Okuyucumuz ' özel yaşamına ilişkin mahrem görüntüleri yayımlayan ve yurt dışından yayın yapan web sitesine internet erişiminin engellenmesi konusunda ne gibi yol izleyeceğini soruyor. Yaptığımız araştırmada TİB ( Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı) '5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunun münhasıran 8. maddesinde belirtilen katalog suçlar kapsamında verilen erişimin engellenmesi kararları, kararı veren hakim, mahkeme veya Cumhuriyet Savcısı tarafından gereği yapılmak üzere Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına gönderilmekte ve kararlar Telekomünikasyon İletişim Başkanlığınca yerine getirilmektedir. Ayrıca anılan Kanunun 8. maddesinde sayılan suçların oluşması durumunda ilgili içerik veya yer sağlayıcının yurtdışında olması durumunda Başkanlıkça resen erişimin engellenmesi yapılabilmekte; müstehcenlik, çocukların cinsel istismarı suçları ve fuhuş suçlarının oluşması ve içerik veya yer sağlayıcının yurt içinde bulunması durumunda yine Başkanlıkça resen erişimin engellenmesi yapılıp mahkeme onayına sunulmaktadır. 5651 sayılı Kanunda yapılan 6518 ve 6527 sayılı Kanunla yapılan değişikliklerle birlikte 9-A maddesinde saylan özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesi durumunda da gecikmesinde sakınca bulunan hallerde başkanlıkça resen erişimin engellenmesi yapılıp mahkeme onayına sunulmaktadır. Yukarıda sayılan durumlar dışında İnternette yayınlanan içeriğe erişimin engellenmesi ile ilgili kararlar 5651 sayılı Kanunun 6/A maddesi gereği erişim sağlayıcıları tarafından yerine getirilmesi gerekmekte olup, bu tür karar ve talepler ile ilgili olarak Başkanlığın herhangi bir görev ve yetkisi bulunmamaktadır. Belirtmekte yarar var. İnternet ortamında özel yaşama ilişkin koruma içeren bir uygulama yürürlüğe girdi. Bireyler sosyal medyada kişilik haklarını ihlal ettiğini düşündükleri içerikleri, BTKya bildirebilecek. İhbardan 24 saat sonra da erişimin engellenmesi için Sulh Ceza Mahkemesine başvurulabilecek. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, vatandaşların sosyal medyada kişilik haklarını ihlal ettiğini düşündükleri içerikleri ihbarweb. org.tr/ohg/ isimli platforma girerek bildirebilecek. Söz konusu kullanıcılar bu içeriklerin linklerini sisteme yükleyecek. Daha sonra söz konusu içeriğin bulunduğu (Örnek: Facebook, Twitter) platformlarla iletişime geçilecek. Başvurudan sonraki 24 saat içinde erişimin engellenmesi için Sulh Ceza Mahkemesine başvurabilecek.

Sorunu iletmek kolaylaştı

İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiğini iddia eden kişilerin, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına (TİB) doğrudan başvurarak içeriğe erişimin engellenmesi tedbirinin uygulanmasını isteyebileceklerini kaydeden Acarer, 'TİB, bu talebi Erişim Sağlayıcıları Birliğine (ESB) bildirir. EBS 4 saat içinde tedbir kararını uygulamakla yükümlüdür. Başvuruda bulunan kişinin hukuksuz olduğunu iddia ettiği içerikle ilgili 24 saat içinde mahkemeye başvurarak mahkeme kararı alması gerekmektedir' diye konuştu. Acarer, internet ortamında kişilik hakları ihlal edilenlerin ise öncelikle içerik sağlayıcısına, buna ulaşamaması halinde yer sağlayıcısına başvurarak uyarı yöntemiyle içeriğin yayından çıkarılmasını isteyebileceği gibi, doğrudan sulh ceza hakimine başvurarak, içeriğe erişimin engellenmesini de isteyebileceğini söyledi. İnternette yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden kişilerin talepleri, içerik veya yer sağlayıcısı tarafından en geç 24 saat içinde cevaplandırılacak. Kişilik hakları ihlal edilenlerin talepleri doğrultusunda hakim, bu maddede belirtilen kapsamda erişimin engellenmesine karar verebilecek.İlk olarak 'www.guvenliweb.org.tr ve 'www.guvenlicocuk.org.tr internet siteleri aracılığıyla kullanıcıları her türlü tehdide karşı bilgilendiren TİB, kurduğu 'www.ihbarweb.org.tr adresi üzerinden de suç unsuru taşıyan içeriklere yönelik kullanıcı ihbarlarını değerlendirmeye alıyor.

5651 sayılı Kanunla birlikte internet kullanıcılarının güvenliğine yönelik bir ihbar merkezi kurulmuştu. Yaklaşık 3,5 yıldan bu yana 250 binden fazla ihbar ve şikayet alındı. Söz konusu başvurular çerçevesinde ilk olarak şikayete konu içeriklerle ilgili inceleme ve tespit yapılmış, ardından yasalara aykırılık teşkil eden bölümlerin çıkarılması için ilgili internet sitesinin yönetim ve servis sağlayıcılarına uyarıda bulunuluyor.

Bugüne kadar zararlı görülen 60 bin içeriğin internet ortamından çıkarıldı

TİBin 'Uyar-Kaldır talebine yanıt vermeyen internet sitelerinin erişimini ise yargı kararıyla veya kanunların TİBe verdiği yetki ile resen engelleniyor. TİB Zararlı içeriklerle mücadelenin yanı sıra, internetin güvenli ve bilinçli kullanılması konusunda vatandaşları uyarıyor. Bu uyarıları 'www.guvenliweb.org.tr ve 'www.guvenlicocuk.org.tr gibi internet sitelerinin yanı sıra çeşitli akademik yayınlar ile dergi ve gazeteler aracılığıyla gerçekleştiriyor.TİB Türkiyedeki tüm ilköğretim öğrencilerine Ulaştırma ve Milli Eğitim Bakanlıklarının desteği ile 'Çocukların Güvenli İnternet Kullanımı İçin Tavsiyeler başlıklı 12 milyon adet kitapçık dağıtmıştı.Ülkemizde iyi niyetli, bilgi vermek maksatlı görünen birçok internet sitesi dolandırıcılık amaçlı yayın yapıyor.Kullanıcılar bu siteleri ziyaret ettiğinde çok sayıda istek dışı mesajla karşılaşıyor ve bu sayede fark edilmeden yüklenen yazılımların bilgisayarları adeta 'köle haline getiriliyor. Aynı yöntemle ele geçirilen yüz binlerce bilgisayarın yasa dışı işlemlerde kullanılıyor.

İnternet ortamında herkes tehdit altında

Türkiyede kullanıcıların çok büyük bir kısmının hala internet kafeler üzerinden sanal aleme erişiyor. Bu mekanların da güvenli internet erişimine sahip olmaları için projeler geliştirilmesi şart. Çocukların algı düzeyinin belli bir yaşa kadar gelişmediğini ve bu nedenle internet ortamında bulunan çocukların tamamına yakını kendilerine yönelik tehditlerin farkına varamıyor. Kimi çocuklar da internette geçirdikleri zamanın farkına varamıyorlar. Çocuklar ve ergenler ailesi ve sosyal çevresi ile iletişimini olumsuz yönde etkiliyor. Hatta birçoğu derslerini ve ödevlerini ihmal ediyor. Asıl sorunlardan biri de çocukların internet ortamında suiistimale maruz kalmaları. Kamuoyuna yansıyan haberler ile bu konunun ne derece önemli olduğu gözler önüne seriliyor. Ergenler, gerçek ile sanal kavramları birbirinden fark edemiyorlar. Kimi sohbet siteleri veya sosyal paylaşım ağlarında karşılarına çıkan kişilerin verdiği bilgilerin gerçek olup olmadığını sorgulamıyorlar bile.

Bireyler internet ortamında kendi kişisel bilgilerini asla kimse ile paylaşmamalı

Çocuklar ve ergenler gerçek hayatta tanımadığı kişilerle internet ortamında arkadaş olmamalı. Bu uyarılara uymayan çocukların istismara maruz kaldığına dair çok sayıda vaka ve şikayet var. Bu konuda ailelere de büyük görev düşüyor. Ayrıca gerek aileler, gerekse öğretmenler bu tür tehditlere karşı çocukları sık sık uyarmalı.

TİB İnternet Daire Başkanlığına bugüne kadar ulaşan ihbarların sayısı 269 bin 337. Söz konusu ihbarların büyük bir bölümü 'müstehcen içeriklerle ilgili olurken, sıralamayı Atatürk aleyhine yayınlar ve fuhuşa yönelik web sayfaları takip etti.Uyar-Kaldır yöntemiyle bugüne kadar kaldırılan içerik sayısı ise 61 bin 674 olurken, bunlardan 27 bin 315i 'müstehcenlik, 25 bin 454ü ise Atatürk aleyhine işlenen suçlar kapsamında değerlendirildi.

Sıralamayı kumar (4 bin 373), bahis (bin 742), intihar (bin 542), çocuk (374), fuhuş (355), sağlık (354), uyuşturucu (58) ve 'diğer olarak nitelendirilen (107) sayfalar izledi.

İnternetin güvenli kullanıldığında çok büyük yararları olduğu ancak yeterli 'güvenlik tedbirlerinin alınmamasının büyük sorunlara neden olduğu aşikar. Kayseride 3 çocuğun kaybolması ve aylar sonra bir cinayete kurban gittiğinin ortaya çıkmasının ardından katil zanlısının sanal alemdeki profiline de dikkati çekmek istiyorum. İnternette çocukları tehdit eden unsurlara ilişkin neler yapılabilir, bu konuda aileleri uyarmak ve bilinçlendirmek gerekir. Ergenlerin günde 8-10 saatini bilgisayar başında geçirdiği ve ödevlerini ihmal ettiğinden şikayet eden çok sayıda aile mevcut. Güvenli internet için

-Çocuklar odalarında kesinlikle internet bağlantılı bilgisayarla baş başa bırakılmamalı.

-Anne ve babalar internetin nasıl güvenli kullanılacağını mutlaka öğrenmeli.

-Aile içinde internetin güvenli kullanımına ilişkin özellikle zaman sınırlamasına

Yönelik kurallar getirilmeli.

-Ebeveynler internet kullanımında çocukları ile birlikte hareket etmeli.

-Bilgisayarlar çocukların odalarında değil oturma odalarında olmalı.

-Çocuklar için faydalı internet siteleri 'sık kullanılanlar kısmına eklenmeli.

-13 yaşından küçük hiçbir çocuk sosyal paylaşım sitelerini (MSN ve Facebook gibi) kullanmamalı.

-Anne ve babalar çocukların sosyal paylaşım sitelerindeki hesaplarını sık sık kontrol etmeli.

-Çocuklarının sosyal ağlardaki arkadaşlarını ve mesajlaşma trafiği yakından gözlemlemeli.

-Evlerdeki bilgisayarlara 'aile koruma programları kurulmalı.

-İnternet servis sağlayıcıların sunduğu filtreleme seçenekleri tercih edilmeli.