Ziraat Bankası ile VakıfBank’ın 180 ay vadeli konut kredilerinde faizi yüzde 0.99’a düşürmesinin ardından açıklamalarda bulunan Oytun İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Emre Yıldırım, “Konut kredi indirimi sektörümüz için önemli bir adım” dedi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini yüzde 20'nin altına çekmesinin ardından gözler bankalara çevrilmişti. Ziraat Bankası ve Vakıfbank da ilk adımı atarak 1 Ağustos 2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere kredi faiz oranlarını indirdi. 500 bin TL'ye kadar konut kredilerinin faiz oranı, yüzde 0,99 olarak belirlendi.

“Kredili konut satışı durma noktasına gelmişti”

“Konut kredilerinin düşürülmesi sektörümüz için büyük bir adım oldu. 0.99'a çekilmiş olması hem konut piyasası açısından hem de Türkiye piyasası için önemli bir gelişme olmuştur. Vadenin 180 aya çıkarılması ise dinamiklerin farklı bir zemine taşınması anlamına gelmektedir. Bilindiği üzere son iki yıldır ciddi anlamda kredili konut satışı durma noktasına gelmişti. Maliyet artışlarının yansıtılamadığı fiyat tablosu var ortada. Dolayısıyla bu çok büyük bir avantaj olarak karşımıza çıkıyor. 0.99 mevduat faizinin yüzde 17 -18 olduğu günlerde konut kredisinin yüzde 12'yle hem de 15 yıl gibi vadeye çıkarılması konut sektörümüze önemli bir katkıdır. Sektör bu teşvikle mutlaka harekete geçecektir.

“Konut satışlarında hareketlilik bekliyoruz”

Sağlanan indirimlerle birlikte uzun zamandır yavaşlayan konut satışlarında bir hareketlilik beklendiğini de söyleyen Emre Yıldırım ayrıca; “Son iki yıldır ertelenen bir talep vardı. Talep ortadan kalkmadı ama vatandaşlarımız alımlarını ertelediler. Zaten yüzde 2 faizle almalarının da bir mantığı yoktu. Şu anda büyük bir fırsat doğdu. Çağrı merkezlerimize gelen telefon trafiğinde yüzde 40 artış oldu. Bu hafta talebi daha iyi hissetmeye başlayacağız. Şu anda ev alımında ciddi bir fırsat var. Kampanya genişlerse bekleyen talep canlanacaktır” dedi.