Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alpaslan Bayraktar, bir dizi ziyaret için geldiği Gaziantep’te Enerji zirvesine katıldı.  Ticaret Odası, Büyükşehir Belediyesi ve  Akaryakıt Bayileri Derneği ev sahipliğinde düzenlenen zirve büyük ilgi gördü. Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım’ın sıkıntıları ve çözüm önerilerini konuştuğu zirvede, akaryakıt bayilerinin sorunlarını gündeme getirmesi büyük alkış aldı.  Zirvede konuşan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ise, sorunları anlatan Yıldırım’a “Bize neden en pahalı katmeri yedirdiğin ortaya çıktı. Gaziantep’in güzel bir sözü vardır. Aşa dökülen yağ boşa gitmez. Dolasıyla sizlerden alınan her iletişim bedeli sektöre yatırım olarak geri dönüyor” dedi. Vali Kemal Çeber’in Gaziantep’in iş dünyasını anlattığı günde, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, yapılan yatırımları ve güneş enerjisinin önemini vurguladı. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alpaslan Bayraktar ise Gaziantep’in duruşu ile itici güç ve özel bir şehir olduğunu söyledi. Bayraktar, “Gaziantep bizim için Türkiye’nin enerjisi dinamiti. Müteşebbis ruhu ve yılmaz duruşu hakikaten en büyük itici güç. Özel bir şehir. Çok özel insanların olduğu bir şehir” dedi. 

Gaziantep Ticaret Odasının ev sahipliğinde yapılan Gaziantep enerji zirvesine katılım yoğun sağlandı. Salonun tamamen dolu olduğu zirvede Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, sorunları çözüm öneriyle dile getirdi. Yıldırım, “Akaryakıt bayilerimiz için nakliye bedelinin karlılığın dışına çıkartılarak fiyat farkının eklenmesini talep ediyoruz. Çünkü nakliye bedelinin karlılık içinde kalması haksız rekabete sebebiyet veriyor” dedi. 


ZİRVEYE GAZİANTEP ENERJİSİYLE ÇALIŞTIK

Başkan Yıldırım, şunları söyledi: “Türkiye'nin lider sanayi şehirlerinden biri olan Gaziantep, sahip olduğu potansiyel ve güçle, işletmelerimizin rekabet gücünü belirleyen, enerji verimliliği, dijitalleşme ve yeşil dönüşüm gibi dünya ekonomisinin yeni çerçevesini çizen alanlarda da öncü olsun.  Bugünkü zirve, bu hedeflere ulaşmak için mevcut durumumuzu gözden geçirme ve geleceğe yönelik stratejilerimizi netleştirme fırsatı sunacak. Enerji, hem ekonomik refahın hem de jeopolitik gerilimlerin odağında yer almaktadır. Küresel enerji arz güvenliği, fiyat dalgalanmaları ve enerji bağımsızlığı her geçen gün daha da önemli hale geliyor” 

ENERJİ ALT YAPISI ÖNEMLİ

“Ayrıca, deprem gibi doğal afetlerle sarsılan bir coğrafyada enerji altyapımızın sağlam olması da kritik bir ihtiyaçtır. Bölgemizde deprem sonrası yeniden yapılanma sürecini enerji sektörü ile güçlü bir şekilde bağdaştırarak enerji verimliliğine odaklanmak önem arz ediyor. 
Bu bağlamda, enerji verimliliği yalnızca maliyetleri düşürmekle kalmaz, karbon ayak izimizi de azaltarak sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlar.  
Gaziantep Ticaret Odası olarak, sanayicilerimizin yeşil dönüşüm sürecine destek veriyor; kamu kurumları ve değerli paydaşlarımızla iş birliği içinde çalışmaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyoruM

Şanlıurfa’dan Gaziantep’e Sert Mesaj Şanlıurfa’dan Gaziantep’e Sert Mesaj

GES YATIRIMCILARI SORUN YAŞIYOR

“GES yatırımcılarımız mevcut sistem kullanım bedelleri ile ilgili sorun yaşıyor. Lisanssız güneş enerjisi bugün 16 GW kapasiteye ulaştıysa, bunu 7 milyar dolar yatırım yapan, mal varlığını ipotek ederek bu sahaları ayağa kaldıran GES yatırımcısı sayesinde başardı.  Güneş enerjisine yatırım yapanların, 2019’dan sonra yatırım yapanlardan ayrıştırılmaması için dağıtım bedelinin mevzuatın 5.1.h maddesine göre yatırım yapanlarla aynı seviyeye çekilmesini talep ediyoruz”

LİSANSLI SANTRALE GEÇME

“10 Yılını dolduran santrallere lisans alabilme veya belirlenen fiyatla satış yapabilme hakkı tanındı.  Bununla birlikte; İsteyen santrallerin öz tüketime geçebilmesi, mevcut santrallerin mülkiyetinin ek mevzuat maddeleri ile korunarak, santrallerin tüketimi olan işletmelere kiraya verilmesinin sağlanması ve lisans almak isteyenlerin de mevcut lisanslılarla aynı haklara sahip olarak lisanslı santrale geçmesi noktasında da desteklerinizi bekliyoruz”

AKARYAKITTA BÜYÜK SORUN

“Akaryakıt bayilerimiz için nakliye bedelinin karlılığın dışına çıkartılarak fiyat farkının eklenmesini talep ediyoruz. Çünkü nakliye bedelinin karlılık içinde kalması haksız rekabete sebebiyet veriyor.  Örneğin; Gaziantep ve Mersin’de akaryakıt pompa fiyatları aynı. Ancak Gaziantep'teki bayiler, akaryakıtta dolum tesisi merkezi olan Mersin'den gelen yakıt için 650 km’lik nakliye maliyetine katlanıyor. Bu durumda Gaziantep’teki akaryakıt bayileri haksız rekabetle karşı karşıya kalıyor. Çünkü nakliye bedeli bir maliyettir, marj değildir. Bu adaletsizliğin giderilmesini istiyoruz”

ÇEBER: GAZİANTEP ABİ ROLÜNDE

Vali Kemal Çeber, Gaziantep’in sadece Doğu ve Güneydoğu’nun değil Irak’ın Kuzeyinin, Kuzey Suriye’nin ve bölgedeki  yakın coğrafyanın hepsinin başkenti cazibe merkezi merkez şehri konumunda olduğunu söyledi. Çeber, “Binlerce yıllık tarihinde bu bölgede nasıl zaman zaman Şam’ın Halep’in Bağdat’ın abi rolü ne ise Gaziantep buna oynuyor. Büyük bir keyifle, büyük gururla oynuyor. Belki bu rolü şimdi yük kaldırma şeklinde oynuyor. Yani biz hem Corona sürecinde, hem deprem sürecinde ve sınırlarımızda yaşanan sıkıntılar nedeniyle bu abi şehir rolünü yük omuzlama şeklinde oynuyoruz. Ama bu da Gazi şehrin Gazi sıfatına ve asaletine son derece yakışıyor. Bu noktada iki şeyi özellikle dile getirmem gerektiğini düşünüyorum” dedi. 

VATANINI TOPRAĞINI SEVEN İŞ İNSANLARI

Gaziantep’in iş insanlarının vatanını ve toprağını sevdiğini vurgulayan Çeber, “ Burada gördüğünüz Gaziantep iş insanı ve ticaret erbabı her biri milletine, bayrağını vatanına toprağına değer vermeyi o kadar çok seviyor ki. Şurada benim gördüğüm göreve geldiğimden beri hayır protokolü imzalamadığım herhalde kimse yok. Valilikte bir hayır köşesi var. Sürekli imzalar atıyoruz. Ya okul, ya da sağlık ocağı yaptırmada sürekli imzalar atıyoruz. Gurur duyuyorum. Sanayi üretime dair Türkiye’de ilk 5 ilden bitsin. Bu şehir üretir, çalışır. atırım yapar, istihdam yaratır., kazanır, kazandığını da hayır yoluna harcar. İlk 5-6 ildeniz ama bizimle birlikte diğer ilk 5 ilin fiziki ve coğrafi alanını düşündüğümüzde Gaziantep’in çok daha önemli ber şey işgal ediyor. Yani Gaziantep’in yer alabilmek özel bir maharettir. Özel bir değer olduğunu sizlere söylemek istedim”

YILMAZ: AŞA DÖKÜLEN YAĞ BOŞA GİTMEZ

EPDK Başkanı Mehmet Yılmaz ise, “Gaziantep’in güzel bir sözü vardır. Aşa dökülen yağ boşa gitmez. Dolasıyla alınan her iletim bedeli sektörü yatırım geri dönüyor”dedi. Yılmaz, dünyada en büyük adaletsizliklerin odağında enerji mücadelesinin yer aldığını belirtti. Küresel elektrik talebindeki artışın ilerleyen yıllarda artmasının öngörüldüğünü aktaran Yılmaz, şunları kaydetti: "Avrupa Birliği, Yeşil Mutabakat ile 2050 yılında 'karbon-nötr ilk kıta' olma hedefini ortaya koyarken, 2030 itibarıyla enerji tüketiminde yenilenebilir enerji payının en az yüzde 42,5'e çıkarılmasını ve enerji tüketimini de yüzde 11,7 oranında azaltmayı hedeflemektedir. Bu hedefler temiz enerji dönüşümünün benzeri görülmemiş bir hızla ilerleyeceğini bizlere göstermektedir. Sayın Bakanımız da geçtiğimiz günlerde ülkemizin yenilenebilir enerjide 2035 yol haritasını kamuoyu ile paylaştı. Rüzgar ve güneşte mevcut kurulu gücümüzü 4 katına çıkararak 120 bin megavat hedefine ulaşmak ve 80 milyar dolarlık üretim yatırımını ülke ekonomimize kazandırmak kamu özel sektör işbirliğinde elbette başarabileceğimiz bir hedeftir."

ŞAHİN: SANAYİ ŞEHRİ


Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise Gaziantep'in bir sanayi şehri olduğunu vurgulayarak, "Her geçen gün enerjiye daha çok ihtiyacımız oluyor. Şehrimizde enerjiye yapılan yatırımları görebiliyoruz. Bu bizi mutlu ediyor." dedi.

BAYRAKTAR: GAZİANTEP İTİCİ GÜÇ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, enerji politikasının odağında dışa bağımlılığı düşürmenin olduğunu belirtti. Gaziantep’in güzel bir şehir olduğunu söyleyen Bakan Bayraktar, “Gaziantep bizim için Türkiye’nin enerjisi dinamiti. Müteşebbis ruhu ve yılmaz duruşu hakikaten en büyük itici güç. Özel bir şehir. Çok özel insanların olduğu bir şehir” dedi. 

BÜYÜK DÖNÜŞÜM YAŞANIYOR


Dünyada enerjide büyük bir dönüşümün yaşandığını belirten Bayraktar, bu anlamda Türkiye'yi en iyi şekilde bu sürece hazırladıklarını ifade etti.
Dünyada güneş ve rüzgar enerjisi yatırımlarının gittikçe arttığına dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti: " Türkiye aynı zamanda iklim değişikliği ile mücadele eden bir ülke. Türkiye'nin yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını azami düzeyde kullanması lazım. Çok kısa bir süre önce İstanbul'da uluslararası bir toplantıyla Türkiye'nin 2035 enerji vizyonunu ortaya koyduk. Çok iddialı bir program oldu. Türkiye'nin bugün kurulu gücünü yaklaşık 4 katına çıkaracak önümüzdeki 11 yıl içinde. Türkiye olarak her yıl güneşten ve rüzgardan 8-9 bin megavat yeni kurulu güç yapmamızı sağlayacak. Bizim geçmiş ortalamamıza bakın 2 bin 500-2 bin 700 megavat yapmışız 2014 sonrası ağırlık olarak. Biz şimdi bunu 3 kat artırmak istiyoruz. Dolayısıyla bunu nasıl yapacağız. Biz bu yıldan başlayarak inşallah 2024 bunun ilk adımı olacak. Biz 5 bin megavat kurulu güce sizlerin yatırımlarıyla ulaşacağız. Ama bu yetmez daha ileri gitmemiz lazım."

YENİ ÇALIŞMALAR YAPILIYOR

Yatırımcıların önünde bazı sıkıntıların olduğunu belirten Bayraktar, bunu aşmak için yeni çalışmalar yaptıklarını belirtti. Bir rüzgar santralinin inşa aşamasına gelmesinin neredeyse 4 yılı bulduğuna işaret eden Bayraktar, bunu 1,5-2 yıla düşürmeyi hedeflediklerini kaydetti.