Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından açıklanan KDV'de düz oran sistemi bir süredir tartışılıyor. Aslında yeni sistem tüm mükellefleri yakından ilgilendirmese de özellikle küçük esnaf açısından avantajları olan bir düzenlemeyi hayatımıza sokacak. Sabah'tan Faruk Erdem'in yazısına göre kuaför, avukat, reklamcı gibi girdisi olmayan ya da alım-satım yapılmayan işi olanlar için büyük kolaylık getirecek.

Uluslararası literatürde "flat rate" yani sabit ya da düz oran denilen sistem dünyada bazı ülkelerde de uygulanıyor. Ancak Türkiye'ye birebir kopyalanması da kolay görünmüyor. Bizde değişik oralarda KDV olduğu için bize özgü bir sistem zorunlu.

180 LİRA YERİNE 118 LİRA

Şu anda uygulanan sisteme göre, bir işletme satın aldığı ürünlere KDV ödüyor. Bu ürünü satarken de KDV tahsil ediyor. Aradaki farkı devlete geri ödüyor. Girdisi yoksa ya da gider göstermezse aldığı KDV'yi tamamen devlete veriyor. Yeni düzenlemeyle hem işlemler basitleşecek, hem bürokrasi azalacak, hem de defter tutma işi kolaylaşacak. Vergi oranlarını düşürmüyor.

SAHTE FATURA BİTECEK

Yeni sistemle işletmelerin gider göstermek için fatura toplama derdi de sona erecek. Buradaki naylon ve sahte fatura tehlikesi ortadan kalkacak. Sistem aslında girdisi olmayan yani bir ürün alıp satmaktan çok kendi işini yaparak gelir elde eden işletmeler için daha da faydalı hale gelecek. Ödenecek vergiler girdilerin yüksekliğine, kâr oranına, girdinin olup olmamasına göre, yani her işletmeye göre farklılık gösteriyor. Sisteme girmek gönüllülük esasıyla olacağı için kendisi için avantajlı bulanlar bunu uygulayabilecek. O yüzden hangi sistemin sizin için avantajlı olacağını hesaplamanız gerekiyor.

KDV işlemleri nasıl kolaylaşacak?

Örnek1: 750 TL + yüzde 18 KDV ile bir ürün aldınız. Maliyetiniz: 885 TL. Bu ürünü 1.000 TL + Yüzde 18 KDV ile sattınız. Tahsilat: 1.180 TL . 180TL-135 TL = 45 TL (Devlete ödenen vergi) Gider gösterilmez ya da girdi yoksa ödenecek vergi: 180 TL. (Yeni getirilecek sistem bu işlemleri teke düşürecek ve işletmeler ne oranda vergi ödeyeceklerini bilecek. Yani aradaki farkı değil girdisi ya da sattığı ürünün KDV'si ne olursa olsun tek oranı devlete ödeyecek.)

Örnek2: Ürün ya da hizmet 1.000 TL + yüzde 18 KDV ile satıldı. Tahsilat: 1.180 TL. Eski sistemde ödenecek vergi: 180 TL. Yeni sistemde ödenecek vergi: 1.180 X %10 = 118 TL (Hem işlemler basitleşecek, hem bürokrasi azalacak hem de defter tutma işi kolaylaşacak. Hemen belirtmeliyiz ki yeni sistem vergi oranlarını düşürmüyor.)