DASK Kapsamında Bulunan Teminatlar Nelerdir?

DASK, tapuya kayıtlı taşınmazlar üzerinde konut veya mesken olarak inşa edilmiş binalar ve bu binalara ait daireler ile bu binalarda bulunan büro ya da ticarethanelerde oluşan hasarlar için geçerlidir. (Örneğin binada bulunan market, eczane, hukuk bürosu, emlakçı gibi)
Aşağıdaki bina yapılarını depremde zarar görmesi halinde zarar bedeli DASK tarafından karşılanmaktadır:
1.    Binanın temeli,
2.    Ana duvarları,
3.    Bahçe duvarları ile bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar ve istinat duvarları,
4.    Taban ve tavanlar,
5.    Merdivenler,
6.    Asansörler,
7.    Koridorlar,
8.    Binaya ait çatılar ile bacalar ve binaya ait tamamlayıcı bölümlere ait yerlerde
meydana gelen hasarlar teminat altındadır. Bu koşulları sağlayan binalar dışında ayrıca kat irtifakı olan binalar ve aynı zamanda tapuda arsa olarak görünen yapılar da poliçe kapsamındadır.
DASK Kapsamına Girmeyen Zararlar
•     Enkaz kaldırma işlemleri,
•     Kira kayıpları,
•     Ölüm ya da bedeni zararlar,
•     Deprem kaynaklı olmayan binanın kendi yapısıyla alakalı daha önce var olan hasarlarla ilgili tazminat talepleri
DASK kapsamına girmemektedir. Belirtilen bu maddeler ile ilgili hasarlar için DASK’a ek olarak konut sigortaları yaptırılabilmektedirler.
Deprem Sonucunda Ödenecek Tazminat Bedeli Nasıl Belirlenir?
Deprem sonrasında meydana gelen yıkılma ve taşınmazın tamamen ortadan kalkması halinde ödenecek sigorta bedelinin tespitinde, sigorta edilen konutun metrekare bedeli ve metrekaresinin çarpılması sonucu elde edilen tutar esas alınmaktadır. Örneğin; konutunuz 120 metrekare ise ve metrekare birim fiyatı raportör tarafından 3.000-TL olarak belirlendiyse doğacak tazminat 360.000-TL olarak hesaplanır.(ancak DASK tarafından ödenecek tavan bedel depremden zarar gören DASK sigorta alacaklılarına ödenir.)
DASK’ın her yıl inşaat maliyetlerine göre belirlediği azami tutardaki teminat 240 000 TL’dir. Bu bedelin üzerinde kalacak zararlar için konut sigortaları devreye girmektedir. Şayet 240.000-TL’yi aşkın bir zarar söz konusu ise aşkın zarar Konut Sigortası var ise Konut Sigortası tarafından karşılanmaktadır.
Depremden Kaynaklı Tazminat Paraları Ne Zaman Ödenir ?
Bu kamunun zararın karşılanması süreci için belirleyeceği tutuma bağlı olarak değişmektedir. Yakın zamandaki Elazığ depreminin zararları; zararların ve zarar görenler belli olduğu halde uzunca bir süre beklemiş ancak nihai olarak bu zararlar ödenmiştir.
Yıllara Göre DASK Tarafından Ödenecek Teminat Limitleri
DASK, Zorunlu Deprem Sigortası ile olası bir deprem felaketinden sonra, sigorta sahiplerinin hayatlarına kaldığı yerden yeniden güvenle devam edebilmelerini amaçlar. DASK tarafından verilen azami teminat tutarı, 01 Ocak 2020 tarihinden itibaren bütün yapı tiplerinde 240 Bin TL'dir. Eğer konutun değeri DASK tarafından verilen en yüksek teminat tutarını aşıyorsa, sigortalı isteğe bağlı olarak, aşan kısım için sigorta şirketlerinden ek teminat alabilir. Bunun için özel sigorta şirketlerinden konut sigortanızın olması gereklidir.
Deprem Sigortası Kapsamdaki Binalar
6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu gereğince, aşağıda gösterilen binalar zarar tazmini kapsamına alınmıştır:
1.    Tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar,(apartman, müstakil ev, apart gibi)
2.    634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler,
3.    Bu binaların içinde yer alan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler,
4.    Kat irtifakı tesis edilmiş binalar,
5.    Tapuda henüz cins tashihi yapılmamış ve tapu kütüğünde vasfı "arsa vs." olarak görünen binalar,
6.    Tapu tahsisi henüz yapılmamış kooperatif evleri için de geçerlidir.
Henüz bağımsız tapusu olmayan ve 2000 yılından önce inşa edilmiş meskenlerin sigortalarının, sigorta ettirenin beyanına dayanılarak ve arsa tapusuna ait bilgilerle yapılabildiğini hatırlatmak isteriz.
Kapsam Dışında Kalan Binalar
Aşağıdaki binalar DASK kapsamında teminat altına alınamaz, alınması halinde ise tazminat talebinde bulunulamaz.
•     9/11/1983 tarihli ve 2946 sayılı Kamu Konutları Kanununa tâbi olan veya kamu hizmet binası olarak kullanılan binalar ve bağımsız bölümler,
•     Köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca köy yerleşik alanları ve civarında ve mezralarda yapılan binalar,
•     Tamamı ticari veya sınai amaçla kullanılan binalar,(fabrika, atölye, imalathane, sanayi tesisleri gibi)
•     Projesi bulunmayan ve mühendislik hizmeti görmemiş binalar,
•     Taşıyıcı sistemi olumsuz yönde etkileyecek şekilde tadil edildiği veya zayıflatıldığı tespit edilen binalar,
•     Taşıyıcı sistemi olumsuz yönde etkileyecek şekilde ilgili mevzuata ve projeye aykırı olarak inşa edilen binalar,
•     Yetkili kamu kurumları tarafından yıkılmasına karar verilen binalar ile mesken olarak kullanıma uygun olmayan, bakımsız, harap veya metruk binalar.
DASK’a Hasar İhbarı Nasıl Yapılır?
DASK adına deprem sigortası poliçesini düzenleyen sigorta şirketine yazılı olarak hasar bildiriminde bulunulması gerekmektedir. Deprem sonrası oluşan hasarın bildirimi için en geç 15 günü içinde kuruma bildirim yapılması gerekmektedir.
•     Hasar Bildirimi (TC kimlik veya poliçe numarası ile)
(Burada meydana gelen zarardan kısaca bahsedilir.)
•     Güncel Tapu Bilgisi
(Tapu Sicil Kayıtlarına E-Devlet Sisteminden kolayca ulaşılabilmektedir.)
•     Zarar gören taşınmazın açık adresi ve irtibat bilgisi
Dask’ın Zarar Tespit ve Tazminat Detayları
•     Hasar ihbarının ardından olay yerine DASK adına görevli bağımsız hasar tespit uzmanları kamu görevlisi vasfıyla inceleme yapar. Belirlenen zarar sigorta eksperi tarafından raporlanır.
•     Bu tespitlerin sonucunda belirlenen tazminat ödemeleri doğrudan DASK tarafından, hak sahibinin banka hesabına 1 ay içinde yatırılır. Ödemenin süresinde yapılmaması halinde yasal yollara başvurulması tavsiye edilir.
Deprem Poliçesinden Ötürü Tazminat Ödeme Süreci
•     Zorunlu Deprem Sigortası tazminatının hesaplanmasında, rizikonun gerçekleştiği yer ve tarihte, binanın yeniden inşasının mevcut piyasa koşullarındaki güncel maliyeti esas alınır.
•     Bununla beraber sigorta tazminatı, hiç bir durumda poliçede tanımlanmış sigorta bedelinden fazla olamaz. Her bir hasarda, sigorta bedelinin %2'si oranında “tenzili muafiyet” uygulanır.
•     Mevcut uygulamada, doğrudan sigortalı tarafından ya da yetkili sigorta şirketleri aracılığıyla yapılan hasar ihbarları, DASK tarafından değerlendirilerek hasar dosyası açılır ve hasarın tespiti için hasar tespit görevlileri atanır.
•     Zorunlu Deprem Sigortası Genel Şartları’na göre belirlenen tazminat tutarı, hasarın olduğu yerleşim bölgesindeki banka şubelerine “İsme EFT/Havale” yolu ile gönderilir. Bu banka şubeleri kanalıyla poliçe ve hasarlı konutun sahipliği kontrol edilerek, ilgili hak sahibine tazminat ödemeleri yapılır.
Dask Teminat Bedelinin Alınmasında Avukatlık Hizmeti
DASK’a hasar ihbarında bulunulması ve kurumla yazışma gerektiren süreçler avukat eliyle sağlanırsa mağdurların haklarına kavuşması son derece hızlı olacaktır. Kurum tarafından yönlendirilecek eksperin sigorta hukuku alanında uzman bir avukat ile irtibat halinde olması ve meydana gelen mağduriyetin en doğru şekilde ifade edilmesi ve zararın tüm kapsamıyla raporlanması yine bir uzman dokunuşunu gerektiren süreçlerdir. Yine DASK tarafından yapılacak ödemenin doğrudan depremzedeye yapılması ilkelerimiz arasında olduğunu belirtmek isteriz. Depremzedelerden ise herhangi bir ücret alınması tarafımızca etik olarak doğru bulunmamaktadır. Bu alanda verilecek hizmetin peşin ücretsiz yapılması tarafımızca doğru bulunmaktadır. SÜRECEK