Ben para kazanmayan, başı önünde eğik, yuvasız kuşlar türküsünü söyleyen bir müteahhitle karşılaşmak istemiyorum. Para kazanmayan adam istenileni veremez"diyerek bu sözleriyle genel kurula damgasını vurdu.

1-029.jpg


Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği'nin (GAİMDER) Olağan Genel Kurulu'nda konuşarak tüm dikkatleri üzerinde toplayan Vali Ali Yerlikaya'nın yanısıra, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'de konuştu. Müteahhitlerin genel kuruluna ilk kez gösterilen bu ilgiden herkes memnunluk duydu. Fatma Şahin konuşmasında altyapıyı iyi yönettiklerini, ulaşımı ve su konusunda yoğun şekilde çalıştıklarını söylerken, GAİMDER Başkanı İbrahim Apa ve İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu sektörün sorunlarını dile getirdi. Apa kentsel dönüşümde yerel müteahhitlerle çalışılmasını istedi. Mimarlar Odası eski Başkanı Sıtkı Severoğlu'nun divan başkanlığını yaptığı kongrede başkan İbrahim Apa güven tazeledi. Kongrede eski başkanlar Necati Kanalıcı, Cengiz Gülenler, Ünal Özdil, Rıdvan Köksüzer'e plaket verildi.


APA: KENTSEL DÖNÜŞÜMDE YEREL
MÜTEAHHİTLERLE ÇALIŞMAK GEREKİR


Kongrenin açılışında konuşan Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı İbrahim Apa, kentsel dönüşümde belediyelerin ciddi faaliyette bulunduğunu, ancak sadece belediyelerin çalışmalarıyla bu sürecin götürülemeyeceğini savundu. Apa, "Çünkü kamulaştırmayla, para ödeyerek bunu gerçekleştirmek çok zor gözüküyor. Biz bunu şehrimizde inceledik. Dönüşümlü olması şart. Esenler örneği var. Bu işin belediyeler ve kamu eliyle yapılması gerekiyor. Rezerv alanı üretmek ve yerel müteahhitlerle çalışmak gerekir. Bu birçok ilde başlamış durumda. Bunu büyükşehir ve diğer ilçe belediyelerimizle konuyu görüşüyoruz. Çünkü artık bu 10 dairelik, 20 dairelik işten çıkmış durumda. Belki yakın zamanda şirket evlilikleri yapacağız buna hazırlıklı olmamız gerekiyor. Çıkacak projeler belki 1000, belki 2000 daire. ben önümüzdeki 10-15 yıl içinde kentsel dönüşümün şehrimizde bayağı bir önem arzedeceği kanaatindeyim" diye konuştu.

İBRAHİMLİ 2, 1994'TE İMARA AÇILDI

Sektörün sıkıntılarına değinen İbrahim Apa şunları söyledi:"En büyük sıkıntımız konuta ihtiaç olan kesime konut üretememek. Burada arsa paylarının yüksekliği ve inşaat maliyetlerinin yüksekliği en önemli faktörler olarak önümüze çıkıyor. Belediyelerimizin 3-4 yılda çok ciddi çalışmaları var. 1994 yılında İbrahimli 2 imara açıldı diye bir gazete küpürü var elimde. 24 senede bu noktaya geldi. Ben bu son dönemdeki başarı için onlara teşekkür ediyorum. Diğer bölgelerimizde de Yamaçtepe olsun İncilikaya, Yeşilvadi, Beylerbeyi Fıstıklı olsun, yollar açılıyor. Fakat bu yolların açılmasıyla sektörümüzün önü açılmıyor. Bizler burada altyapı hizmetlerinin hızlı bir şekilde gelmesini istiyoruz. Bu bizim talebimiz ama burada idarelerede biraz hak vermemiz gerekiyor. Hepsini birden yapamazlar. Bu süreçte yeni imar alanları muhakkak açılacak. Geneyik Bölgesi, Kuzey Şehir bölgesi gibi. Bundan sonraki süreçte yeni imar alanlarına ihtiyaç olduğunu ben düşünmüyorum. Buralardaki hizmetleri zamanında süreli bir şekilde yerine getirirsek buranın oluşumu zaten 10-15 yıl sürecektir."

3-024.jpg

SOSYAL DONATI EKSİKLİĞİ VAR

Enerjide çözemedikleri konular olduğunu dile getiren Apa konuşmasını şöyle sürdürdü:"Mesela şantiye elektriğinde hala yaşadığımız sıkıntılar var. Yine yollar açılıyor altyapı hizmetleri bitiyor ama sosyal donatı alanlarının eksikliği bizi zorlayan konulardan birisi. Bugün şehrimizin en güzide yerlerinde sosyal donatı eksiklikleri var. Okul, karakol, ulaşım cami, pazar yeri gibi cazip hale getirmemiz gerekiyor. Yeni imar yönetmeliğihre, değiştirilen ve değiştirilemeyen maddeler var. Gaziantep şehir imar yönetmeliğinin taslağı hazırlanmış durumda. Bu meclisten geçecek ondan sonra bakanlığa sunulacak. 25-30 yıllık planlarını öngören ciddi tartışmalarla geçen bu sürecin başarıya ulaşacağına inanıyorum. Haftaya inşallah elbirliği ile bunu bitireceğiz. Yeni imar yönetmeliğinde değiştirilmeyen maddeler var. Zemin katlar, taziye evi, hobi, kreş gibi yerleri yapamıyoruz. Bu konuda destek bekliyoruz. Şu anda inşaatlara ruhsat alamayacak durumdayız. Meslektaşlarımızdan çok ciddi baskı var. Ama inşallah müjdeli haber yakın. Ticari+konutlarda ciddi sıkıntılarımız var. Bu ay meclisten bir kısmı geçti. Şubat-mart meclislerinde bunun tamamen çözüleceğini düşünüyorum."

YEŞİL ETİKET UYARISI

Kamu müteahhitlerinin yaşadığı sıkıntılara değinen Apa, "Fiyat farkları, demir zamlarını söylemekten bende yoruldum. Beton fiyat artışı meslektaşlarımızdan ciddi baskı var. Betona bu sene 5. defa zam geldi. Bu zamlar hem kamu hem özel müteahhitleri etkiliyor. Özel müteahhitler daire fiyatlarına zam yapmak zorunda kalacak. Daire fiyatlarında 2013 yılından beri çok ciddi oynama yoktur. Asansörle ilgili sıkıntılarımız vardı. Asansörlere dikkat edeceiz yeşil etiket almadan iskan alamıyoruz. Yeşil etiket alacak şekilde sözleşmelerimizi yapalım. Yapılan bir hata yüzünden 10-15 yıl iskan alamayabiliriz. Fiyat farkı kararnamesiyle ilgili Ankara nezdinde Vali AliYerlikaya önderliğinde girişimlerimiz oldu" dedi.

TELLİOĞLU:KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN
İÇERİSİNE ÖZEL SEKTÖRDE GİRMELİ


İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu da sektörün sorunlarına değindi. Tellioğlu, "Meslek kanunumuz yok. Sektörün sorunları çok. Yeni imar kanunun hızlı şekilde büyükşehir belediyelerinin önerileri dikkate alınarak revizyona uğraması ve sektördeki mağduriyetlerin giderilmesi gerekiyor. Kentsel dönüşümün ülke çapında hızlandırılması lazım. Zor ve meşagetli bir iş. Özel sektör dinamizmiyle uygun parselasyonlar çıkararak kentsel dönüşümün içeriğine uyarak özel sektöre ayrı, kamuya ayrı bir kentsel dönüşüm olacak şekilde projeler yapılmalı. Özel sektörü bu işin içine alarak hızlı bir şekilde kentsel dönüşüm hızlandırılmalı" dedi.

TAPU HARÇLARINDA İNDİRİM İSTİYORUZ

Demir zamlarına değinen Tellioğlu, bu konuda fırsatçılık yapıldığını söyledi. Tellioğlu, "Bu işin takipçisiyiz. Sektör yorgun, bu şekilde devam edemez, yeni teşiklerin verilmesi lazım. Tapu harçlarında indirim istiyoruz. Bu sadece müteahhite değil aynı zamanda tüketiciye de yansıyan bir taleptir. Ve aynı zamanda gayrimunkul varlık değirimizinde gerçek ve şeffaf olmasını sağlayacaktır. Belediyelerinde emlak rayiç bedellerini düşürüyor. Sen 1 milyon diyorsun tapu 100 bin diyor banka sana mı inansın tapuya mı? Yabancılara gayrimunkul satışı desteklenmeli. Konut kredi faizleri aşağı çekilmeli, KGF kredileri bu alandada kullanılmalı. 330 bin müteahhit var. Müteahhit enflasyonu var. Yüzde 20-30 konut fazlalığı var. Kuzey ve Güney Afrika'da çalışma yapıyoruz. Kentsel dönüşüm ve master planlaması üzerinden sektörü oraya taşımayı düşünüyoruz" diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise konuşmasında bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da birlikte çalışma ve çözüm üretme çağrısı yaptı. Şahin, "Sıkı ve berabe çalışmalıyız bugüne kadar bunu başardık" dedi.

'Dünya sürdürülebilir kalkınmadan bahsediyor' diyen Şahin, "Yanlızca ekonomik kalkınmayla bu başarılamaz, insanı merkeze alan, çevre faktörünü koruyan bir sürdürülebilir kalkınmadan bahsediyoruz. Buradada şehirler öne çıkıyor. Artık kalkınma yerelde başlar diye net bir söylem var" dedi.

2-026.jpg

ALTYAPIDA HER YERDEYİZ

Müteahhit tanımının yapılması için yasanın bir an önce çıkması gerektiğini söyleyen Şahin, yaptıkları altyapı yatırımlarını anlattı. Şahin şunları söyledi:"30 Martta 4 yılımız oluyor. Olağanüstü bir dönem geçirdik. Acil eylem planı yaptık. 2040 vizyonunda imar ve ulaşım master planını başlattık. İmar master planında 100 bini çıkarmış, 25 binini çalışan bir sürece geldik. Altyapıya yaptığınız yatırım sağlık gibi kaybetmeden anlaşılmıyor. İki çiçek dikiyorsunuz sizden daha iyi başkan yok. Ama bütçesini bu parasızlıkta 3 kat artıran başka bir yerel yönetim yok. Altayıpada heryerdeyiz. Türkiye'nin en büyük projelerini yapıyoruz. Türkiye'nin en büyük atıksu projesi bu şehirde. Sacır'ın yanlızsa arıtmasına ödediğimiz para 100 Milyon TL. Bu parayla iki tane kongre merkezi yaparız. Ama ben altyapı meselesini bitirmeden sizin yüzünüze nasıl bakarım? Altyapıyı iyi yönetiyoruz. Çok hızlı büyüyoruz. Ulaşımı ve su meselesi önemli. Bunlarla ilgili yoğun şekilde çalışıyoruz. 120 km dağları delerek Türkiye'nin Melen'den sonra en büyük projesini yapıyoruz."

SAFLARI SIKLAŞTIRALIM

Kuzey şehir projesiyle 150 bin kişiye yaşam alanı oluşturacaklarını dile getiren Şahin, "Yıkarak güzelleşen bir şehir olur mu ama öyle. Jandarma yolunu açmak için 120 bina yıkan bir şehir var mı? Şehrimizde orta gelir grubunun konut ihtiyacı var. Afrin operasyonunun ardından yıkılan şehirlerde konut ihtiyacı olacak. Bunu sizler yapacaksınız. Bölgenin huzura kavuşmasıyla birlikte 1 milyon kişinin dönme kapasitesi var. Safları sıklaştırmamız gerekiyor. Çözüm odaklı yolumuza devam etmeliyiz" dedi.

4-018.jpg


VALİ YERLİKAYA:EN BÜYÜK MÜŞTERİNİZ BENİM

Vali Ali Yerlikaya ise en fazla göç alan ilk 5 şehirden biri olduğumuzu belirterek, "500 bine yakın Suriyeli kardeşlerimizi misafir ediyoruz. İşi sorumluluğu çok yüksek olan bir şehir burası. Belediyelerin işleri zor" dedi.

'Bu şehrin valisi olarak ben sizin en büyük müşterinizim' diyen Vali Ali Yerlikaya, "Şu anda 117 şantiyede 190 okul inşaatımız var. Sizlerle Suriye'deki iç savaştan sonra neler başardığımızı söyleyeyim. 13 km duvar yaptık. Türkiye'de yapılan duvarların en kalitelisini yaptık, en güzelini, en estetiğini, en sağlamını yaptık. Biz sizlerle birlikte yıllardan beri masum duran 3300 m2 bir alanda hizmet veren Karkamış kapısını 4.5 aylık bir sürede prefabrik olarak en güzelini yaptık. Bir tanesi Soylu'da olmak üzere kahraman Mehmetçiğimize üst bölgeler yaptık" dedi.

PARA KAZANMAYAN MÜTEAHHİT İSTEMİYORUM

190 tane okul ihşaatı yaptıklarını anlatan Yerlikaya, "İhalelerde şeffafız. Doğru yaptığımızın göstergesi bugüne kadar KİK'e bir tane itiraz olmadı. Ben para kazanmayan, başı önünde eğik, yuvasız kuşlar türküsünü söyleyen bir müteahhitle karşılaşmak istemiyorum dedim. Para kazanmayan adam istenileni verebilir mi? Veremez. 2015 yılında bin lira, 2016 yılında 1100 lira, 2017'de 1200 liraya çıkarttım. 1200'ün altında iş almayın çünkü bu mahal listesine göre ve bizim duruşumuza göre zarar edersiniz dedim. Bunu her fırsatta söyledim. 2018'e geldik. Rakamlar henüz belli olmadı ama bizim tahminimiz 1350'dan aşağı bu yıl okul ihalelerini vermeyeceğiz" dedi.

İHALELERİMİZ HİÇ KİK'E GİTMEDİ

Okul ihalelerine düşük teklif verenleri çağırdığını anlatan Yerlikaya, "Bu rakamla zarar edersin, zarar ettireceğime sana söz veriyorum dedim. Bilirkişiye de güvenme çünkü en az 4 az 4 tane bilirkişiye suç duyurusunda bulundum dedim. Bizim yüreğimiz yanıyor. Bir binaya girdiğim zaman parayla rezil olmanın ne olduğunu gördüğüm zaman çok üzülüyorum. Eskiden mahal listemiz bir a4 kağıdına yazılırdı. Şimdi 60 cm kalınlığında 4 klasörden oluşuyor. İhalelerimiz hiç KİK'e gitmedi" diye konuştu.

YERELLİĞİ KORUYALIM

Firmalardan kaliteli iş isteyen Yerlikaya, "Mesela asansörcü Gaziantepli kardeşlerimize söylüyorum. 53 bin liraya bir asansör yapıpta bunun yüzde 10'unu yüzde 5'ini kazanmak yerine 2017 yılında bu rakamı 278 bin lira yaptık. Bunun yüzde 10'unu kazanın diyoruz. 2018 yılında Gaziantep'ten olmayan bir asansörü almamız gerek. Benim isteğim şu gelen paranın tamamı bu şehirde kalsın, benim müteahhitimde kalsın. KİK başkanına şunu söyledim. 10 milyonun altındaki ihalelere büyükşehirlerde yerli müteahhitler girebilsin. 5 milyonun altındaki ihalelere de bizimkiler giremesin. Yerelliği koruyalım. 800 aktif müteahhidimiz var. Biz şehrimizde kazanan müteahhit ve kaliteli iş istiyoruz. Şu anda yapılan okullardan vatandaşlar, okul müdürleri öğretmenler memnun. Biz sizi övmek istiyoruz. İyi olanları övüyorum. İşini iyi yapmayan 15 müteahhiti feshettik, mahkemelerde cenkleşiyoruz bun danda çekinmiyoruz. Bundan sonra bu iş rayına otursun, ümidim fazla" şeklinde konuştu.

Kongre sonrası güven tazeleyen İbrahim Apa'nın yeni yönetimi şu isimlerden oluştu.

İbrahim Kamil Apa
Turgut İhsan Tan
Cem İbrahim Özdil
Bora Kanevetçi
Davut Yüksel
Ali Kılınç
İsa Ensari
Halil Durmaz
Mehmet Alper Özdemir

Denetim Kurulu Asıl Üyeleri:

Seyfettin Coşan
Serkan Karakaş
Mehmet Kantar

Fedarasyon Delegesi:

İbrahim Sakıp Emre Karslı
Mehmet Bozkurt
Murat Akcan
Mustafa Erhan Akar
Salih Yüksel
Türkey Demir

Danışma Kurulu:

Abdulbari Sevinç
Ahmet Özüsert
Ali Adıgüzel
Cafer Sanağa
Hasan Hurşit Yıldırım
Kadir Bezek
Mehmet Rıdvan Köksüzer
Mehmet Sebzeci
Mehmet Turgay Hoylu

(Meral KINACILAR)