Antep savunmasının atalarımızdan kalan en kıymetli miras olduğu belirtilen kutlamalar bugün de sürecek. 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'ndaki törende Gazilik Madalyası bayrağa toka edilecke. Ardından Protokol üyeleri ile birlikte Şehitler Abidesine gidilecek. Buradaki töreninh ardından mülki ve askeri erkan Panoroma müzesini ziyaret edecek. 99. yıl etkinlikleri gün boyu sürecke.

ABDULHAMİT GÜL: ANTEPLİ BOYUN EĞMEZ

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Gaziantep'in düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıl dönümü nedeniyle mesaj yayımladı. Gül, mesajında, Gazi şehrin 99 yıl önce emperyalist güçlerin orduları tarafından kuşatıldığında, "Antep düşman süngüsüne boyun eğmez. Ölürsek şehidiz, kalırsak gazi" diyerek işgale kahramanca direndiğini ifade etti. Aziz milletin tarihin her döneminde hürriyeti, bağımsızlığı ve geleceği için canını ortaya koymakta asla tereddüt etmediğini, bu mukaddes vatana göz diken emperyalistlere, işgalcilere, darbecilere ya da hainlere diz çöktürdüğünü tüm dünyaya gösterdiğini vurgulayan Gül, Milli Mücadele tarihinin dönüm noktalarından biri olan bu anlamlı günde kahraman ecdadın şükranla yad edildiğinin altını çizdi. Gül, şunları kaydetti: "Ecdadımızın her birine rabbimden rahmet niyaz ediyorum. Bizim için, bu kutlu şehre gazi unvanını kazandıran Şehit Kamil, Şahin Bey, Karayılan ve tüm şehitlerimiz birer kahramanlık abidesi, vatan, bayrak ve ezan için gösterdikleri fedakarlık ve direniş ruhu da daima taşımaktan onur duyacağımız kutlu bir mirastır."GÜL: GURUR DUYUYORUM

Gaziantep Valisi Davut Gül, "Her yıl 25 aralık tarihinde, atalarımızın hürriyet ve bağımsızlık uğruna, namus ve bayrak uğruna mücadele etmeyi, bu yolda seve seve şehit ve gazi olmayı seçtiği bu topraklarda yokluklar içinde yazılan Kurtuluş Destanını kutluyoruz. Allah’ın izniyle tüm gücümüzle kutlamaya da devam edeceğiz. Vatanımıza yönelik hain saldırılara karşı kahramanca mücadele veren atalarımız, 11 ay boyunca düşmanı şehre sokmayarak tarihte benzeri az görülen bir destan yazdılar. 99 yıl önce yazılan bu direniş destanı, Gaziantepliyim diyen herkes için büyük bir övünç kaynağıdır. Esir olmaktansa ölmeyi tercih eden 6317 kahraman, canlarından vazgeçerek tüm vatan sathında kurtuluş meşalesini yakmıştır. 99 yıl sonra bugün, Valisi olmaktan büyük bir gurur ve onur duyduğum Gazi Şehrin, insanlarında gördüğüm yüksek vatanseverlik hissi, memleket aşkı ve hayır hizmetlerinde yarışma gayreti, bana bu şehri Gazi yapan ruhun hala dimdik ayakta olduğunu göstermektedir. Tüm dünyanın küresel bir mali krize girdiği Pandemi döneminde verilen mücadele ile birlikte, kahraman gazilerimizin torunları olan sizler, bu zorlu süreçte çalışkanlığınızla, istihdama sunduğunuz katkılarla, kırdığınız ihracat rekorlarıyla ve hayırseverlik ruhunuzla tüm dünyaya örnek olmaya devam ediyorsunuz" dedi.

ŞAHİN: DESTANLAR YAZILDI

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin gazilik onuruna layık olmuş bir şehrin asil direnişinin, inanç ve cesaretiyle, azim ve kahramanlığıyla tarihteki en şanlı destanın yazıldığı gün olduğunu vurguladı. Başkan Şahin, mesajında “Herkesin bildiği gibi ecdatlarımız, 6317 evladını şehit vererek hiçbir yerden yardım ve destek almadan ‘Ölürsem Şehit, Kalırsam Gazi olurum’ inancıyla Ayıntap’ı düşman işgalinden kurtardılar. Yiğit kişilikleriyle direnişe karşı koyan Gazi şehrin evlatları, sonuna kadar savaşarak kan ve barut kokuları içinde bu övünülesi kahramanlık destanını yazdılar. Bir asra yaklaşan kadim kurtuluşumuz bugün halen bize yol göstericidir. Ayıntap, şanlı tarihimizde ‘İkinci bir Plevne’ olarak adını tarihe altın harflerle yazdırmış bir şehirdir. Behçet Kemal’in de dediği gibi ‘Aslan nasıl inini korur bütün dünya anladı. Kartaca’nın, Verdün’ün üstünde Antep adı’. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ‘Ben Gazianteplilerin gözlerinden nasıl öpmem. Çünkü onlar sadece Gaziantep’i değil tüm vatanı kurtardılar’ diyerek Gazi şehrimizde verilen destansı mücadelenin önemini vurgulamıştır” diye konuştu.

UZER: GAZİANTEP SAVUNMASI, MİLLİ BİRLİĞİMİZİN ŞAHLANIŞIDIR.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Ahmet Uzer, Gaziantep'in düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıldönümü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınladı.Milletvekili Uzer, tarihe altın harflerle yazılan, işgal altındaki tüm mazlumlara örnek olan Gaziantep Savunması'nın milli birliğin şahlanışı olduğunu belirterek, "Gaziantepliler büyük bir kahramanlıkla hem kendini düşman işgalinde kurtarmış hem de Anadolu'nun düşman işgalinden kurtarılmasında önayak olmuşlardır. Antep Savunması, silahsız ve cephanesiz olarak 11 ay boyunca düşman kuvvetlerine karşı verilen amansız mücadeleyle insanlık tarihinin gördüğü en büyük kurtuluş mücadelelerinden biri olmuştur. Gaziantep, bu şanlı savunmada verdiği 6317 şehit ile kahramanlığını, yiğitliğini ve cesaretini bütün dünyaya göstererek şanlı bir destan yazmıştır"

ERDOĞAN: GAZİANTEP'İN KURTULUŞ DESTANI

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, " Gaziantep’imizin Fransız işgalinden kurutuluşunun 99’uncu yıldönümünü kutlamanın, büyük gurur ve coşkusunu yaşıyoruz" dedi. Erdoğan , "Gaziantepliler göstermiş oldukları emsalsiz direniş örneği kararlılık, irade ve dayanma gücü göstererek düşmana kendisini siper etmişlerdir. Fransızların suç olan 150’lik toplar ve zehirli katıklar kullanarak insanlık suçu işlemişlerdir. Her türlü imkansızlığa 6317 şehit verme pahasına kahramanlık, yiğitlik ve cesaret anıtı olmuşlardır."

ALİ ŞAHİN: GURUR KAYNAĞI

AK Parti Milletvekili Ali Şahin "Özgürlüğü ve bağımsızlığı kendine vazgeçilmez sayan kadim milletimizin gururkaynağı olan Gazi şehrimiz, bugün sanayisi, ticareti, gelişmişliği, kültür ve turizmi, ekonomisi ve sosyal kalkınmasıyla ülkemizin parlayan yıldızı konumundadır. Milletin bağımsızlık mücadelesi içerisinde en şerefli sayfaların yazıldığı şehirlerden birisi olan Gaziantep, Kurtuluş Savaşı'nda düşman kuvvetlerine karşı verdikleri destansı mücadeleyle, ay yıldızlı bayrağı gönderde dalgalandıran Anteplilerin, Anadolu'nun işgal edilemeyeceğini bütün dünyaya göstermiştir. 6317 şehit veren bir şehrin evlatları olarak; aradan geçen 99 yılda, başta ticaret, sanayi, kültür ve sosyal politikalar olmak üzere birçok alanda, Türkiye'nin ve Dünya'nın model kenti olma yolunda 2023 hedeflerine kararlılıkla ilerlemekteyi"

BAKBAK: MİRASA SAHİP ÇIKIYORUZ

AK Parti Gaziantep Milletvekili Dr. Derya Bakbak “Bu topraklar uğruna şehadete yürüyen bir ecdadın torunu olarak, vazifemiz Gazi şehrimizi 2053 ve 2071 vizyonlarıyla şahlandırmaktır” dedi. “99 yıl önce, bu Gazi şehri bizlere bırakan yürekleri iman ve cesaret ile dolu tüm şehitlerimizi ve ebediyete irtihal eden gazilerimizi rahmet ve minnetle yad ediyorum. Bizlere miras bıraktıkları bu cennet vatanda, kahramanlık destanından aldığımız ilhamla büyük ve güçlü Türkiye hedefine yürüyoruz” diyen Bakbak; “Aslında 99 yıl önce Aziz vatanımızı işgal edenler ne yapmak istiyorlarsa bugün de aynısını yapmak istiyorlar. Mavi vatanda yapılanları ibretle izliyoruz. Ancak artık eski Türkiye yok. Güçlü ve dik duran bir Türkiye var.” ifadelerini kullandı.

KOÇER: EŞSİZ BİR KAHRAMANLIK ÖRNEĞİ

AK Parti Milletvekili Nejat Koçer, "“25 Aralık, Gaziantep’in bağımsızlık için verdiği onurlu mücadelenin zaferle neticelendiği gündür. 99 yıl önce gerçekleşen bu mücadele; azmin, cesaretin ve yiğitliğin vücut bulduğu, Türk milletine Milli Mücadelede örnek teşkil eden eşsiz bir kahramanlık öyküsüdür. Fransız işgaline karşı Antep savunmasında toprağa düşen 6317 şehit;“Vurun Antepliler namus günüdür” diyen Karayılan’ın ardına düşmüş, “Kana kan, cana can isterim” diyen Ökkeş Ağa’nın oğlu Şehit Kâmil’e omuz vermiş, “Düşman cesedimi çiğnemeden Antep’e giremez” diyerek şehit olan Şahin Bey’in kanını yerde bırakmamıştır. Gaziantep’in sahip olduğu mücadele azmi “Ölürsem şehit, kalırsam gazi olurum” diyerek savaşan ecdadından kalan mirastır. Ülkemizin de içinde bulunduğu küresel ekonomik savaşta, milli mücadele ruhu sayesinde üretimiyle, girişimcisiyle, sanayisi ve ihracatıyla en ön saflarda yer almaktadır. Türkiye’nin iki katı büyüme performansı ile şehitlerine ve gazilerine layık olma yolundaki gayretini devam ettirmektedir"

TAŞDOĞAN: BU GÜNLERİ ANLAMAK İÇİN O GÜNLERE BAKMALIYIZ”

MHP Gaziantep Milletvekili Ali Muhittin Taşdoğan, 25 Aralık Gaziantep’in düşman İşgalinden kurtuluşunun 99. yıl dönümü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı.

Gaziantep'in tarihin altın sayfaları arasına muhteşem bir kahramanlık destanıyla yazıldığını kaydeden Milletvekili Taşdoğan, mesajında şu ifadelere yer verdi: “25 Aralık 2020 tarihi, Şehr-i Ayıntab-ı Cihan’ın gazi şehir olarak düşman işgalinden kurtuluşunun 99. Yıldönümüdür Her türlü yokluk ve zor şartlarda, topraklarını işgal etmek isteyen Fransızlara karşı, Anteplilerin hiçbir yerden yardım ve destek almadan ve 6 bin 317 şehit verme bedeliyle ortaya koydukları o müthiş direniş, Anadolu insanına yeniden umut olmuş, inanç olmuş ve milli mücadelenin başlamasına öncülük etmiştir"

ATAY: BÜYÜK ÖVÜNÇ KAYNAĞI

MHP GAZİANTEP Milletvekili Sermet Atay, Gaziantep'in düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıldönümü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı. Antep Savunmasının, milletimizin bağımsızlığına olan düşkünlüğünü ve vatan topraklarının tehlikeye girmesi halinde vereceği mücadelenin boyutunu göstermesi bakımından büyük önem taşıdığını belirten Atay, 99 yıl önce Anteplilerin şehri işgal etmek isteyen emperyalist kuvvetlere karşı emsalsiz bir mücadele ile büyük bir kahramanlık destanı yazdıklarını söyledi. Atay, ‘’Atalarımızın, açlığa, yoksulluğa, cephanesizliğe ve her türlü zorluklara rağmen gerçekleştirdiği bu direniş destanı, Milli Mücadele için kıvılcım olurken, Antep'e de Gazilik unvanının verilmesine vesile olmuştur. Dünyadaki tüm mazlum milletlere rehber olan ecdadımızın o şerefli mücadelesi bugün bizlere ışık olmaya, yol göstermeye devam etmektedir. "Antep Savunması bizler için büyük övünç kaynağıdır" ’’ifadelerini kullandı.

KAPLAN: ONURLUYUZ

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, 25 Aralık Gaziantep’in işgalinden kurtuluşunun 99. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.Kaplan’ın mesajı şöyle: “Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümünü büyük bir onur ve gururla kutluyoruz. Özgürlüğe olan inancı ve kararlılığıyla, gücünü yalnızca birlik ve beraberlikten alan Gaziantep halkı, verdiği kurtuluş mücadelesiyle tarihe adını yazdırmış ve Kuva-i milliye ruhunun en iyi örneklerinden birini vermiştir. Şahinbey ve Karayılan gibi kahramanlarımızın öncülüğünde büyük bir zafer kazanan Antep halkı, açlık ve yoksulluğun yanında, 11 ay süren bir bağımsızlık savaşı sürdürmüş ve bağımsızlık mücadelesi uğrunda 6317 şehit vererek Gazi unvanı kazanmıştır."

YILMAZKAYA: GURURLA KUTLUYORUZ

CHP Milletvekili Bayram Yılmazkaya " Gazi Şehir, 6 bin 317 evladını şehit vererek hiçbir yerden yardım ve destek almadan ‘Ölürsem şehit, kalırsam gazi olurum’ inancıyla Ayıntap’ı düşman işgalinden kurtarmış ve ‘Gazilik onuruna nail olmuştur. Gaziantep, tarihe milli mücadele ruhuyla not düşmüş, bugüne kadar bağımsızlığın, özgürlüğün ve demokrasinin her zaman savunucusu ve aynı zamanda Atatürk’ün izinde kararlı onurlu ve gururlu bir kenti olmuştur. Millî Kurtuluş Mücadelemizin zafere ulaşmasında önemli bir yere sahip Gaziantep’in, 25 Aralık, düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıl dönümünde, milletimizin bağımsızlığını elde etmesinde ortaya koyduğu büyük mücadeledeki öneminden ötürü tüm Gaziantepli hemşerilerimin kurtuluş gününü yürekten kutluyorum"

ÖZKEÇECİ: ALTIN HARFLERLE YAZDIRDIK

AK Parti Gaziantep İl Başkanı Mehmet Eyup Özkeçeci, 25 Aralık Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı. İl Başkanı Mehmet Eyup Özkeçeci mesajında; Ecdadımız tarihimiz boyunca adını altın harflerle yazdıracak bir mücadele örneği göstererek özgürlükten ödün vermeyeceğimizi tüm dünyaya göstermiş, bütün imkansızlıklara rağmen kadın-erkek, yaşlı-genç demeden yüreğiyle ve cesaretiyle canı pahasına vatanına göz diken hainleri def etmiştir.’’

KILIÇ: HER GÜNÜ 25 ARALIK RUHUYLA YAŞAMALIYIZ

Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç, 25 Aralık Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun 99. Yıldönümü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı. Tarih boyunca hür yaşamış bir milletin onurlu mensupları olmanın onuru ve gururunu yaşadıklarının altını çizen Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç, “Yegane hedefimiz, 99 yıl önce ecdadımız tek yürek, tek vücut, tek yürek olarak aziz topraklarımızı canı siper şekilde nasıl koruduysa bizlerinde aynı inanç, azim ve kararlılıkla korumak olmalıdır” ifadelerini kullandı.

TAHMAZOĞLU: SAYGI İLE ANIYORUZ

Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınlayan Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Kurtuluş Savaş’ı sırasında, Gaziantep halkının destansı bir direniş sergilediğini belirtti. Kentin Kurtuluş Savaşı’nda verdiği 6.317 şehit ile gazilik unvanını hak ettiğini ifade eden Başkan Mehmet Tahmazoğlu, “Bu şehrin halkı, ülkemiz işgal altındayken milli mücadele ateşini yakan, namusunu, toprağını ve bayrağını savunmak için muhteşem bir direniş destanı yazan unutulmaz bir halktır. Bu halk ki millet olmanın ve geleceğe güvenle bakmanın bedelini kanıyla canıyla ödemiştir. Antep halkı, hiçbir yerden destek almadan düşman işgaline karşı yaptığı savunma ile Kurtuluş Savaşı'nın ilk kıvılcımını ve Milli Mücadelemizin meşalesini yaktı" dedi.

FADILOĞLU: MİLLİ DİRENİŞ RUHUNUN ADIDIR

Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, “25 Aralık, silahsız ve cephanesiz bir şekilde 10 ay 9 gün boyunca bir taraftan düşman, diğer taraftan da açlık ve yoklukla süren mücadelede; birliği, beraberliği ve destansı mücadelesi ile Anadolu’ya cesaret veren milli direniş ruhunun adıdır. Şehit Mehmet Kamil’in cesur davranışı ile başlayan mücadele, tüm Anteplilerin büyük fedakarlıklarıyla destansı bir zafere dönüşmüştür. Toprağı üzerinde yaşadığımız bu mukaddes şehir, dünyada ‘Gazi’ olma onurunu yaşayan tek şehirdir. Dünyanın göz bebeği, namı diğer ifadeyle Ayıntab-ı Cihan; çocuk, genç, yaşlı demeden, her yaştan kadını, erkeğiyle vatan, bayrak, ezan, namus ve hürriyet uğrunda gözünü kırpmadan seve seve ölüme koşanların memleketidir."

ŞİMŞEK: MİLLİ MÜCADELENİN DÖNÜM NOKTASI

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cengiz Şimşek, 25 Aralık Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü nedeniyle yayımladığı mesajında, “Milli Mücadelenin en önemli dönüm noktalarından biri olan Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümünü kutluyoruz” dedi. Başkan Şimşek, şöyle devam etti: “Gazi şehrimizin düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıldönümünü büyük bir coşku, gurur ve heyecanla kutluyoruz. Vatanımıza, bayrağımıza ve ezanımıza kasteden düşmanı canları pahasına şehre sokmayan Gaziantepliler, Kurtuluş Savaşımızın başarıya ulaşmasında da önemli bir rol oynamıştır. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Ben Gazianteplileri gözlerinden nasıl öpmem ki! Onlar yalnız Gaziantep'i değil, Türkiye'yi de kurtardılar.’ şeklindeki sözleri Antep Savunmasının Kurtuluş Savaşımızın kazanmasındaki rolünü ortaya koymaktadır. Atalarımız 99 yıl önce yurdumuza düşmanı sokmamak için canlarını ortaya koydular. Bizler de bugün ekonomi alanındaki mücadelemizle, insanlarımızın refahı ve ülkemizin kalkınması için çaba gösteriyoruz. Daha güçlü Türkiye için üretiyoruz. Şartlar ne olursa olsun daha çok çalışmak ve daha çok üretmek zorundayız. Atatürk’ün, ‘Siyasi, askeri zaferler ne kadar büyük olurlarsa olsunlar, ekonomik zaferlerle taçlandırılmazlarsa meydana gelen zaferler devamlı olamaz, az zamanda söner’ şeklindeki sözleri ekonomi alanındaki mücadelenin zorunluluğunu ortaya koyması bakımından çok önem taşımaktadır"

GTO: 25 ARALIK RUHUYLA YAŞIYORUZ

Ticaret Odası Başkanı M. Tuncay Yıldırım ve Meclis Başkanı M. Hilmi Teymur, Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun 99’uncu yıl dönümü münasebetiyle bir mesaj yayımladı. Kahraman atalarının bıraktığı mirası layıkıyla taşımaya gayret gösterdiklerini vurgulayan GTO Başkanları, Milli Mücadele döneminde yaşanan emsalsiz zorluklara rağmen gösterilen destansı direnişi bir an olsun unutmadıklarını ve 25 Aralık ruhuyla yaşamaya devam ettiklerini söyledi. Gaziantep’in bugünkü başarısının geçmişten gelen mücadeleci ruha bağlı olduğunu belirten Başkanlar, yayımladıkları mesajda şunları söyledi: “Ticari başarılarımızı her platformda dile getiriyoruz. Bunu Türkiye’de bilmeyen yok. Pek çok veriye baktığımızda Türkiye’nin iki, hatta üç katı büyüyoruz. Bu başarı şans eseri değil. Birden bire ortaya çıkan bir durum da değil. Bu başarıyı açıklamak için 10 değil 100 yıl geriye gitmemiz gerekir. Şahin Beyler, Karayılanlar, Şehit Kâmiller, Özdemir Beyler, Yirik Fatmalar, Seyit Ahmetler, Tüfekçi Yusuflar ve nice binlerce isimsiz kahramanlar… Bu başarının şifreleri 100 yıl öncesinde gizlidiir. İşte o günün ruhuyla bugün de başarıyorlar. O günün mücadele azmi bugün de hiçbir değişikliğe uğramadan devam ediyor. Genetik kodlarımıza işlemiş zorluklarla mücadele ruhu Gazianteplilerin bugünkü başarısının sırrıdır. Vatanı, namusu, bayrağı, toprağı çok çok iyi biliyoruz. Biliyor ve bu uğurda daha güçlü bir Türkiye için yılmadan, durmadan, yorulmadan çalışıyoruz. Allah bizlere o günleri bir daha yaşatmasın"



ÜNVERDİ: MÜCADELE TÜM DÜNYAYA ÖRNEK OLMUŞTUR

Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, 25 Aralık Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun 99’uncu yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajında, “Gaziantepliler aziz vatanımız için verdiği mücadele ile büyük bir destan yazmış, bu mücadele tüm dünyaya örnek olmuştur” ifadelerini kullandı. Adnan Ünverdi, Şanlı ecdadımız Antep Savunmasında, "Ölürsem şehit, kalırsam gazi olurum" diyerek, tüm yokluklara ve imkansızlıklara rağmen büyük bir direniş göstermiş ve şehrimizi düşman işgalinden kurtarmıştır. Elmalı köprüsünde düşmana tek başına direnen ve göğsünü siper eden Şahin Bey, Fransız askerlerine karşı koyan ve süngülenerek şehit edilen 14 yaşındaki Şehit Kamil, Özdemir Bey, Karayılan ve isimsiz daha nice kahramanımıza şükran borçluyuz. TBMM tarafından ‘Gazilik’ unvanı ile onurlandırılan ve İstiklal Madalyası sahibi şehrimizin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılına bir yıl kala büyük bir heyecan ve coşku içerisindeyiz. Bundan sonra da atalarımızdan aldığımız güç ve kararlılıkla çok çalışarak ülkemizi geleceğe taşıyacak, bilim, kültür, sanat, spor, ekonomi gibi her alanda gelişip büyümesini sağlayacağız. Aziz vatanımız için gerektiğinde bizler de canımızı vermeye de hazırız."

ÇIKMAZ: GURUR DUYACAĞIMIZ BİR MİRAS

Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz, “Gazi şehrimizin düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümünü büyük bir coşku ve sevinçle kutluyorum. Antep Savunmasında hayatını kaybeden şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum” diye konuştu. Başkan Çıkmaz, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Antep Savunması, Antep halkının vatan, namus, bayrak ve ezan için her türlü imkansızlığa rağmen Fransızlara karşı sergilediği şanlı mücadelenin adıdır. Bu şanlı mücadele sayesinde düşman kuvvetleri tam 11 ay boyunca şehre girememiştir. 6317 şehit veren Antepliler, Fransızlara karşı yazdıkları kahramanlık destanı ile düşmanın bile takdirini kazanmıştır." dedi.

GTB: KAHRAMANLIK DESTANI

Ticaret Borsası (GTB) Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ve Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Antep’ten, Gaziantep’e uzanan kurtuluş mücadelesinin tarihin altın sayfalarına nakşedilmiş unutulmaz bir kahramanlık destanı olduğunu belirtti. Başkanlar, “Birinci Dünya Savaşı sonrası önce İngilizler, ardından da 5 Kasım 1919'da Fransızlar tarafından işgal edilen Antep; kahraman halkının azim, inanç ve kararlılığı ile dünya tarihinin gördüğü en büyük kurtuluş mücadelelerinden birine şahitlik etmiştir. Kurtuluş günleri bizleri geçmişte yaşanılan cefaları, fedakârlıkları, verilen emekleri ve kahramanlıkları hatırlamaya sevk eden özel gurur günlerimizdir. Bu sebeple, şanlı tarihimizi ve bu tarihin yiğit kahramanlarını geleceğimizin teminatı çocuklarımıza layıkıyla aktarmamız gerekmekte. Zira, geçmişini bilmeyen geleceğine yön veremez. Gaziantep, işgal yıllarında uğradığı büyük yıkım ve tahribata rağmen, aradan geçen 99 yılda geçmişinden aldığı güç ve azimle adeta küllerinden yeniden doğarak günümüz Türkiye’sinin en önemli üretim merkezlerinden biri olmayı başarmıştır" dedi

ZEYBEK: KAHRAMANLIK DERSİ VERİLDİ

İl emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, "Gaziantep savunması, yokluk ve açlıkla mücadele ederken bile düşmana geçit vermeyen, teslim olmayan Antep halkının vatan, millet aşkıyla, boyunduruk altına girmeyi reddeden kararlılığıyla, silahları olmasa bile kalplerindeki iman gücü ve yumruklarıyla yazdıkları kahramanlık öyküsüdür. Vatan toprağımızın düşman işgalinden kurtuluşunu ve ulusumuzun bağımsızlığını müjdeleyen Gaziantep’in Kurtuluşunun 99. yıl dönümünde, vatanın ve milletin bekası için canını seve seve düşmana siper eden kahraman Antep halkı, tüm dünyaya en zor şartlar altında tarihe adını altın harflerle yazdıran bir kahramanlık dersi vermiştir"

KAYA: GURUR DUYUYORUZ

DEVA Partisi Gaziantep İl Başkanı Ertuğrul Kaya Gaziantep’in şehitler, gaziler ve kahramanlar şehri olduğunu belirterek bu mirasın sahipleri olmaktan gurur duyduklarını belirtti. Gaziantep’in kurtuluşunun 99’uncu yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınlayan Kaya Gaziantep Savunmasının savaş tarihinde özel bir yeri olduğunu vurgulayarak “Gaziantep 11 ay boyunca düşmanın 70.000 mermisine bedenini siper eden tek şehirdir. Burası toprak altında bile düşmanla savaşan yiğitlerin şehridir.” dedi.Bu destansı direniş bize her zaman umut, inanç ve direnişin kazandığını göstermiştir.“ diyen Kaya şöyle devam etti: “Anteplilerin 1921 yılının zor koşullarında verdiği mücadelenin farkındayız. Bizler 25.000 nüfus için yiyecek olarak 25 kilo erzakın kaldığı, zerdali çekirdeğinden, melengiçten, fıstık kabuğundan ekmek yapıp savaşan insanların olduğu bir şehrin evlatlarıyız. Bugün Şahinbey’in, Karayılan’ın, Şehitkamil’in mirasına sahip çıkmak ve ileriye taşımak bizim için en önemli görevdir"

YETKİN: COŞKUYLA KUTLUYORUZ

Gaziantep Yardım Vakfı Başkanı Ergun Yetkin, Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıldönümü nedeniyle bir kutlama mesajı yayımladı. düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümünü coşku ile kutladıklarını belirterek, “Gaziantepliler, Birinci Dünya Savaşı sonrası şehrimizi işgal etmek isteyen düşman kuvvetlerine karşı adeta bir kahramanlık destanı yazdılar. Dönemin en üstün tank, top ve silahlarına sahip olan düşmana karşı büyük bir cesaret örneği gösteren tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle ve şükranla anıyoruz. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Ben Gazianteplileri gözlerinden nasıl öpmem ki! Onlar yalnız Gaziantep'i değil, Türkiye'yi de kurtardılar’ şeklindeki sözleri Antep savunmasının önemini ortaya koymaktadır” dedi.

KİLECİ: EN ÖNEMLİ KİLOMETRE TAŞIGüneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Gaziantep'in düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıldönümü vesilesiyle yaptığı açıklamada, "Gaziantep savunması, dünyanın en onurlu direnişlerinden biridir." dedi.Gaziantep'in kurtuluşunun 99. yılını büyük bir gururla kutladıklarını ifade eden GAİB Koordinatör Başkanı Kileci; "Milli Mücadelenin en önemli kilometre taşlarından biri olan Antep Savunması, tarihimizdeki direniş destanlarından biridir. Birinci Dünya Savaşı'nın ardından Anadolu'nun işgal edilmeye başlanması ile Fransız askerleri tarafından çevrelenen Antep halkı esir edilmek istenmiş, fakat milletimizin özgürlük tutkusu bu kez Anteplilerin çehresinde belirmiştir. Bu şehrin Gazi unvanını, İstiklal Madalyası'nı kaç can ödeyerek aldığını hepimiz biliyoruz. Cephaneliği olmayan bir grup insanın tam teçhizatlı binlerce Fransıza karşı aylarca direndiğini düşünün. Evdeki bakırları eritip kurşun yaptıklarını, savaş müzesinden ilkel silahları alıp çatışmaya giriştiklerini düşünün. Ve kıtlık sebebiyle zehirli zerdali çekirdeğini yemek zorunda kaldıklarını biliyoruz. Antep nüfusunun ciddi bir kısmı bu mücadele esnasında kaybedilmiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu cesur halktan şöyle bahseder; "Türküm diyen her şehir, her kasaba ve en küçük Türk köyü Gazianteplileri kahramanlık misali olarak alabilirler." dedi. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT