Çözülmemiş çatışmalar bağımlılığa sebep

Bağımlılık illetini sadece ‘madde bağımlılığı’ olarak görmemek lazım. ‘Sigara’, ‘Alkol’, ‘İnternet’, ‘Teknoloji’, ‘Spor’ ve ‘İnsan’ bağımlılığı gibi onlarca bağımlılık türleri akla ilk gelenlerden. Dünya Sağlık Örgütü’nün raporlarına bakılırsa ‘Bağımlılık’ kavramı tüm dünyanın sorunu olmaya devam ediyor. Obeziteden kurtulayım derken alkol ve sigaraya başlamayın.

Günlük hayatın sorunlarından kaçmak adın, yemeye ve içmeye olan yönelim de ruhsal sorunların işareti. Obezite hastalarının, tedavi sonrası psikolojik olarak alkol, sigara ve kumar gibi arayışlara yöneldiği ortaya çıktığı gözlemleniyor. Uzmanlara göre bunu önlemenin en etkili yolu egzersiz yapmak.

Bağımlı olunan bir maddeden kurtulmaya çalışırken başka bir zararlı alışkanlığa yönelmek olarak tanımlanan “çapraz bağımlılık” sorunu tehlikeli boyutlara ulaşmaya başladı.

Yeşilay Dergisi’nin Ağustos sayısında ele alınan konuda daha çok alkol ve madde bağımlısı olan kişilerde görülen çapraz bağımlılığın, şimdilerde obezite hastalarında da rastlandığına dikkat çekiliyor.

Amerikan Bariatrik Cerrahi Derneği, obezite cerrahisi hastalarının yüzde 5’inde ameliyat sonrası yeni bağımlılık türlerinin oluştuğunu belirtirken, başka yayınlarda bu oranın yüzde 20-30’lara kadar yükselebildiği ifade ediliyor.

Obezler depresyona yatkın

Aşırı yeme bozukluğu olan bireyler üzerinde yapılan araştırmalarda, obez kişilerde depresyon ve dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu gibi bağımlılık davranışıyla ilişkili diğer psikiyatrik hastalıkların daha sık olduğu gözleniyor. Obezite cerrahisi geçiren hastaların yeme ile ilgili bağımlılıklarının, ameliyat sonrasında, diğer bağımlılık yapan maddelerle yer değiştirdiğini gösteren bilimsel çalışmalar da mevcut.