Gazetemizin gündeme getirdiği ve esnafın büyük tepkisine neden olan uygulama durduruluyor.. Hafta sonları tatil günlerinde açık olan işyerleri için uygulanan 80 TL’lik ruhsatların ani bir kararla 600 TL’ye yükseltmesinin yarattığı tepki karşılık gördü.

Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu ve Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Vakkas Katırlı, Gaziantep'te hafta tatili ruhsatının 80 TL'den 600 TL'ye çıkarılmasının büyük haksızlık olduğunu ve hemen harekete geçtiklerini söyleyerek “Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz dahil, Maliye Bakanlığı müsteşarlarıyla görüşüldü. Görüşmeler olumlu geçti. Söz verdiler. Ruhsat miktarını eski haline getirecekler” diye konuştular.

ESKİYE DÖNÜLSÜN

TBMM Plan Bütçe Komisyon Başkanı Recai Berber, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken'i ziyaret ederek esnafın sıkıntılarını dinledi. Konfederasyon üyesi olan Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu, bu ziyarette kendisinin de hazır bulunduğunu ve yapılan görüşmeler sonucu esnafın ruhsat harçlarında eskiye dönülmesi konusunda hükümetten söz alındığını belirtti.

BU KONU ACİL ÇÖZÜLSÜN

Ömer Küsbeoğlu, ruhsat harcının 80 TL'den 600 TL'ye çıkarılmasının ardından Ankara'da yetkililerle görüştüklerini, Konfederasyon Başkanı Bendevi Palandöken başkanlığında kendisininde içinde yer aldığı heyetin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Recai Berber ile biraraya geldiğini belirterek, "Bu toplantıda esnafın sorunları, sıkıntıları dile getirildi. Özellikle bu ruhsat zammının acil olarak çözülmesini istedik. Sayın Recai Berber bunun düzeltileceğini söyledi" dedi.

ESNAFIN SORUNLARI ANLATILDI

Bu toplantıda Bağ-Kur prim borçlarına iyileştirme, harçlar, marketler yasası, çalışan emeklilerden kesilen yüzde 15 kesintinin de gündeme getirildiğini söyleyen Küsbeoğlu, "Esnafın sıkıntılarını çözecek konuların bir kısmı yerel seçimden önce torba yasanın içinde düzeltilerek çıkacak. Bir kısmı ise seçimden sonra çıkacak. Ayrıca Bakanlar Kurulu kararıyla çıkartılacak olanlarda, bakanlar kurulu kararıyla düzeltilecek. Hafta sonu ruhsatlarında eskiye dönülecek veya az bir artırım olacak" diye konuştu.

AKIL İŞİ DEĞİL

Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Vakkas Katırlı da, hafta sonu tatil kanunu ile pazar günü işyerlerini açmak isteyen esnafların aldığı ruhsatın aşırı zamlanmasıyla ilgili konfederasyonun harekete geçtiğini anlatarak, "Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz ile görüşüldü. Maliye Bakanlığı müsteşarlarıyla görüşüldü. Görüşmeler olumlu geçti. Söz verdiler. Ruhsat miktarını eski haline getirecekler. 80 liralık ruhsat 600 lira olur mu, akıl işi mi?" dedi.

ESNAF DA TEPKİSİNİ DİLE GETİRMİŞTİ

Gaziantep'te 394 sayılı hafta sonu tatil kanunu ile pazar günü işyerlerini açmak isteyen esnafların aldığı ruhsata yüzde 800 oranında zam yapılması esnafın tepkisine neden olmuş, ve çok sayıda esnaf Gazetemize yaptıkları açıklamada, "2013'te hafta tatili ruhsatı için 80 TL ödüyorduk, ancak bu yıl bu rakam 600 TL'ye yükseldi. Belediyeler biranda yüzde 800'lere kadar dayanan zam yaptı. Zaten iş yapamıyoruz. Pazar günleri turistler belki alışveriş yapar diye işyerimizi açıyoruz. Ama hafta sonu çalışma cezası olarak bize 600 TL ödeme çıkartıyorlar. Bu bize ceza mı ?" diyerek tepkilerini dile getirmişti.

Meral KINACILAR