Avrupa Birliği ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından finanse edilen KOBİ Çalışan ve İşverenlerinin Küresel Ekonomideki Değişimlere Uyum Yeteneğinin Arttırılması Projesi İhtiyaç Analiz Çalıştayı Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Adnan Ünverdi, “Giderek küreselleşen pazar payı ve pazarlardaki gösterilen hızlı değişimlerle oluşan çalışmalardan dolayı rekabet gücü çok sıkı bir hale geldi” dedi.

TOBB temsilcileri, GSO yetkilileri ve projeyi yürüten Teknik Destek Ekibi uzmanlarının katıldığı toplantıda konuşan GSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Ünverdi, “Günümüzde, her türlü sanayi ve ticari faaliyette, pazar yapısı daha saydam hale geldi. Firmalarımızın rekabet edebilme güçlerini sürdürebilmeleri için teknoloji takibi, avantajdan çok temel bir ihtiyaç haline dönüştü” diye konuştu.

KÖKLÜ DEĞİŞİKLİKLER

Teknolojideki ilerlemenin, küresel boyutta köklü değişikler meydana getirdiğini dile getiren Ünverdi, “Bilgi, mal ve hizmetlere erişim şartlarının kolaylaşmasıyla iletişim, üretim ve ticaret koşulları kolaylaşmış, rekabet şartları değişmiştir. Değişimin doğal sonucu olarak da insan kaynakları ve teknolojiyi geliştirmeye yatırım yapmış, firmalar güçlü bir rekabet üstünlüğü yakalamışlardır. Yoğun rekabet ortamının yaşandığı yurt dışı piyasalardaki gelişmelere ve yurt dışı piyasaların oluşturduğu yurt içindeki etkilere, KOBİ’ler başta olmak üzere tüm üyelerimizin ve çalışanlarının uyumlarının sağlanması amacıyla TOBB işbirliğinde KUYAP projesi hazırlanmıştır” şeklinde konuştu.

DEĞİŞİM ÇOK HIZLI YAŞANIYOR

Ünverdi, küresel piyasalarda hızlı bir değişim yaşandığının altını çizerek şöyle devam etti: “İletişim imkanlarının artması, ulaşım altyapısının boyutunu avucumuzun içine sığan bir küre haline getirdi. Bu nedenle dünyanın her yerinde ortaya çıkan olumlu veya olumsuz bilgilere anında ulaşma imkanımız var. Aldığımız bu bilgilerle Dünya ve Türk ekonomisi sarsıntılar yaşayabiliyor. Giderek küreselleşen pazar payı ve pazarlardaki gösterilen hızlı değişimlerle oluşan çalışmalardan dolayı rekabet gücü çok sıkı bir hale gelmiştir. Uyum yeteneği günümüzün ekonomik koşullarında önemli ve yeni bir rekabet üstünlüğü kavramıdır. Artık geleneksel rekabet stratejileri geçerliliğini kaybetmiştir. Uyum ve yeteneğinin yapı taşları olan inovasyon, rekabetçilik ve personel gelişimini, rekabet şekline dönüştürmemiz gerekiyor.”

HEDEFLERİMİZ VAR

2023 yılında Türkiye'nin, dünya ekonomisinde ilk 10 ülke arasında yer alması ve Gaziantep’in 30 milyar dolar ihracat hedefine ulaşması için istikrarlı büyümenin gerçekleşmesi gerektiğini ifade eden Ünverdi konuşmasını şu sözlerle tamamladı: KOBİ’siz büyümenin imkansız olduğunu her zaman her yerde söylüyoruz. KOBİ’si olmayan ülkeler büyüme gösterememiştir. Bu alanda işletmelerimizi çağın gereklerine hazırlayacak ve bu tür projelerin sayısını artırmamız ve daha fazla desteklememiz gerekiyor.” HABER MERKEZİ