Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan özel bankaları faiz indiriminde TCMB'yi izlemeye çağırdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, faiz indirimlerinin devam etmesi gerektiğini belirterek, faiz indiriminde bankaların da TCMB'yi takip etmesi gerektiğini söyledi.

Bloomberg Genel Yayın Yönetmeni John Mickelthwait'e gündeme ilişkin değerlendirmelerde Erdoğan daha düşük faizlerin, daha düşük enflasyon getireceğini de savundu.

'DERECELENDİRME KURULUŞLARINI DİKKATE ALMIYORUM'

Bu hafta yapılan faiz indiriminin “dikkatli ve dengeli” olduğunu söyleyen Erdoğan, ABD, Japonya ve Avrupa'yı işaret ederek, düşük faizlerin enflasyonun 8 seviyesinin üzerine çıkmasını engellemeye yardımcı olacağını belirtti.

Erdoğan, “Derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyesinin altına indirmelerini hiç dikkate almıyorum” dedi ve bu kuruluşların siyasi gerekçelerle ve ekonomik etiğe karşı hareket ettiğini ifade etti.

Faizlerin olabildiğince aşağıya gelmesi gerektiğini belirten Erdoğan Merkez Bankası'nın FETÖ'cülerden de temizlenmesi gerektiğini de söyledi.

Erdoğan, kredi kuruluşlarından not indirimi gelmesinden endişe duymadığını, derecelendirme kuruluşlarının hatalar yaptıklarını ve bu hataları kasıtlı olarak gerçekleştirdiklerini söyledi.

'KURLARDA BAZILARININ BEKLEDİĞİ GİBİ ALEYHTE PATLAMA OLMADI'

Erdoğan "2013 yılından bu yana Türk Lirası'nın dolar karşısında yüzde 40 oranında değer kaybetmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki soruyu şu şekilde yanıtladı:

"Kurlarda bazılarının beklediği gibi aleyhte bir patlama olmadı. Darbe girişiminden sonra bile kurlar kendini korudu. Bizim temennimiz kurlar daha düşük olsun ama şu anda bu istenilen noktada değil. Fakat, "Çok yükselecek, patlayacak" diyenler de bekledikleri neticeyi alamadılar. Türkiye 29 çeyrektir büyüyor, mâli disiplin sürüyor. Dolayısıyla yatırımcı ürkmedi."

'ABD, GÜLEN'İN YEŞİL KARTINI İPTAL ETMELİ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, verdiği söyleşide gündeme ilişkin diğer önemli konulara da değindi. ABD'yi Fetullah Gülen ve Suriye konusunda eleştiren Erdoğan, ABD'nin Gülen'in yeşil kartını iptal etmesi gerektiğini söyledi.

Erdoğan, ABD'nin Gülen'i iade etmemesi durumunda Türkiye'nin buna karşılık vereceğini belirtti.

Cumhubaşkanı Erdoğan, Gülen'in iade edilmemesi durumunda Türkiye'nin B planı olup olmadığı şeklindeki soruyu şu şekilde yanıtladı: Hiçbir hükümet alternatifsiz olmaz. Biz siyasi ortağımıza bu noktada güveniyoruz. Siyasi ortağımızdan da bu güvenin karşılığını görmek istiyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin Suriye Kürtlerini silahlandırmasının da yanlış olduğunu vurguladı.

Erdoğan, Merkez Bankası içerisindeki Gülen yapılanmasıyla ilgili olarak "Merkez Bankası'nda kimin nasıl etkisi var. Bunu şu anda bilemiyorum. Merkez Bankası'nın içerisinde de Gülenciler tespit edildiyse görevden alınmıştır ve alınması lazım. İsabetli bir adımdır" dedi.