Safra kesesinde taşlar, en sık görülen hastalıklar arasındadır. Batılı tarzda özellikle de fast food türü beslenme alışkanlıkları, safra kesesinde taş oluşumunu artırmaktadır. Safra kesesi taşı, enfeksiyona yol açmaya, safra kanalına düşerek tıkanma yaratmaya, sarılık oluşumunu tetiklemeye ve uzun dönemde safra kesesi kanserine yakalanmaya neden olabilir. Bu nedenle "bu saatli bomba" nın en kısa zamanda ameliyat ile alınması gerekir.

Prof. Dr. Alihan Gürkan, safra kesesi ameliyatlarında altın standardın laparoskopik yani kapalı ameliyatlar olduğunu söyledi ve özellikle "tek port" cerrahisi hakkında bilgi verdi. Safra kesesi bir depo organıdır. Karaciğerin yaptığı safrayı vücutta sindirim olmadığı durumlarda, yani yemek yenilmediği zamanlarda depolar. İhtiyaç halinde de kasılarak bu safrayı on iki parmak bağırsağına göndererek sindirime yardımcı olur. Sadece bir depo organı olduğundan vücuttan cerrahi müdahaleyle alınması hastanın yaşam konforunu etkilemez.

Fast food taş oluşumunu tetikliyor

Taş oluşumu, safra kesesinin en sık görülen hastalığıdır. Batılı beslenme tarzı olan fast food tüketimine bağlı olarak taş oluşumu, giderek artmaktadır. ABD'de yılda 1.5 milyon kişiye safra kesesi ameliyatları yapılmaktadır. Nüfusla oranlanırsa Türkiye'de yılda en az 200 bin safra kesesi ameliyatı yapıldığı tahmin edilmektedir. Genellikle kendini; mide hizasında sırta vuran ağrı, yemek sonrası hazımsızlık ve doluluk hissi ile belli eden safra taşlarının tanısı, en etkin şekilde ultrasonografi ile konulur.

En etkin tedavi kapalı yöntemle cerrahi

Safra kesesi taşının tek etkin tedavisi, kapalı cerrahi ile safra kesesinin alınmasıdır. Taş bulunan hastalarda safra kesesi alınmazsa enfeksiyon, taşın safra kanalına düşüp tıkanmaya neden olması, safra sarılığı gibi bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Safra kesesi taşı çok uzun bir dönem var olan ve tedavi edilmeyen kişilerde de safra kesesi kanserine yakalanma riski, sağlıklı kişilere göre 7 kat fazladır. Safra kesesi kanserinin birçok kanser türüne göre kötü seyirli olduğu göz önüne alındığında, bu riskli durumun ortaya çıkmaması için gerekli önlemler alınmalıdır. Bu saatli bombanın vücutta taşınması yerine kapalı yöntemle alınması en uygun tedavidir.

Laparoskopi için uygun hasta önemli

Açık yöntem artık günümüzde, bazı özel durumlar dışında terk edilmiştir. Sadece kişi eğer 3-5 ameliyat geçirdiyse ve teknik olarak karnı kapalı yöntemle ameliyat yapmaya uygun değilse, çok büyük sıra dışı anatomik bir durumu varsa ya da safra kanalı, ana kanalla ilgili çok karmaşık girişimler gerekiyorsa, açık ameliyat tercih edilmelidir. Bunun dışındaki diğer durumlarda kapalı ameliyatlar rahatlıkla yapılabilir.