Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Gaziantep 2. Enerji Verimliliği toplantısında, "Enerji sadece sanayide kullandığımız, evlerde kullandığımız, işyerlerinde kullandığımız enerji olarak da düşünmeyin. Biz toplum olarak enerji tasarrufunda dikkatli değiliz. Tasarruf yapmamız gerekiyor" dedi.

Bakan Fikri Işık, enerji ve suyun önemine değinerek dünyada meydana gelen bir çok olayın altında enerjideki arz güvenliğinin yattığını söyledi. Türkiye'nin cari açığının büyük çoğunluğunun enerjiden kaynaklandığın belirten Bakan Işık, "Enerji ithalatımız 50 milyar doları buluyor. Türkiye enerjiden dolayı ciddi cari açık veren bir ülke. Enerji ve altını koyduğunuz zaman, ikisinin toplamı cari açık kadar ediyor. Yani enerji ve altın ithalatını çıkardığınız zaman Türkiye'de cari açık sıfırlanıyor. İşte enerji tasarrufu bu noktada çok önemli. Enerji sadece sanayide kullandığımız, evlerde kullandığımız, işyerlerinde kullandığımız enerji olarak da düşünmeyin. Biz toplum olarak enerji tasarrufunda dikkatli değiliz. Tasarruf yapmamız gerekiyor" dedi.

ENERJİ YATIRIMLARI YAPILACAK

Önümüzdeki dönemde enerjiye yüzlerce milyar dolar yatırım yapacaklarını da dile getiren Bakan Işık, "Bu yatırımı devlet yapmayacak. Bu yatırımı özel sektör yapacak bizde teşviklerle destek olacağız" dedi. Enerji verimliliği için yoğun şekilde çalışıldığına da değinen Bakan Işık, "Dünyada yine en çok tartışılan, üzerinde durulan, çalışma yapılan alanlardan biri de enerji verimliliği. OECD ortalamasında bir birim malı üretmek için, bir birim enerji kullanılırken, aynı birim malı Türkiye'de üretmek için biz 1.5 birim enerji kullanıyoruz. Hatta Japonya bir birim üretim yapmak için bir birim enerji kullanıyorsa, Türkiye aynı birim malı üretmek için 2 birim enerji kullanıyor. Bu ne demek? Türkiye'nin enerji yoğunluğu çok yüksek demek. İşte burada hepimizin üzerine düşen görevler var. Biz bakanlık olarak bu noktada Enerji Verimliliği Strateji Belgesini hazırladık. Yakında kamuoyuyla paylaşacağız."

SUNGUR: ENERJİ ETKİLİYOR

Sürdürülebilir Enerji Sürdürülebilirlik Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Sungur ise, Bursa'da enerjinin insan yaşamı adına çok büyük önem arz ettiğini belirterek, “Enerji dediğimiz zaman enerjinin doğrudan ya da dolaylı etkilemediği hiçbir sektör yoktur. Bugün dünyadaki pek çok mücadelenin, pek çok savaşın belki de paktların en önemli nedenlerinden bir tanesi enerji kaynağıdır. Hele ki ülkemizde son yıllarda içinde bulunduğu bu jeopolitik içerisinde yer aldığı görev aldığı projelere baktığımızda enerji konusunun Türkiye için çok önemli olduğunu görebilirsiniz” dedi.

GÜZELBEY: DÜNYA FARKLI BİR YERE GELİYOR

Programa ev sahipliği ve sponsorluk yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ise, “Hiç enerjinin olmadığı bir döneme gidelim. Ne elektrik var, ne telefon, ne de ısınma sorunu var. Böyle bir hal düşünebiliyor musunuz? İşte enerji için çok fazla şey söylemeye gerek yok. Bunları düşünürsek bugünkü tartıştığımız konunun ne kadar önemli olduğunu anlayabiliriz. Dünyada bir değişiklik oldu. Tüm dünya farklı bir yere gidiyor. Öyle bir noktadayız ki enerjinin her yerde ve her zaman hayatımızda var olduğunu görmekteyiz. Artan bu enerji ihtiyacı ve insanların bu konudaki beklentileri bizleri enerji konusunda daha fazla çalışmaya ve farklı enerji kaynakları bulmaya itmektedir” diye konuştu.

ŞAHİN: ZAMANIN RUHUNU YAKALAMAK GEREKİR

Güzelbey’in konuşmalarının ardından kürsüye gelen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fatma Şahin, zamanın ruhunu yakalamak gerektiğine dikkat çekerek, “Zamanın ruhunu yakalamak ve dünyadaki gelişmelere tarafsız ve bağımsız olarak baktığınız zaman biraz önce açılış konuşmasında değerli başkanımız enlerden ve ilklerden bahsetti. Dünyadaki enlere de baktığımız zaman sosyal refahı sağlamış, kişi başına düşen milli geliri 100 bin doların üzerine çıkmış ülkeler varken diğer taraftan günlüğü bir doların altında açlıktan ölen, doktora hatta temiz suya ulaşamayan birçok ülkenin olduğunu görüyoruz. Dünyaya bakarken nerede petrol var; nerede enerji var; nerede doğalgaz var, nerede maden var, nerede altın var diye bakıyoruz. Dolayısıyla uluslararası toplum ve hukuk bu bakışı değiştirmediği sürece hak ve adalet insanı merkeze almadığı sürece bu acımasız dünya böyle devam edecektir” şeklinde konuştu.

ATA: ENERJİYE İHTİYAÇ ARTTI

Şahin’in konuşmasının ardından kürsüye çıkan Gaziantep Valisi Erdal Ata ise, dünya nüfusunun artması ile birlikte enerjiye olan ihtiyacın da arttığını belirtti. Ata, şöyle konuştu: “Dünya nüfusu sürekli artıyor. Bugün dünyada yaşayan insan sayısı 7 milyarı buldu. Ama doğal kaynaklar özellikle de enerji kaynakları her geçen gün azalmakta. Dünyada çıkan savaşların, özellikle de çevremizdeki savaşlara baktığımız zaman temelinde enerji kaynaklarını ele geçirmek düşüncesi yatmaktadır.”

YILMAZ: GAZİANTEP BÜYÜYOR

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanlığı'na yeni getirilen Mustafa Yılmaz da, Gaziantep’in dünyada en hızlı büyüyen şehirler arasında olduğuna dikkat çekerek, “Gaziantep dünyanın en hızlı büyüyen şehirlerinden bir tanesidir. Türkiye’nin nüfus yoğunluğu olarak 4. şehri olan Gaziantep’in son yıllarda sanayileşme ve kentleşme konusunda da büyük bir atılım yaptığını görüyoruz. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bu kalkınma hamlesine uygun olarak örnek bir davranış göstermiş ve bu şehri ekolojik bir şehre dönüştürmek gibi çok önemli bir hedef yakalamıştır” açıklamasında bulundu.

VALİ'Yİ ZİYARET

Işık, Gaziantep Valisi Erdal Ata’yı ziyaret etti. Bakan Işık’ı makamında ağırlayan Vali Ata, bölge ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Bakan Işık ise Gaziantep’in her anlamda başarılı bir il olduğunu ifade ederek, birçok bölgeye örnek olabileceğini ifade etti. Bakan ayrıca, yatırım anlamında da Gaziantep’e hükümet olarak gerekli desteğin verildiğini belirtti.

GÜZELBEY'İ DE ZİYARET ETTİ

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey’i ziyaret etti. Başkan Dr. Güzelbey, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak 10 yıl süresince yapılan hizmetler hakkında Bakan Işık’a sunum şeklinde bilgi verdi. Gaziantep’te insan odaklı kültürel çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Dr. Güzelbey, kentin gelişimini görsel olarak Bakan Fikri Işık’a sundu. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, kentte gerçekleştirdiği hizmetler ve kazanımlar için Başkan Dr. Asım Güzelbey’e ve ekibine teşekkür etti. Bakan Fikri Işık’ın gerçekleştirdiği ziyarete, Gaziantep Valisi Erdal Ata, AK Parti Gaziantep İl Başkanı Ahmet Uzer eşlik etti.

BAKAN IŞIK EKOLOJİK BİNAYI DOLAŞTI

Bakan Işık daha sonra, Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Üniversitesi'nin ortak gerçekleştirdiği proje kapsamında yapılan Ekolojik binada incelemelerde bulundu. Yeşil Ev Projesi Ekolojik binanın düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, projenin 2012 yılında başladığını ve geçen yıl tamamlandığını söyledi. Yapılan binanın, 3 bin 200 metrekare üzerine kurulması düşünülen 'Ekolojik Kent' projesi için örnek bina olduğunu ifade eden Başkan Güzelbey, "Kullanılan sistemlerle ilgili avantajlar göz önünde bulundurularak tanıtımı yapıldığında kullanıcılar bu tip yapılarda yaşamaya teşvik edilecektir" dedi.

FİLM İZLEDİ

Bina içindeki stantları dolaşan Bakan Işık ve beraberindeki heyet, Büyükşehir Belediyesi'ne ait Gezegen Evi ve Bilim Merkezi'ni de ziyaret etti. Burada incelemelerde bulunan Bakan Işık, robotların tiyatro gösterisini ve gök bilimi ile ilgili hazırlanan filmi izledi. Bakan Işık daha sonra Gaziantep Ticaret Odası'nı ziyaret ederek, burada çeşitli meslek kuruluşlarının temsilcileriyle düzenlenen toplantıya katıldı.