Bakırcılar Çarşısı esnaflarından 4’üncü kuşak olarak elekçilik mesleğini devam ettirmeye çalışan Ahmet Durucu, mesleğin artık teknolojiye yenik düşerek yok olmaya yüz tuttuğunu söyledi.

Eskiden köylülerin ektikleri tahıllarını elemek ve içindeki yabancı ürünleri ayıklamak için kullandıkları eleklerin, günümüzde yok olmaya yüz tuttuğunu aktaran Durucu, bu şekilde giderse mesleği ileriki zamanlarda yapacak kimsenin kalmayacağını belirtti. Dedesinin babası zamanından beri 4’üncü nesil olarak Bakırcılar Çarşısı'nda mesleği ayakta tutmaya çalışan Durucu, Gaziantep’te elekçilik mesleğinin birkaç temsilcisinin kaldığını kaydetti. Biçerdöverlerin çıkması ve elektronik aletlerin yaygınlaşması ile artık eleğe ihtiyaç kalmadığını söyleyen Durucu, mütevazi dükkanında masraflarını bile çıkartamadığını söylüyor.

4. KUŞAK ELEKÇİ

Durucu, “Dedemden beri elekçilik mesleğini 4. kuşak olarak devam ettiriyorum. Dedemizin babası elekçilik dükkanını açmış. Pekmez kutusu yaparak, un eleği yaparak, yol küreği yaparak bugünlere kadar geldik. Maalesef şimdi mesleğimizi icra edecek eleman yetişmiyor. 4. kuşak olarak devam ettirdiğim mesleğin ben son temsilcisiyim. Kendi oğlumu bile mesleği öğretmek için yanıma almıyorum. Çünkü artık bu mesleğin tutarı kalmadı. Elekçilik mesleğini sürdüren 2 veya 3 kişi kaldı” dedi.

43 YILLIK MAZİSİ VAR

6 yaşında başladığı meslekte 43 yıllık mazisi olduğunu aktaran Durucu, “49 yaşındayım 6 yaşından beri bu mesleği yapıyorum. Çocukluğumda mesleğin bu şartlarını bilsem bu mesleğe girmezdim. Takdiri ilahi böyleymiş yapacak bir şey yok. Bu saatten sonra başka yapacağım bir meslek de yoktur. Bu mesleğin birkaç kez sorununu gazeteci arkadaşlara dile getirdik. Bizim mesleği ayakta tutacak bir şey olması lazım” diye konuştu.

BU MESLEK AVRUPA'DA OLSA DEVLET SİZİ AYAKTA TUTAR

Bir yabancı gazeteci ile yaşadığı anısını anlatan Durucu, “Avrupalı bir gazeteci geldi. Benimle röportaj yaptı. Gazeteci arkadaş dedi ki; ‘eğer sizin bu meslek Avrupa'da olsa devlet sizi ayakta tutar ve mesleği devam ettirmeniz için size teşvik verir.’ Benim bu dükkanda 2 veya 3 bin liralık bir sermayem var. Bunun karı ne olacak, zararı ne olacak. Bu kazançla bir yol kat edemezsin” ifadelerini kullandı.

BİZİ YERİMİZDE GÖRSÜNLER

Yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan mesleğin ayakta tutulması için yetkililere seslenen Durucu, “Yetkililerden isteğim gelip bizim yerlerimizi görmelerini istiyorum. Yani bizim sıkıntılarımızı birilerin anlaması lazım. Bu ufak esnaf ne yapıyor. Çırak alsam parasını ödeyemem” açıklamasında bulundu.

TEKNOLOJİYE YENİLDİ

Eski zamanlarda köylü vatandaşlarla ticari ilişkilerinin iyi olduğunu, ancak gelişen teknolojiye yenik düştüklerini kaygılı bir şekilde dile getiren Ahmet Durucu, “Biz zor durumdayız. Önceden işlerimiz köylü vatandaşların sayesinde iyiydi. Eskiden pekmez kutuları, yağ kutuları olurdu. Şimdi bunların hiçbiri kalmadı. Çünkü biz teknolojiye bile yenik düştük. Teneke kutu, plastik kutu çıktı bunlar eleğe ilgiyi azalttı. Baklava önceden oval söbe kutulara konulurdu; bu kutunun her yeri ahşaptı. Ancak şimdi karton kutulara konuluyor. Elekçilik mesleği geriledi” şeklinde konuştu.

İHA