ABD’de yapılan araştırmadan D vitamininin tüp bebek tedavisinde başarıyı artırdığı sonucunun çıktığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Halit Fırat Erden, ''Araştırmalar kısırlık sorunlarında D vitamini takviyesi ile doğal doğurganlığın artırılabileceği fikrini destekliyor'' dedi.

Amerika'daki Columbia Üniversitesi Üreme Sağlığı Merkezi'de yapılan çalışma yüzde 53 İspanyol, yüzde 16 Asya kökenli, yüzde 20 Kafkas ve yüzde 7 Afro-Amerikan olmak üzere 99 kadın ile gerçekleştirildi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Halit Fırat Erden, Amerikan Doğurganlık ve Kısırlık Dergisi'nde yayınlanan haber ile ilgili şu değerlendirmede bulundu:

''Çalışma sonucunda D vitamini seviyesi yeterli düzeyde iken hamilelik oranının yüzde 78, düşük olduğunda ise yüzde 37 oranında gerçekleştiği tespit edildi. Ayrıca çalışma en uygun D vitamini düzeyinin 30 ng / olduğunu göstermektedir . Yapılan çalışmalar D vitamini rolünün endometriumun dışında da olabileceğini göstermektedir. Toplanan veriler sadece donör yumurta alıcıları için yapılmakla birlikte tüp bebek hamileliklerinde de D vitaminin önemli bir rol oynayabileceğinin kanıtıdır. Çalışma bütün infertil sorunlarında hastaların D vitamini takviyesi ile doğal doğurganlıklarının artırılabileceği fikrini destekliyor.Canlı doğum oranları D vitamini eksikliği olan hastalarda yüzde 31 iken yeterli düzeyde olanlar arasında yüzde 59'dur. Farklı ırklarda D vitamininin sonuçları farklılık göstermektedir ancak bilim bunun nedenini henüz bulamadı.''