Adalet Bakanlığı, 78 Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturmalarda 2 bin 447 şüpheli hakkında adli işlem yapıldığını açıklarken, İçişleri Bakanlığı operasyonun yeni nesil suç örgütleri ayağında Gaziantep dahil 48 ilde 1.008 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildiğini duyurdu.

Adalet Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığının koordinasyonunda başlatılan “Sokaklar Güvende” operasyonlarında uyuşturucudan yağmaya, silah ticaretinden şantaja, kara para aklamadan yasa dışı bahse kadar çok sayıda suç mercek altına alındı. Operasyonların bir ayağı da Gaziantep’te gerçekleştirildi.

Adalet Bakanlığı: 2 bin 447 şüpheli hakkında işlem

Adalet Bakanı Akın Gürlek, 14 Eylül sabahı ülke genelinde “Sokaklar Güvende” operasyonlarının başlatıldığını açıkladı.

Ceza İşleri Genel Müdürlüğü koordinasyonunda 78 Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmalar kapsamında 2 bin 447 şüpheli hakkında adli işlem gerçekleştirildiğini belirten Gürlek, polis ve jandarma ekiplerinin 148 eş zamanlı operasyon düzenlediğini bildirdi.

Operasyonların yalnızca şüphelilerin yakalanmasına yönelik olmadığını belirten Gürlek, suç örgütlerinin finansman kaynakları, bağlantıları, lojistik imkanları ve yeni eleman kazanma yöntemlerinin de hedef alındığını söyledi.

Gürlek, “Uyuşturucudan yağmaya, silah ticaretinden şantaja, kara para aklamadan yasa dışı bahse kadar geniş bir suç yelpazesinde faaliyet gösteren bu suç yapılarına karşı mücadelemiz yalnızca suçluları yakalamakla sınırlı değildir” dedi.

Özellikle gençleri sosyal medya üzerinden etkisi altına almaya çalışan yapılanmalara dikkat çeken Gürlek, “Hedefimiz; suç örgütlerinin insan kaynağını, finansmanını, ağlarını, lojistik imkanlarını ve suç üretme kapasitelerini ortadan kaldırmaktır. Gençlerimizi sosyal medya üzerinden etkisi altına almaya çalışan, suçu bir güç ve statü unsuru gibi gösteren yapıları yok etmektir” ifadelerini kullandı.

Gürlek, operasyonların ardından yaptığı açıklamada, “Sokaklarımız suç örgütlerine bırakılmayacaktır. Çocuklarımız ve gençlerimiz suç örgütlerinin insan kaynağı olmayacaktır. Suçtan elde edilen güç ve kazanç korunamayacaktır” mesajını verdi.

İçişleri Bakanlığı: Gaziantep dahil 48 ilde operasyon

Adalet Bakanlığının açıklamasının ardından İçişleri Bakanlığı da operasyonların yeni nesil suç örgütlerine yönelik bölümünün ayrıntılarını paylaştı.

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi’nin talimatıyla Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı ve Cumhuriyet Başsavcılıkları koordinasyonunda; MİT Başkanlığı, EGM İstihbarat Başkanlığı ve Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının ortak çalışma yürüttüğü belirtildi.

Bu çalışmalar kapsamında Gaziantep’in de aralarında bulunduğu 48 ilde eş zamanlı operasyon gerçekleştirildi ve 1.008 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.

Operasyonlar; Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bayburt, Bitlis, Bolu, Bursa, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Iğdır, İstanbul, İzmir, Karaman, Kastamonu, Kilis, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Mardin, Muğla, Nevşehir, Ordu, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ, Tokat, Tunceli, Yalova, Yozgat ve Zonguldak’ta gerçekleştirildi.

Tetikçi aradıkları ve örgüte eleman topladıkları belirlendi

İçişleri Bakanlığının açıklamasında, şüphelilerin sosyal medya ve iletişim platformlarındaki faaliyetlerine ilişkin tespitlere de yer verildi.

Şüphelilerin iletişim platformlarında oluşturdukları gruplar üzerinden tetikçi temin etmeye veya tetikçilik yapmaya yönelik paylaşımlarda bulundukları, sosyal medya hesaplarından suç ve suçluyu öven, tehdit, hakaret ve örgüt propagandası içeren paylaşımlar yaptıkları belirtildi.

Ayrıca örgütsel faaliyetlerin sosyal medya üzerinden duyurulmaya çalışıldığı, suç örgütleri arasındaki husumet ve rekabetin sosyal medya mecralarına taşındığı, suç faaliyetlerinin normal olduğu algısının oluşturulmaya çalışıldığı ve örgütlere yeni eleman kazandırmak amacıyla sosyal medyanın kullanıldığı tespit edildi.

Bakanlık, sosyal medya üzerinden suça özendiren, suç örgütlerinin propagandasını yapan ve gençleri hedef alan yapılanmalara yönelik mücadelenin sürdürüleceğini bildirdi.

Rektör Birleşik Krallık’ta
Rektör Birleşik Krallık’ta
İçeriği Görüntüle

İstanbul’da 12 suç çetesine operasyon

Operasyonların İstanbul ayağında ise İstanbul merkezli 20 ilde 12 ayrı suç çetesine yönelik eş zamanlı baskınlar gerçekleştirildi. Operasyonlarda 155 şüpheli yakalandı.

Aramalarda 1 otomatik tabanca, 3 ruhsatsız tabanca, 2 yivsiz av tüfeği ile suçta kullanıldığı tespit edilen yüklü miktarda para ele geçirildi.

Böylece “Sokaklar Güvende” operasyonları kapsamında Adalet Bakanlığı tarafından açıklanan ülke genelindeki soruşturmalarda 2 bin 447 şüpheli hakkında adli işlem yapılırken, İçişleri Bakanlığının açıkladığı yeni nesil suç örgütleri operasyonunda Gaziantep dahil 48 ilde 1.008 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.