Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Nevzat Aslan, yürüttükleri "Fıstık Gibi Öğreniyorum Projesi" kapsamında 100 ortaokul ve lise öğrencisine fen, teknoloji, biyoloji ve kimya derslerinde gördükleri bazı konular hakkında uygulamalı eğitim verildiğini, laboratuvarda inceleme, fıstık bahçesinde hasat çalışması yaptırıldığını bildirdi.

Enstitü Konferans Salonu'nda öğrencilere ders veren Aslan, projenin, Gıda Tarım ve Hayvancılık ile Milli Eğitim bakanlıkları tarafından TÜBİTAK Bilim ve Toplum Programları Müdürlüğünün desteğiyle yürütüldüğünü söyledi. Bu kapsamda 2 ortaokul ve 2 liseden dört grup halinde toplam 100 öğrencinin eğitime dahil edildiğini belirten Aslan, projenin mayısta başladığını bildirdi.

UYGULAMALI DERS

Öğrencilere fen, teknoloji, biyoloji ve kimya derslerinde gördükleri bazı konular hakkında eğitim verildiğini anlatan Aslan, öğrencilerle laboratuvarlarda ve enstitü bahçesinde çeşitli çalışmalar yaptıklarını bildirdi. Aslan, "Müfredatı da göz önünde bulundurarak öğrencilerin okulda gördüğü derslere de katkı verecek şekilde eğitim etkinliği düzenliyoruz. Bitki sağlığı, bitki yetiştirme ve besleme olarak üç başlık halinde önce teorik, sonra uygulamalı ders yapıyoruz." dedi.

HASAT YAPTILAR

Nevzat Aslan, çocukların arazi uygulamalarında fidan ve Antep fıstığı tohumları diktiğini, bunları gözlemleyerek bakımlarını yaptığını dile getirdi. Öğrencilere laboratuvarda toprak analizi, kimya ve buralarda kullanılan temel araç gereçlerle ilgili birtakım basit uygulamalar yaptırdıklarını anlatan Aslan, "Antep fıstığında hastalık ve zararlı oluşturan birtakım mikroorganizmalar gerek laboratuvarda, gerek ağacın üzerinde gösterildi. Öğrenciler laboratuvarda mikroskopta onu inceleme fırsatı buldu. Yine biyolojik mücadele laboratuvarımız var. Orada faydalı böceğin üretimiyle ilgili kısmı görecekler." diye konuştu.

İLK KEZ DOKUNDULAR

Eğitimlere katılan çocukların yüzde 90'ının, Gaziantep'te yaşamalarına rağmen ilk kez Antep fıstığı ağacına dokunduğuna dikkati çeken Aslan, "Apartman, site hayatında fıstığın ağaçta yetiştiğini bilmeyen, görmeyen çocuklarımız var." dedi. Aslan, öğrencilerin eğitimden ve uygulamalardan oldukça memnun kaldığını, projeyi TÜBİTAK'a tekrar sunmayı ve kabul edilirse sürdürmeyi düşündüklerini bildirdi. AA