Türkiye’de yaşayan Suriyeli mülteci akademisyen ve üniversite öğrencilerinin durumu, sorunları ve beklentileri araştırmasına göre; Suriye’ye ‘her koşulda dönerim’ diyenler yüzde 11, ‘hiçbir şekilde dönmeyi düşünmüyorum’ diyenler yüzde 26, ‘istediğim rejim gelirse dönerim’ diyenlerin oranı ise yüzde 52.

EN BÜYÜK SAYI TÜRKİYE'DE

Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (HUGO) ile İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM) iş birliğinde gerçekleştirilen, mülteciler içinde, ’elit’ olarak nitelenebilecek özel bir gruba yönelik hazırlanan ve 8 ay süren "Elite Dialogue: Türkiye’deki Suriyeli Mülteci Akademisyen ve Üniversite Öğrencilerinin Durumu, Sorunları ve Beklentileri Araştırması-2017" raporuna göre Suriyelilerin yüzde 52’si rejimin değişmesi halinde ülkelerine dönebilecekleri cevabını verdi. Anket sonuçlarına ilişkin basın açıklaması yapan HUGO Müdürü Doç. Dr. Murat Erdoğan, Türkiye’de bugün itibariyle 3 milyon 188 bin 909 kayıtlı Suriyelinin bulunduğunu ve en fazla mülteci barındıran ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çekti. Suriye’de 2011 yılında nüfusun 22 milyon olduğunu ve nüfusun yarısının yerinden edildiğine vurgu yapan Erdoğan, "Şu an en büyük sayı bizde bulunuyor. Yüzde 52’sini tek başına Türkiye misafir ediyor ve ardından Lübnan geliyor.

82 BİN BEBEK DOĞDU

Kadın oranı erkek oranından daha küçük ve nüfus kendi içinde daha da artıyor. Geçen sene Türkiye’de doğan bebek sayısı 82 bindi, bu sene bunun 90 bin olması tahmin ediliyor. Böyle giderse 10 sene sonra Türkiye’deki Suriyeli sayısına minimum 1 milyon daha eklememiz lazım. Türkiye’de üniversiteye giden öğrenciler 2’ye ayrılıyor. Birincisi; daha önce eğitimini yarıda bırakıp gelenler, ikincisi; Türkiye’de 3, 4, 5 senedir bulunup burada okullara gidip üniversitelere girmeye çalışan çocuklar” açıklamasında bulundu.

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ İLK SIRADA
Türkiye’de son verilere göre 14 bin 747 Suriyeli üniversite öğrencisinin bulunduğunu belirten Erdoğan, bu öğrencilerin yaklaşık yüzde 83’ünün lisans öğrencisi, yüzde 8’inin yüksek lisans öğrencisi, yüzde 7’sinin ön lisans programlarında yer aldığını, doktoraya devam eden öğrenci sayısının ise yüzde 2 civarında olduğunu söyledi. Erdoğan, Türkiye’de toplam 7 milyon 198 bin üniversite öğrencisinin varlığına dikkat çekerek, "Bunun içinde uluslararası öğrenci sayısı 108 bin. Burada önemli bir sorun daha ortaya çıkıyor. Olağanüstü bir iletişim stratejisi sorunu var. Kamu kurumları 6 yıldır canla başla çalışmasına rağmen iletişim stratejisinde ciddi bir eksiklik var. Türkiye’de üniversiteye giden Suriyeli öğrenciler en fazla sırasıyla Gaziantep Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Karabük Üniversitesine gidiyor. İl bazına baktığımız zaman en fazla İstanbul, Gaziantep, ve Karabük yer alıyor. Örneğin Hacettepe Üniversitesinde yaklaşık 900 civarında Suriyeli üniversite öğrencisi var. İşletme ve Sosyal Bilimler alanında büyük bir kitlenin olduğunu görüyoruz yüzde 31 civarında, ikinci bir alan Mühendislik ve üçüncü alan ise Sağlık Bilimleri. İlahiyat ise yüzde 6 civarında görülüyor.


GÖÇ ETMEK İSTEDİKLERİ İLK ÜLKE
Suriyeli akademisyen ve öğrencilerin Suriye politikasına yönelik umutlarının en altta olduğunu ancak kendi hayatlarının daha iyiye gideceğine yönelik umutlarının olduğunu ifade eden Erdoğan, "Mezun olduktan sonra iş bulabilecek misiniz?’ sorusuna ’evet’ yanıtı verenlerin oranı sadece yüzde 29’dur. Gelecekteki göç planlarını sorduk. Suriye’ye dönmeyi düşünüyor musunuz? diye sorduğumuzda ‘her koşulda dönerim’ diyenler yüzde 11, ‘hiçbir şekilde düşünmüyorum’ diyenler yüzde 26, ‘istediğim rejim gelirse dönerim’ diyenler ise yüzde 52’dir. ‘Üçüncü bir ülkeye göçü düşünüyor musunuz?’ diye sorduğumuzda, yarısı düşünmediğini söylüyor ama onun dışındakilerin ciddi bir eğilimi olduğunu, Kanada’nın birinci sırada, İngiltere’nin ikinci sırada, Almanya’nın üçüncü sırada olduğunu görüyoruz. Ankete göre; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı en az tercih ettikleri şey" diyerek sözlerini sonlandırdı. İHA