Esnafın kötü durumda olduğuna vurgu yapan başkanlar, geniş kapsamlı bir destek paketinin şart olduğunu söyledi.

* Gaziantep Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Mustafa Kemal Güneş, verilen desteğin önemli olduğunu ancak sürekli olmadığı sürece sıkıntının devam edeceğini söyledi. Güneş, "İşyerleri tamamen kapanan esnafımız var. Bu destek esnafa ne kadar yetecek bilemiyoruz" dedi.

* Gaziantep Lokantacılar Kebapçılar Pastacılar Tatlıcılar ve Baklavacılar Odası Başkanı Mehmet Bayrakçı ise esnafının durumunun hiç iyi olmadığını verileceği açıklanan desteğin sıfır noktasında iyi olup, bunu bir başlangıç olarak değerlendirdiklerini söyledi.

* Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım ise sosyal medya hesabından "Esnafımıza yönelik açıklanan destekler çok önemli. Ancak ekonomi bir bütündür ve büyük küçük her işletme de bu bütünün bir parçasıdır. Oda ve Borsa Üyesi işletmelerin de benzer bir destek paketine ihtiyacı vardır. Dilerim yakın zamanda bu yönde bir paket açıklanır" değerlendirmesinde bulundu.

YILDIRIM: BÜTÜNÜN PARÇASI DA DÜŞÜNÜLMELİ

Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım ise esnafa yönelik açıklanan destekleri çok önemli gördüklerini ifade etti. Bu paketin açıklanmasında emeği geçen herkese teşekkür eden Yıldırım, şöyle konuştu: "Ancak şunu da belirtmemiz gerekir ki ekonomi bir bütündür ve büyük küçük her işletme de bu bütünün bir parçasıdır. Oda ve borsa üyesi işletmelerin de benzer bir destek paketine ihtiyacı vardır. Dileğimiz ve arzumuz yakın zamanda bu yönde de bir destek paketinin açıklanması. Bu konudaki taleplerimizi çatı kuruluşumuz TOBB aracılığıyla daha önce hükümetimize ilettik. Sesimizin duyulacağına inanıyoruz."

GÜNEŞ: KALICI ÇÖZÜMLER ŞART

Gaziantep Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Mustafa Kemal Güneş, devletin kalıcı çözümler üretmesi gerektiğini söyledi. Milletin can derdine düştüğünü ve herkesin endişeli olduğunu belirten Güneş, "Gaziantep'te büyükşehir ve Şahinbey belediyesi de esnafa destek oluyor. Yapılan destek açıklaması tabi ki önemli. Ancak bunun sürekli hale gelmesi lazım. Örneğin KDV oranındaki yüzde 20'den yüzde 10'a indirilen stopaj oranının süresi 1 Haziran'a kadar uzadı. Madem bu tür kalemlerde oran uzayabiliyorsa, desteğin de buna paralel uzaması lazım. 3 ay yeter mi ? İşyerlerini tamamen kapatan insanlar var. Bin TL bu insanlara yeter mi ? Bağış vermek yerine o insanlara 25 - 50 bin TL 1 yıl ödemesiz kredi verilmesi lazım. Çünkü esnafımızın birikmiş borçları var. Geçmişten gelen borçlarını kapatmak için uğraşıyorlar. Bizim esnaf dürüst esnaf. Borcu olduğu zaman yüzlerine bakamazlar. Bu destek paketi güzel. Ama devamının sağlanması gerekir. Bizim esnaf devletine vergisini verir, istihdama da katkı sağlar. Esnafımızdan bana para versin demeye utanan insanlar var" dedi.

MÜCBİR SEBEP SAYILMALI

Güneş, pandemi döneminin çok sıkıntılı geçtiğini ve aslında bütün bunların deprem gibi sel gibi mücbir sebep sayılarak destek olunmasının şart olduğuna vurgu yaptı. Güneş, "Örneğin SGK'lı çalışan ve işsiz kalanlara destek veriliyor. İşsizlik fonunda biriken paraları alıyorlar. Ama esnafımız bundan faydalanamıyor. Çünkü hepsi Bağkur'lu. Onlara maaş verilmesi lazım"dedi.

4 ÖNEMLİ KONU

Gaziantep Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Mustafa Kemal Güneş, sözlerine şöyle devam etti: "Kapalı olan ve zarar gören esnaflara destek Haziran ayı sonuna kadar olmalı. Esnafın geçmiş borçları çok fazla. Bu borçlar içni acilen az miktarda olsa faizsiz 1 yıl geri ödemesiz kredi verilmeli. İşsizlere ödenen işsizlik maaşının bağkurlu'lara da ödenmesi lazım. Vergi borçları işçinin sigorta borçları faizsiz olarak ertelenmeli. Bağkur'lu esnafa bir yıl nefes aldıracak adımlar atılmalı"

BAYRAKÇI: ESNAFIN PSİKOLOJİ BOZUK

Gaziantep Lokantacılar Kebapçılar Pastacılar Tatlıcılar ve Baklavacılar Odası Başkanı Mehmet Bayrakçı ise, esnafın destek paketini iyi karşıladığını ancak yeterli olmadığını söyledi. Bunu bir başlangıç olarak değerlendirdiklerini belirten Bayrakçı, "Esnafımız gerçekten mağdur. Ciddi şekilde ve büyük zararlar gören esnaf kesimi var. Bu işten o kadar çok zarar gördüler ki. Dükkân kiraları, çalışanların sigortaları, masraflar… Hepsi üst üste geldi. Hayat dursa da kiralar ve SGK çalışılıyor. Sıfır noktasında verilen bu destek fena değil. Ama esnafın psikolojisi gerçekten bozuk. Bunlara ciddi destek verilmesi gerekir. Şartların daha iyi hale gelmesi gerekir" dedi.

DARICI: ESNAF SEVİNDİ

Gaziantep Berberler Odası Başkanı Hacı Darıcı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarıyla berber esnafının sevindiğini ve yarasına em olacağını söyledi. Desteğin geç kalınan bir hamle olduğunu belirten Darıcı, "Daha önce alınması gereken bir karardı. Ancak iyi oldu. Esnaf bizi arıyor ve ne zaman yapılacağını soruyor. Nasıl faydalanacakları ve içerik konusunda net bilgi olmadığını için bilgi veremiyoruz. Yapılan açıklamalarda esnafa verilecek destek yeterli değil. Esnafımıza alt limit 25 bin TL olan faizsiz ve 1 yıl ödemesiz kredi verilmeli. Eğer böyle bir şey olursa bu can suyu olur" diye konuştu. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT