiğimiz ay yapıldığını ve çalışmalara başlanıldığını anlatan Ergün Özuslu, "Kale için müdürlüğümüzde bir birim kurduk. Kale'de şu anda iki tane çalışma var. Hemen o butik otelin arkasındaki kule var, köprünün birinci ayağı. Çöken de ikinci ayağını oluşturuyor. Birinci ayağı ve birkaç tane duvarda restorasyon çalışması devam ediyor. İkinci çalışma çöken kulenin restorasyon işi bu da devam ediyor. Kulenin yıkılan bölümünde toprak tabakası alınmaya devam ediliyor. Müze müdürlüğümüzün kontrolünde yarısına kadar indirildi, temel atılmaya başlandı, temelde yeni duvarlar çıktı, eski kalıntılar eski kulenin kalıntıları ortaya çıktı. Onlarla ilgili şu anda arkeoloğlar çalışma yapıyorlar, daha sonra bunlarla ilgili kuruldan karar alınıp, temel bulunduktan sonra çalışmalar tamamlanacak. Kuleyi bitirip turizmin hizmetine katacağız" dedi.

MAYIS SONUNDA BİTECEK

İhalenin 120 günlük süre içerdiğini, Mayıs ayının sonunda kulelerin yapımının bitmiş olacağını ve dolayısıyla köprüden Kaleye geçişlerin başlayacağını ifade eden Özuslu, "Kale'de ihale süreci 1 yıllık bir zaman aldı. Çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor. Kale'ye araç sokamadık çünkü yeni kalıntılar çıktığı için işçiler kazma kürekle, elle orayı kazıyorlar. Çöken kulenin altında normalde galeri var, o kalenin içindeki galerininde çöktüğü tesbit edildi, toprakla dolmuş şimdi onu da temizliyorlar. Kale'de dolayı su tahliyesi çok önemli. Birde kayanın bir ömrü var. Kalker kayalar zaman içinde doğa şartlarıyla beraber deformasyona uğruyor çatlıyor. Kale'de taş yapılarda su tahliyesinin önemi değinen Özuslu, "Su binayı bitiriyor. Suyun kalede iyi drenajı gerekiyor. Kalede bu sağlanırsa zaten kalenin büyük kısmı onarılmış vaziyette" diye konuştu.

MASTER PLANI İÇİN ONAY BEKLİYORUZ

Kaleyle ilgili eylem planı oluşturmak gerektiğini dile getiren Özuslu, "Bakanlıkla görüşüyoruz. Kalede hangi yıllar neresi restore edilecek? Bu master planı üzerinde çalışmalara başladık, bakanlığımıza ilettik. Bakanlığımızdan yazı bekliyoruz. Onay geldiğinde Kale eylem planı, master planı oluşturacağız. Kale'yi yaşayan bir kale haline getireceğiz. Üzerinde restoranın olduğu, insanların yaz aylarında yemek yiyebildiği, şehir manzaralı bir kale hedefliyoruz" dedi.

Meral KINACILAR