İşsizlikten çiftçi borçlarına, konkordato kararlarından esnaf kapanışlarına kadar birçok veriyi paylaşan Meriç, “Bu insanlar başarısız oldukları için değil, maliyet, borç ve finansman baskısı altında bırakıldıkları için üretimden ve ticaretten çekiliyor” dedi.
Meriç, Gaziantep’in tarihî direnişi, üretim gücü ve girişimcilik kültürüyle Türkiye’nin önemli kentlerinden biri olduğunu belirtti. Kentin potansiyelinin halkın refahına yeterince yansımadığını ifade etti. Gaziantep’in nüfus bakımından Türkiye’nin dokuzuncu büyük kenti ve makine halısı üretiminde dünya lideri olduğunu belirten Meriç, kentin işsizlik oranında Türkiye’de dördüncü sırada yer aldığını kaydetti. “Üretim gücü bu kadar yüksek bir kentte, üretimin yarattığı refah neden halkın yaşamına aynı ölçüde yansımıyor?” diye sordu.
100 BİNDEN FAZLA KİŞİNİN İŞİNE SON VERİLDİ
Meriç, son bir yılda Gaziantep’te 100 binden fazla işçinin işine son verildiğini ifade ederek tekstil sektöründeki istihdam kaybına da dikkat çekti. Sendika açıklamalarına göre kentte yaklaşık 20 bin tekstil işçisinin işini kaybettiğini aktaran Meriç, “Bu tabloyu sanayicinin ya da işçinin üzerine yıkarak iktidar sorumluluktan kaçamaz. Üretimi ve istihdamı ayakta tutacak öngörülebilir koşulları oluşturmak, ülkeyi yönetenlerin görevidir” dedi.
ÜRETİM ZİNCİRİ KIRILGAN
Meriç, eylül ayında yalnızca bir hafta içinde Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren 13 şirket ve 5 kişi hakkında konkordato süreci kapsamında kararlar verildiğini belirtti. Bu gelişmelerin kentteki üretim zincirinin kırılganlığına işaret ettiğini söyledi. Çiftçi ve esnaf maliyet baskısı altında Gaziantep’te 43 bin 790 çiftçinin mazot, gübre, ilaç ve sulama elektriği maliyetleri nedeniyle üretim yapmakta zorlandığını kaydeden Meriç, üreticilerin faizli borç yükünü hafifletecek bir tasfiye fonu talebini gündeme getirdi.
İCRA DOSYALARI KABARIYOR
Bankaların Gaziantep’teki takipteki alacaklarının Ağustos 2026 itibarıyla 30 milyar liranın üzerinde olduğunu belirten Meriç, kentte sosyal yardım alanların sayısının 500 bin ile 550 bin arasında değiştiğini söyledi. Gaziantep’te 19 büyük şirketin konkordato ilan ettiğini, icra dairelerindeki dosya sayısının ise 300 bini aştığını kaydetti.Bu verilerin aynı ekonomik tablonun farklı yüzleri olduğunu vurgulayan Meriç, borç baskısı, işletmelerin faaliyetlerini sürdürme güçlüğü, iş kaybı ve sosyal yardıma duyulan ihtiyacın birbirinden bağımsız değerlendirilemeyeceğini dile getirdi.





