* Dini yerlerde paspas etmeye kimsenin hakkı yok
* Tüm üniversitelerden farklı olmalıyız
* Bina yapmakla, öğrenci sayısıyla övünme dönemi bitti
* Hedefimiz önce Ortadoğu, sonra Avrupa ve Amerika
* Üniversiteye 4 yılda bir tane otomobil alındı

Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (GİBTÜ) Rektörü Prof. Dr. Şehmus Demir, gazetecilerle bir araya gelerek üniversite hakkında bilgiler verdi. Hedeflerinin hem Gaziantep’te ki, hem de Türkiye’de ki bütün üniversitelerden farklı olmak olduğunu belirten Demir, “Eğer bu üniversite Gaziantep’teki üniversitelerden ve Türkiye’deki tüm üniversitelerden farklı bir iş yapmıyorsa bu üniversitenin varlığının bir anlamı yok, benimde burada bulunmamın bir anlamı yoktur” dedi.

Büyük kampüs döneminin dünyada bittiğini, bina yapmakla övünen bir rektör olmak istemediğini belirten Demir, “Nicelik olarak değil, nitelik olarak büyümek istiyoruz. Biz büyümeyi öğrenci sayısıyla kıyaslamıyoruz. Büyümeyi kalite ile kıyaslıyoruz. Dünya tamamen dijital eğitime, üniversiteye geçiyor. Özel üniversite gibi çalışıyoruz. Hedefimiz dili Arapça ve İngilizce olan Ortadoğu ağırlıklı uluslararası bir üniversite olmak. Hedefimizde önce Ortadoğu, sonra Avrupa, Amerika var” dedi. Herkesin din pompalamasından rahatsız olduğunu da dile getiren Demir, “Ben rektörsem burada işimi çok iyi yapmam gerekiyor,  kalkıp ayet hadis okuyarak değil. Dolasıyla dini yerlerde paspas etmeye kimsenin hakkı yok” dedi.
 
10 AY ÖNCE GÖREVE BAŞLADIM

GİBTÜ Rektörü Prof. Dr. Şehmus Demir, yardımcıları ve danışmanlarıyla beraber basın toplantısı düzenleyerek, üniversitenin vizyonu, misyonu ve hedefleri hakkında bilgiler verdi. 10 ay önce göreve başladıklarını hatırlatan Rektör Demir, GİBTÜ’nün uluslararası bir üniversite olması için ekip arkadaşlarıyla beraber gece gündüz demeden çalıştıklarını kaydetti. Şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleri doğrultusunda bir yönetim anlayışını benimsediklerini kaydederek sözlerine başlayan Rektör Prof. Dr. Şehmus Demir, “ Kurumumuz tüm paydaşlarla, kamu, özel ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışmayı hedefliyor. Akademik ve bilimsel başarılarımızı daha da ileriye taşımayı, topluma faydalı hizmetler sunmayı, yenilikçi projeler geliştirmeyi, öğrencilerimize yüksek standarda öğretim sağlamayı ve toplumda etkili bir şekilde yer alma hedefindeyiz. Paydaşlarımızla her alanda güçlü bir iş birliği oluşturarak, sürdürülebilir projeler geliştirmeyi hedeflemekteyiz. Bu bağlamda üniversitemizin görünürlüğünün artırılması, üretmiş olduğumuz bilgi, hizmet ve faaliyetlerin topluma sağlıklı, şeffaf ve tarafsız duyurulması bizim için önem arz etmektedir. Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi olarak, her alanda; sağlık, teknoloji, sosyal, kültürel, eğitim hizmetlerini, başta bölgemiz olmak üzere ulusal ve uluslararası boyuta taşımayı hedeflemekteyiz.” dedi.

YÜZDE YÜZ DOLULUK ORANI

Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şehmus Demir, 100 öğretim üyesi, 75 öğretim elemanı ve 195 idari personelle 4 bin 703 öğrenciye eğitim verdiklerini söyledi. 24 farklı ülkeden 368 öğrencilerinin bulunduğunu belirten Demir, öğrenci sayılarında geçen yıla göre yüzde 50 artış olduğunu açıkladı.  Demir, “Üniversitemizde 8 fakülte, 2 meslek yüksekokulu, 1 yüksekokul, 5 uygulama ve araştırma merkezi, 8 koordinatörlük ve lisansüstü eğitim enstitüsü yer almaktadır. 200’ü aşkın lisansüstü olmak üzere 4 bin 703 öğrencimizle eğitim-öğretim faaliyetlerimiz yürütülmektedir. Ayrıca, 24 farklı ülkeden 368 uluslararası öğrencimiz eğitim-öğretim hayatına devam etmektedir. 2023 YKS sonuçlarında göre yüzde yüze yakın oranda programlarımız doluluk oranına sahiptir. Her geçen gün basılı ve elektronik kaynaklar bakımından zenginleşen kütüphanemizde 30 bin 571’i basılı kaynak ve 13 bin 771’i elektronik olmak üzere 44 bin 342 kaynak yer alıyor. Akademik çalışmalar konusunda 2022’de 44 olan bilimsel yayın sayımız yüzde yüzün üzerinde artarak 2023’ten şu ana kadar 94’e ulaştı.  Bilimsel yayınları basmak ve yayınlamak amacıyla ilk kez GİBTÜ yayınevi kuruldu.” ifadelerine yer verdi.
 
200 BİN EURO DEĞERİNDE PROJELER

Üniversitenin ulusal ve uluslararası bilimsel projelerde yer almayı önemli bir stratejik hedef olarak belirlendiğinin altını çizen Rektör Demir şöyle konuştu:“Bu amaçla, başlatılan “Bilimsel Projeler Seferberliği” olumlu meyvelerini vermeye başladı. Ulusal Ajans, TÜBİTAK, İpekyolu Kalkınma Ajansı ve AB’den yaklaşık 200 bin EURO değerinde projeler alındı. Merkezinde insanın bulunduğu, farklı kültür ve geleneklere sahip öğrencilerin evrensel değerler etrafında bir araya geldiği bir eğitim-öğretim ortamı oluşturmayı amaçlıyoruz. İslâmî ve insanî ahlaki değerler ile donanmış, kültür-sanat, araştırma-geliştirme, bilim ve sanat alanında yenilikçi fikirleri benimsemiş, meslekî ve sosyal sorumluluğa, kurum kültürüne sahip bireyler yetiştirmek ve geleceğin dünyası için özgün araştırmalar yapan lider bir üniversite olmak istiyoruz.

HEDEFLER  ÇOK

Bu amaçla farklı disiplinlerde mühendislik, tıp ve İslami ilimler okumakta olan öğrencilerimizin ders müfredatlarına “Toplumu ve Kültürü Anlamak” ismiyle ortak bir ders konularak farklı ve özgün bakış açısına sahip olmaları amaçlandı.  Ülkemizin birikimini uluslararası düzeye taşıma amacında olan üniversitemiz, İslami Araştırmalar, İslam Bilim Tarihi, İslam iktisadı ve Finansı ve Ortadoğu Toplumları ve Medeniyetleri Araştırma gibi akademik ve stratejik merkezler kurmayı hedefliyor. Bu amaçla, başta İslam dünyası olmak üzere Avrupa ve Amerika’dan farklı akademik gelenekleri olan akademisyenleri üniversitemizde istihdam etmeyi ve ortak projelerde birlikte olmayı planlıyor. Gelecekten aldığımız güçle, ortak geleceğimizi tasarlıyoruz.”

YAPAY ZEKA ÖNCELİĞİMİZ

Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi olarak yapay zekâyı çok önemsediklerinin altını çizen Rektör Demir, “Biz yapay zeka ile anılan bir üniversite olmak istiyoruz. Çalışmalarımızı bu konuya odaklıyoruz. Öğrencilerimizin teknik anlamda gelişimlerini sağlarken günümüz gelişmeleri ile de uyumlu olarak sektör dinamiklerine aşina bir biçimde mezun olmalarını önemsiyoruz. Bu sebeple güncel gelişmeler ile uyumlu dersleri de öğrencilerimize vermeye gayret ediyoruz. Yapay zekayı kullanabilen, onu süreçlerine dahil edebilen daha önemlisi yapay zeka geliştirebilen öğrencilerimizin olması adına çalışıyoruz. Şehrimizdeki iş dünyası temsilcileri ile yakın temas halindeyiz. Yapay zeka konusunda planlamalar yapıyor, projeler üretiyor gerekli görüşmeleri OSB’deki firmalarla yapıyoruz.” dedi.

ÖZEL ÜNİVERSİTE GİBİ ÇALIŞIYORUZ

Kalitenin öncelikli hedeflerini olduğunu anlatarak şu açıklamalarda bulundu:”Biz büyümeyi öğrenci sayısıyla kıyaslamıyoruz. Büyümeyi kalite ile kıyaslıyoruz.  Tam bir özel üniversite gibi çalışıyoruz. Bizde asla iç çekişme, çatışma yok. Birlik içerisinde hummalı bir çalışma var. Bu şekilde kalitemizi ne kadar artırırsak o kadar büyümüş sayarız. 10 aydır yapmaya çalıştığımız, kurumsallaşmanın tüm yönleriyle sağlanması” dedi.

KALİTEYE ODAKLANACAĞIZ

Üniversite olarak tamamen özel üniversite formatıyla çalışıyoruz. Hummalı şekilde çalışıyoruz. Bu üniversitenin ayırt edici özelliği, birçok üniversitede çekişmeler oluyor, ama Allah’a şükür burada hiçbir şekilde öyle bir şey söz konusu değil. Müthiş bir uyum, müthiş bir hummalı çalışma var. İslam kelimesinin olduğu tek üniversite burası. Dünyanında İslamın bilimle birleştiği tek üniversite. Biz hem İslami ilimler konusunda iddia sahibiyiz hem de bilim ve teknolojide iddia sahibiyiz. Bütün çalışmalarımız o yönde.

ULUSLARARASI ALANDA SIRAMIZ BELLİ DEĞİL

Bu üniversitenin uluslararası alanda sırası belli değil. Bu üniversite için büyük eksiklik. Bu üniversitenin seviyesi ne? Hangi yere oturuyor, 100 bininci mi, beşinci mi öyle bir veri yok, çünkü hiçbir giriş yapılmamış öncesinde. Bu veri girişlerinin tamamını öncesinde yaptık son aşamaya geldik. Hedefimiz hem Gaziantep’te ki, hem de Türkiye’deki bütün üniversitelerden farklı olmak. Biz herkesin aynı işi yapmasına da karşıyız. Eğer Gaziantep’teki üniversitelerle aynı işi yapıyorsak veya Türkiye’deki diğer üniversitelerle aynı işi yapıyorsak bu üniversitenin varlığının bir anlamı yok. Dolayısıyla buranın bütün üniversitelerden ayrışan yönlerinin mutlaka olması gerekir.

YURTDIŞINDA BİRİM AÇACAĞIZ

Gaziantep, Türkiye’nin Ortadoğuya açılan kapısı konumunda. Madem savaş ortamı olmasa araçla Ürdün’e, İsrail’e, Filistin’e, Lübnan’a, Suriye’ye, Irak’a, 4-5 saatte ulaşacağımız bir noktadaysanız bunun üniversite anlamında da mutlaka avantaja dönüştürülmesi gerekiyor. Şu anda bütün çalışmalarımız uluslararası alana dönük. Buda bir süreç gerektiriyor. İlk başta bu şekilde planlanmamış ama kademeli olarak bunu gerçekleştireceğiz. Orta vadede yurtdışında birim açmayı hedefliyoruz. İslamı araştırmalar merkezini son aşamaya getirdik.

BEYRUT AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ İLK GAZİANTEP’TE KURULUYOR

Hedeflerimizden biri de dili Arapça ve ingilizce olan Ortadoğu ağırlıklı uluslararası bir üniversite olmak. Bizim için acı olan, eksik olan Türkiye’nin Ortadoğuda hiçbir üniversite biriminin olmaması. Bizim içinde bir fırsat, bu alanda biz inisiyatif almak istiyoruz. Ortadoğuda çok iyi üniversiteler var. Beyrut Amerikan üniversitesi ilk olarak Gaziantep’te kuruluyor, sonra Halep’e taşınıyor, kökeni burası. Ve şu anda Ortadoğunun en güçlü üniversitesidir. Tıp fakültesinin harcı 50 bin dolardır. Şu anda Arap liderlerinin büyük çoğunluğu Saddam Hüseyin, Kaddafi dahil olmak üzere çoğu o üniversiteden mezundur.

ORTADOĞU’DA BİRİM AÇMAK İSTİYORUZ

Buradaki kurumsallaşmayı tamamladıktan ve belirli bir güce eriştikten sonra biz Ortadoğu ülkelerinde bir yerden başlayarak birim açmayı hedefliyoruz. Devlet üniversitesi formatıyla tüm bunları yapmak çok kolay değil. Kaynaklarımız sınırlı, dünyadaki alanda iyi olanları buraya toplamanız gerekiyor. Buna şehirinde ülkenin sahip çıkması önemli. Üniversitenin şehrin önünde olması arkasında olmaması gerekiyor. Bunun içinde insiyatif alınması gerekiyor. İnsiyatif almayı planlıyoruz. Bu şehrin bilim kenti, üniversite şehri olması lazım. Bilimsel anlamda bir şey yapmamışız bu büyük bir eksiklik, biz bu konuda inisiyatif almak istiyoruz. Hedefi Ortadoğu olan bir üniversite yok. Biz o alana yayılmak istiyoruz. Bu sadece Ortadoğu ülkeleri ile sınırlı kalacağız anlamına gelmiyor. Biz Avrupa’ya da Amerika’ya birçok ülkeye açılacağız. Ama birinci hedef, hedefi dağıtmadan hedefe kilitlenip o anlamda açılım sağlamayı planlıyoruz.

4 YILDA TEK ALINAN BİR OTOMOBİL

Üniversitenin gastronominin yanında sanayinin yanında aynı zamanda bilim ve üniversiteyle de anılan bir il olması için elimizden gelen gayreti sarf edeceğiz. Bu üniversite şu an itibariyle küçücük bir üniversite imkanları ile de küçücük bir üniversite. Bu imkanlarla en maksimumu nasıl yapabiliriz bunun peşindeyiz. 4 yıl boyunca bu üniversiteye alınan bir otomobili var. Gerisi kiralık birkaç tane otomobili var. Öğrencileri taşıyacağız belediyeden destek istiyoruz. Onun için biz yepyeni bir alan açma peşindeyiz. Ve biz bu kampüsle sınırlı kalmayı düşünmüyoruz. Artık büyük kampüs dönemi dünyada bitiyor. Binalarıyla övündüğümüz üniversiteler dönemi bitti artık. Dünya tamamen dijital eğitime, üniversiteye geçiyor. Kampüs bize yeter. Bina yapmakla övündüğümüz bir üniversite olmakta istemiyoruz öyle bir hedefimiz yok. Biz tamamen dijital dönüşüme ayak uydurarak mümkünse açık öğretim alanında uluslararası alanda bir alan açacak hiç gelmeden uluslararası alandaki öğrencileri okutacağımız bir format üzerinde çalışıyoruz. Plan, proje sanayi ile işbirliği, ulusal ve uluslararası alanda yapacağımız projeler ve teknik çalışmalar üzerinden anılmak istiyoruz. Niteliği önemsiyoruz.

DİN POMPALANMASINDAN RAHATSIZIM

İşinize odaklanın. Beni çalışma sistemim bu. Ben bir ilahiyatçı olarak şundan rahatsızım. Herkesin din pompalamasından rahatsız oluyorum. Herkesin işini iyi yapması gerekiyor. Ben rektörsem burada işimi çok iyi yapmam gerekiyor,  kalkıp ayet hadis okuyarak değil. Dolasıyla dini yerlerde paspas etmeye kimsenin hakkı yok. İnisiyatif alacağız. Önce kurumsallaşmayı sağlayacağız. 10 aydır yapmaya çalıştığımız bu. Dünyada kaçıncı sıradayız önce buna bakılıyor. Bizim avantajımız ne yapmak istediğimizi iyi biliyoruz olmamız. Devlet üniversitesi formatıyla bunları yapmamız çok zor, bunun içinde bir vakıf kurma sürecini başlattık. Bu vakıf üzerinden ilerlemeyi planlıyoruz. Ankara’daki Hakkari’deki öğretim üyesi, buraya gelmiyor. Kiralar, ev fiyatları düşük değil, farklı bir alan açmamız lazım.Türkiye’deki gelmiyor Amerika’dan, Katar’dan nasıl getireyim bunun için ek finans gerekiyor. Ama devletimiz sağolsun devletin imkanları ölçüsünde verilecek desteklerle uluslararası büyük bir üniversite olma hedefine yürüyeceğiz.” Meral KINACILAR ERBEKTE, Leyla ÖZEKŞİ POLAT