Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın başlattığı 'Okuma-Yazma Seferberliği için kollar sıvandı. Vali Ali Yerlikaya, beraberinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü, kaymakamlıklar, belediyeler, müftülük ve okul müdürlüklerinin katılımıyla Şehitkamil Kongre ve Eğitim Merkezi’nde bilgilendirme toplantısı yaptı. Türkiye'de okuma-yazma bilmeyen il sıralamasında Gaziantep'in 10'uncu sırada yer aldığını söyleyen Vali Ali Yerlikaya, "Yüzde olarak ifade edecek olursak 3,94 yani yüzde 4 çizgisinde. 58 bin hanım kardeşimiz 8 bin civarında da erkek kardeşimiz var. Yani rakam 66 bin noktasında. Eğer şehrimizde bir kişi bile okuma-yazma bilmeyen varsa kapısını çalıp onu en yakın okula davet etmeli, onu da okur-yazar hale getirmeliyiz. Amacımız bu. İlim bizim yitik malımız. Nerede bulursak onu almak zorundayız. Okuma-yazma bilmemedeki 10'uncu sıramızdan inşallah bu seferberlikte 1'inci şehir olmak istiyoruz" dedi.

aaa-004.jpg

ŞAHİNBEY'E ÇOK İŞ DÜŞÜYOR

Bilgilendirme toplantısında il genelinde ve ilçelerde okuma-yazma bilmeyenlerin sayılarını veren Vali Ali Yerlikaya, Şahinbey ilçesinin rakamını verirken, Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu'na ve İlçe Kaymakamı Cemalettin Yılmaz'a "Şahinbey İlçesinde okuma-yazma bilmeyenlerin sayısı 25 bin 473. Tahmazoğlu Başkanımızın ve kaymakamımızın imtihanı büyük. Ama imtihanın büyük olduğu yerde sevap büyük olur" dedi. Valinin bu sözleri üzerine salonda alkış tufanı koptu.

HEDEFİ TUTTURACAĞIZ

"İlköğretimde okullaşma oranımız Türkiye ortalamasının üzerinde. Sorunumuz yok. Okul öncesinde çok iyi noktaya doğru gidiyoruz. Hedefi tutturacağız inşallah" diyen Yerlikaya, "Ancak liseye geldiğimiz zaman yüzde 75 bandındayız. Yüzde 25'lik kısımda ise kız çocuklarının sayısı erkeklerden fazla" diye konuştu.

VALİ ESPRİLERİYLE BÜTÜN SALONU GÜLDÜRDÜ

İlçelerdeki okuma-yazma bilmeyenlerin sayılarını veren Vali Ali Yerlikaya, "Karkamış'ta okuma yazma bilmeyenlerin sayısı 6 yüz 68. Bu rakamı Karkamış'ta 3 ayda bitirmeniz lazım. Orada toplu tören yapacağız Allah'ın izniyle" dedi. "Yavuzeli ilçesinde yine okuma yazma bilmeyenlerin sayısı bin 541. Oğuzeli ilçesinde bin 688. Araban İlçesinde bin 973. Nurdağı ilçesinde 2 bin 91. İslahiye ilçesinde 3 bin 647. Nizip ilçesinde 8 bin 19. Şehitkamil İlçesi'nde 20 bin 959" diyen Yerlikaya Şahinbey ilçesinin rakamlarını açıklarken bütün salonu güldürdü. Vali salonu güldürdüğü konuşmasında şu ifadelere yer verdi; "Şahinbey İlçesinde ise rakam 25 bin 473. Tahmazoğlu Başkanımızın ve kaymakamımızın imtihanı büyük. Ama imtihanın büyük olduğu yerde sevap büyük olur. Bunu alkışı bu sayıyı bitireceğiz alkışı yaptığınızı algılıyorum. Yoksa okuma-yazma bilmeyen sayımız bu kadar fazla diye alkışlamadınız değil mi? Bu rakamlar bizlere emanet. Onları yargılamıyoruz."

ee25.jpg

EĞİTİM ORDUSU SEFERBERLİĞE HAZIR

Okuma-yazma seferberliğinin çok farklı ve güzel şekilde işleyeceğinin altını çizen Yerlikaya, "Sınıflardaki sayılar 12 kişiyi geçmeyecek. Sınıf öğretmenleri yetmediği zaman Türkçe öğretmenlerimiz devreye girecek. O da yetmediği zaman 'Ben varım' diyen bizim 26 bin 500 öğretmenimizden hangisi varsa o da işin içine girecek. Bu güzel ve daha önce olmayan bir şey. Eğitim ordumuz, okullarımız ve belediyelerimiz hazır" dedi.

FATMA ŞAHİN'DEN ÖZELEŞTİRİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de yaptığı konuşmasında il genelindeki 66 bin okuma-yazma bilmeyen sayısının çok fazla olduğunun altını çizerek, "İyide, doğruda, hayırda ve güzelde yarışma öncülüğümüz var. Ama başka bir gerçekle karşı karşıyayız. 66 bin okuma-yazması olmayan kişi sayısı 2018 Türkiyesi'nde ve hedeflerimize baktığımız zaman bana göre çok fazla. 66 bin hayat var burda. Dokunmamız gereken hayat var" dedi.

RAKAMLARI SIFIRLAMALIYIZ

"Biz de yerel kalkınmadan sorumluyuz" diyen Şahin, "Kız çocuklarımızı ve erkek çocuklarımızı bu kalkınma yarışının içinde eşit bir şekilde tutmamız gerekiyor. 80 milyonun yarısının aklını vicdanını yok sayamayız. Tek kanatlı kuş uçamaz. Bizim birlikte uçmamız gerekiyor. Birlikte kalkınma hedeflerine odaklanmamız gerekiyor. Arkadaşlarımızla birlikte çalışıyoruz ama her şeyin başı beşeri sermaye. Beşeri sermayeyi kuvvetlendirmediğiniz zaman bu istediğimiz yarışta istediğimiz sonucu almamız mümkün değil. Bir hayatı değerlendiremezsek bundan hem bu dünyada hem öbür dünyada sorumluyuz. Bu rakamları hızlı bir şekilde sıfırlamamız gerekiyor" diye konuştu.

CUMHURBAŞKANININ BAKIŞ AÇISI YURDU SARDI

Yaptıkları faaliyetlerden de bahseden Şahin konuşmasına şöyle devam etti; "Hayat Boyu Öğrenme kurslarını açtık. Merkezde ne varsa taşralarda aynısı olacak ve kimse merkeze gelmek zorunda kalmayacak demiştik. GASMEK binlerce kadınımıza ve çocuğumuza dokundu. Toplam bütçemizin yüzde 15'lik kısmını bu işe ayırdık. Bu işten sorumlu iki daire başkanlığı var. 1990'lı yıllarda cumhurbaşkanımız bunu İstanbul'da yapmıştı. 2018'deyiz. O gün o bakış açısının bugün dalga dalga bütün yurdu sarması ve bir kalkınma modeline dönüşmesi çok önemli. Cumhurbaşkanımız 'Biz varız' dedi. Eşi hanımefendi 'Biz varız' dedi. Gaziantep'te bu yarışın içinde zaten var. Ben inanıyorum bu kadar imkanla iyi bir koordine yapılırsa çok başarılı olacağımıza inanıyorum. Altyapımız var. Yeter ki koordine olalım."

METE: KIRTASİYE VE DÖKÜMANLAR ÜCRETSİZ OLACAK

İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete de yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi; "Şehrimizde 66 bin okuma-yazma bilmeyen var ancak bu yüzde 4'lük rakam 15 yaş ve üstü genç ve yetişkilerin sayısının toplamıdır. Yani şehirdeki 1 milyon 650 binin oranıdır. Tamamen 2 milyonluk nüfusun oranı değildir. Seferberlikle birlikte açılacak birinci kademe kurslar toplamda 120 saattir. Her birey birinci kademe eğitim belgesi almaya hak kazanıyorlar. Bu belgeyle ehliyet alabilecek noktaya geliyorlar. Daha sonra ikinci kademe okur-yazarlık kurslarımız açılıyor 180 saatlik. bir kursiyer dahi olsa kurs açabileceğiz. Ders materyalleri ve kırtasiye malzemeleri Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından ücretsiz temin edilecek."

DURSUN: BÜTÜN HAZIRLIKLARIMIZI YAPTIK

Bir üniversitenin giriş kapısındaki gördüğü "Bir ülkeyi yok etmek için atom bombalarına, güdümlü füzelere ihtiyacınız yok. Eğitimini çökertin, o ülkeyi teslim alırsınız" sözüyle konuşmasına başlayan Şehitkamil İlçe Kaymakamı Ali Dursun, "Çünkü eğitimsiz doktorun elinde insanlar can verir. Eğitimsiz mühendislerin yaptığı binalar çöker. Kaliteli eğitimsiz hakimlerin verdikleri kararlar adaleti darmadağın eder. Eğitimsiz ekonomislerin aldığı kararlar ülkenizin parasını yok eder. Velhasılı insanlık o ülkede biter. Eğitim çökerse ulus çöker. Eğitim bu kadar önemli. Onun da temelinde okuma-yazmayı öğrenmek vardır" dedi. "Seferberlik" ifadesine vurgu yaparak konuşmasına devam eden kaymakam, "Çünkü seferberlikte koşul, şart ve mazeret yoktur. Verilen hedefe sağına, soluna, önüne, arkasına bakmadan yürümek vardır. Ve seferberlikte topyekun bir mücadele söz konusudur. Bizim bu ruh ile bu davanın elinden tutmamız gerekiyor. Bir tek okuma-yazma bilmeyen kalmayana kadar bu fedakarlığın içinde bulunmamız gerekiyor. Biz ilçemizin bütün kademeleri olarak, bu ülkenin bir evladı olarak görevimizin başında olacağız. Bütün hazırlıklarımızı yaptık. Uygulamasını da sonuna kadar takip edeceğiz. İyi sonuçlar alacağımıza eminim.

YILMAZ: ZAMAN KAYBETMEDEN HEMEN BAŞLADIK

Şahinbey İlçe Kaymakamı Cemalettin Yılmaz da el birliğiyle çalışacaklarını belirterek, "Biz bu kampanyaya zaman kaybetmeden hemen başladık. 213 kurs açtık, bine yakın kursiyerimiz var. 1 Eylül ile seferberliğin başladığı tarih arasında bin 112 kursiyer daha temin ettik. 'Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu?' sözünden hareketle okuma-yazma bilmeyen vatandaşımızın kalmaması için ilçemizdeki bütün sivil oplum örgütleri ve herkesle çalışacağız" dedi.

FADILOĞLU: BİR NUMARA OLACAĞIMIZA İNANIYORUM

Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu da Türkiye'de bir numara olacaklarına inandığını belirterek, "Birlikte hareket edip seferlerlik çerçevesi içinde bu sorunu çözmemiz gerekiyor. Türkiye'de bir numara olacağımıza inanıyorum. Çünkü biz 22 tesisle bunu yapabildik ve daha önceki sistemde yalnızca sınıf öğretmenlerinin olması sekiz kişiden aşağı sınıf olmaması gibi kriterlerden kaynaklı sebeplerden dolayı 5 bin kişiye ulaşabildik. Seferberlik kapsamında bu işe girdiğimiz takdirde Allah'ın izniyle Gaziantep'te okuma-yazma bilmeyen kalmayacaktır diyebiliriz. biz uyum içerisinde bu koordinasyonda yer alıyoruz" ifadelerine yer verdi.

TAHMAZOĞLU: ŞU ANDA 596 KURSİYERİMİZ VAR

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu da 30 sınıflarının şu anda akif çalıştığının altını çizerek şöyle konuştu; "Bu kampanyaya başlamazdan evvel Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitimle işbirliği içerisinde sadece belediyemizin tesislerinde şu anda 3 bin 453 vatandaşımıza okuma-yazma kursu ve sertifikalarını verdik. Şu anda 596 kursiyerimiz var. 30 sınıfımız şu anda aktif olarak çalışıyor. Ama bu kampanyayla birlikte bunu daha da genişleteceğiz. Sayın valimiz ve milli eğitim müdürümüzden özellikle mahalle bazlı okuma-yazma bilmeyenlerin sayılarını bize detaylı olarak verirlerse okuma-yazma bilmeyenlerin oranını sıfırlayacak şekilde bu kampanyaya destek olacağımızı beyan ediyorum." NARİN DEMİRCİ