Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Atatürk Kültür Merkezi’nde, Hukuk Topluluğu öğrencileri tarafından ‘Ticaret Şirketleri Örneğinde Kayıtlı Elektronik Posta ve E-Tebligat’ konulu panel düzenlendi.
GAÜN Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Tevfik Gülsoy’un başkanlığını yaptığı panele; Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Asaf Varol, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Dr. İhsan Baştürk ve GAÜN Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kağan Susuz panelist olarak katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, kaçınılmaz olarak her şeyin elektronik olduğunu vurgulayarak, “Neredeyse elektronik rüya göreceğiz, cisimleri de elektronik olarak gönderme noktasına kadar geliyoruz. Bu hayata ciddi bir kolaylık sağlıyor. İletişim çağında artık bir saniyeden belki daha kısa sürede insanlar kıtalar arası haberleşebiliyorlar” diye konuştu.
Prof. Dr. Coşkun, bu kadar teknolojinin içerisinde bir romantizm, insana dokunma, karşılıklı temas, insanın konuşması gibi insani bazı şeylerin de kaybolduğunu görmenin üzücü olduğunu belirtti.
Panelistlere günün anısına hediye takdim eden Prof. Dr. Coşkun, Teknolojinin hayatın her yerinde var olduğunu, artık ticari şirketlerde zorunlu hale geldiğini ifade ederek, “Adli olaylarda elektronik imzadan tutun da elektronik tebligat yavaş yavaş hayatımıza devreye girecek gibi görünüyor. Neticede bütün bunlar insana hizmettir. Saf olarak adalette insanlığın önemli bir enstrümanı. Başka bir amaç için kullanılamaz. Kitabımızda da ‘Başka bir kavme olan kininiz, sizi asla adaletten ayırmasın” diye de yüzyıllar öncesinden verilen mesajı da bir daha hatırlamak lazım’ diyerek insan olma özelliğimizi yitirmeden adalet yapılması gerektiğini vurguladı.
Panelin oturum başkanlığını yürüten GAÜN Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Tevfik Gülsoy, çizgi filmlerden, filmlerden diğer görsel ve yazılı medya ürünlerinden gördüğümüz üzere, posta güverciniyle haberleşme, sözlü tebliğlerden, haberleşmenin en ilkel boyutlarından bugün akıl almaz hıza, boyuta taşındığını söyledi.
Prof. Dr. Gülsoy, insani olanı korumak hem de adaleti muhafaza etmenin gerçekten çok zor olduğunu, kaçınılmaz olarak bulunan internet teknolojisine dayalı olarak pek çok hususun yerine getirilmesinde hukukun da zorlandığını itiraf etmek gerektiğini, fakat bilmediğimiz, kaçındığımız müddetçe bu zorluk daha da büyüyerek pek çok engeli beraberinde getireceğini kaydetti.
Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Dr. İhsan Baştürk, “Hukuk Devleti dediğimiz yapı, devlet yaptığı her eylem, işlem için vatandaşı, kişiyi hak sahibine bildirmesi gerekiyor. Bu bildirim tebligatla yapılıyor. Bu güne kadar yapılan tebligatlar hep fiziki ortamda yapılıyor. Postacı ilgili idari birimden, kişiden tebligatı alıyor kişiyi bulmaya çalışıyor. Kişiyi adresinde bulunca tebligat yapıyor. Ama bulamadığımız zaman sorunlar başlıyor” diyerek tebligat yapılamadığı zaman hukuki sürecin sekteye uğradığını belirtti.
Ülkemizde davaların uzun sürmesinin en temel etkenlerinden birinin tebligat sorunu olduğunu vurgulayan Dr. Baştürk, “Tebligatlar zamanında yapılmadığı için dededen kalma davalar ortaya çıkıyor. Günümüzde artık tüm işlemler bilişim ortamında gerçekleşiyor. Hayat adeta bilişim ortamında devam ediyor. Elektronik ortamda tebligat yapılabilmesi, elektronik posta adreslerimizin özellikle ticari şirketler yönünden çok önem arz ediyor. Tüm işlemlerin güven içinde, hızla yerine getirilmesi amaçlanıyor. Türkiye’de şu anda yılda 28 milyon resmi tebligat yapılıyor. Bu anlamda elektronik tebligat ve kayıtlı elektronik posta çok önemli, dünyada olumlu ve geniş uygulamaları var” diyerek Türkiye’de 2013 itibariyle ciddi bir yasal alt yapı hazırlandığını ve uygulanmaya başlanacağını ifade etti.
Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Asaf Varol, Fırat Üniversitesi olarak Adli Bilişim Mühendisliğini Türkiye’de ilk olarak açtıklarını vurguladı.
Prof. Dr. Varol, “Amerika Birleşik Devletleriyle yapmış olduğumuz protokol neticesinde de ilk üç yıl Fırat Üniversitesi’nde okuyacaklar ve Amerika Birleşik Devletlerine gidecekler. Çift diploma alma hakkını elde edecekler. Bu bakımdan Türkiye’deki büyük bir ihtiyacı da karşılayacağını düşünüyoruz. Çünkü maalesef siber uzayda suç türleri çok farklılaştı ve çok çeşitli hale geldi. Türkiye bu konularla ilgili uzman bulmada zorluk çekiyor” diyerek bu açığı kapatmak için böyle bir tasarrufa girdiklerini söyledi.
GAÜN Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kağan Susuz ise tacirler arasında kayıtlı elektronik posta sistemi ile yapılan ihbar ve ihtarlar ile ticaret şirketlerinde elektronik tebligat uygulamasını katılımcılara anlattı.
KEP Sisteminin herkes tarafından kullanabileceğini fakat tacirler arasında yapılan hukuki işlemler bakımından ayrı bir öneme sahip olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Susuz, tacirler arasında ihbar ve ihtarların KEP Sistemi ile yapılması söz konusu hukuki işlemin geçerliliği açısından önemli olduğunu belirtti.
Yrd. Doç. Dr. Susuz, “Elektronik Tebligat, elektronik ortamda yapılan her türlü iletişimi kapsamaz. Sadece kanunen ilgili kişiler tarafından yapılan tebligatlar bu kapsamda değerlendirilir. Sermaye şirketlerine elektronik tebligat yapmak zorunludur” diye konuştu.
Panele; Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Şehitkâmil Kaymakamı Mehmet Aydın, Rektör Yardımcıları Prof. Dr Ali Gür, Prof. Dr. Cahit Bağcı, Prof. Dr. Türkay Dereli, Genel Sekreter Ercan Eroğlu, akademik, idari personel ve çok sayıda öğrenci katıldı.