* Bu kadar nüfusa hizmet etmek kolay iş değildir. Ancak dışarıdan iyiye gittiğini gözlüyorum

* Gaziantep sanayisi iyi durumdaydı ama iflasları duyunca üzülüyorum. Şimdi Irak da etkileyecek

*Biz Malatya'da sanayiye teşvik etme amacıyla arsayı bile bedavaya veriyoruz.

GAZİANTEP'TEKİ DEĞİŞİM ŞAŞIRTICI

Malatya Valisi Süleyman Kamçı 4 yıl önce ayrıldığı Gaziantep'te ciddi değişimlerin yaşandığını söyledi. "Bu kadar kısa sürede Kentteki değişim beni bile şaşırttı" diyen Kamçı, Gaziantep'te nüfusun olağanüstü artışına rağmen, iyi bir hava yakalanarak üstesinden gelinmesini takdirde izlediğini belirtti.

Gaziantep'te en uzun süre görev yapmış valilerden biri olduğunu ve görevde bulunduğu süre içinde ciddi bir uyumla çalıştıklarını anlatan Kamçı, "Benim döneminde de eğitimde sıkıntı vardı, şimdi de. Ben isterdim ki, okullaşma oranı bir nebze olsun iyileşsin" şeklinde konuştu. Sanayi konusunda da değerlendirme yapan Kamçı, Irak'ın Gaziantep'i zor durumda bıraktığını ve bir çok fabrikanın iflasın eşiğine geldiği yönünde duyum aldıklarını anlattı.

Gazetemizi ziyaret ederek Yönetim Kurulu Başkanı Ökkeş Özekşi ile görüşen Kamçı, Malatya'nın 870 bin nüfuslu bir şehir olduğunu, yerleşimiyle, yapısıyla oldukça güzel bir kent olan Malatya'da çok iyi bir uyum yakaladıklarını belirtti.

DEĞİŞİM BENİ BİLE ŞAŞIRTTI

Gaziantep'te çalışmaların iyi ve hızlı gittiğini belirten Kamçı, "Buradan ayrılalı 4 yıl gibi bir süre oldu. Bu süredeki değişim beni bile şaşırtıyor. Oldukça iyi bir hava olduğunu düşünüyorum. Şehrin her yerinde gerçekten çok iyi yeni yollar yapılıyor. Hiç unutmuyorum; 2006 yılında ben göreve başladığımda Gaziantep’in nüfusu 800 bin kadardı. Ancak bugün baktığımızda en az bu rakam 1 Milyon 700 bin kişiye ulaşmış durumdadır. Yani Gaziantep’in nüfusu yüzde 100 artış göstermiş, bu da önemli bir gelişmedir. Ayrıca buna Suriyelilerin sayısı da eklenince rakam önemli düzeye ulaşıyor. Bu kadar nüfusa hizmet etmek kolay iş değildir. Ancak ben dışarıdan iyiye gittiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

BU KADAR NÜFUS ARTIŞINDA EĞİTİMDE PROBLEM ZOR ÇÖZÜLÜR

"Gaziantep’te en uzun süre görev yapmış valilerden birisiyim" diyen Kamçı, konuşmasına devamla şunları dile getirdi: "O yüzden Gaziantep’e karşı yapamayıp pişmanlık duyduğum bir olay yoktur. Ama tabi ki okullaşma oranında çok daha fazlası gösterilmeliydi. Ben bu konuda bıraktığımdaki problemlerin de sürdüğünü düşünüyorum. Bu önlenebilir belki ama nüfusun çok fazla arttığı yerde bunu kontrol etmek de kolay değildir. Şimdi biz Malatya’da sokakta kalan diye tabir ettiğimiz insanlara karşı çalışmalar yaptık. Bununla ilgili eğitim ihtiyacı karşılanmalıdır. Elbette Gaziantep’le Malatya arasında büyük nüfus farkı var ancak biz orada sokakta olanlara şahane bir eğitim imkanı sağladık. Gaziantep’e olan göçün büyüklüğünü herkes biliyor"

DERSLİK VE ÖĞRETMEN SIKINTISI

Gaziantep’te derslik sayısı ve öğretmen konusunda sıkıntılar yaşandığını bildiğini vurgulayan Kamçı, "Bu yükselen kiralarla da alaka bir durum. Çünkü burada yaşamak bir öğretmen için zorluk taşıyor. Bizim o zaman da yaptığımız çalışmalardan hala devam edenler var"

TİCARİ ZEKA ÜST SEVİYEDE

Gaziantep’in sanayi konusunda örnek olduğunu herkes bildiğini ve Gaziantepli’nin ayrı bir ticari zekası olduğunu belirten Kamçı, "Sınırda olması da buradaki sanayiyi geliştirmiştir. Irak’a yapılan ihracatın yüzde 40’ını Gaziantep sağlıyordu. Ama son gelişmeler muhtemelen bunları da etkileyip, Gaziantep’i zor duruma sokmuştur. Doğru mu yanlış mı bilmiyorum ama sanayi de bir çok firmanın iflasın eşiğinde olduğunu duyuyorum. Bunlar güzel gelişmeler değil ama Gaziantep sanayi bölgesi olarak devam etmelidir."

MALATYA KAYISI İLE BÜYÜYOR

Kamçı devamla şunları söyledi: "Gaziantep’te böyle gelişmeler varken mesela Malatya sanayi konusunda bu kadar gelişmiş bir şehir değil. Biz orada sanayiye teşvik etme amacıyla bile arsayı bedavaya veriyoruz. Malatya’da da ağırlık tekstil ancak şehre ek gelir olarak gerçekten kayısının büyük katkısı oluyor. Her eve, köylü vatandaşlara kayısı geliri olarak 30-40 bin lira kazanıyorlar. Bu da gerçekten küçümsenemeyecek bir rakamdır. Malatya’da Gaziantep’teki kadar belki geliri olan kimse yok ama düşük gelire sahip olan insanlarda buradaki kadar çok değil. Orada iki kesim varken burada ne yazık ki fakir kesimi de bulunuyor." LEYLA ÖZEKŞİ POLAT