Son yıllarda en büyük sağlık sorunlarından biri haline gelen boyun fıtığı hayat tarzımızla ilgili olarak ortaya çıkıyor.

Uzmanlara göre bilgisayar kullanımının yaygınlaşması, ofiste masa başında uzun süre aynı pozisyonda çalışmak, spor yapmaya zaman ayıramamak gibi nedenler boyun fıtığı oluşmaktadır. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Tunç Cevat Öğün, boyun fıtığına yol açan etkenler ve boyun fıtığı tedavisi hakkında bilgiler verdi.

Öğün, "Boyun fıtıkları genellikle boyun kemikleri arasındaki destekleyici ve hareket sağlayıcı yastığın bozulmasıyla meydana gelir. Başlangıçta bir incinme, boyuna gelen bir darbe veya ani zorlayıcı hareketler boyun kemikleri arasındaki diskin kılıfının yırtılmasına ve zamanla içindeki maddenin dışarıya doğru taşmasına (fıtıklaşmasına) sebep olur. Boyun omurları içinden çıkan ve kollara giden sinirlerin sıkışmasına ve sonunda kollarda ağrı, uyuşukluk ve kuvvet kaybına neden olan hastalık 'boyun fıtığı' olarak tanımlanır.

BOYUN FITIĞI İÇİN RİSK FAKTÖRLERİ

Dr. Tunç Cevat Öğün, Trafik kazası, travmaya maruz kalma, şoförlük/bankacılık gibi mesleklerde çalışmak, Boyun kaslarında zayıflık, Yanlış duruş, psikolojik stres, yorgunluk. Uzun süreli bilgisayar kullanımı, Ev işleri, dikiş nakış, temizlik, perde asma, silme gibi aktiviteler boyun ağrılarını artıran faktörlerdir. Bu yüzden kadınlarda boyun ağrılarının görülme sıklığı daha fazladır.

Hayat tarzımızdaki birtakım yanlış uygulamalar önce boyun ağrısı, kaslarda tutulma ile kendini göstererek sonrasında fıtık olarak karşımıza çıkabilir. TV karşısında uyuyakalmak.Klima altında uzun süre kalmak. Saçları kurutmadan ıslak vaziyette dışarı çıkmak. Dengesiz bir şekilde omuzda/sırtta yük taşımaki Pencere açık vaziyette seyahat etmek. Uzun süre bilgisayar ya da masa başında çalışmak.

ELLERDEKİ UYUŞUKLUK VE KUVVET KAYBINA DİKKAT!

Boyun fıtığı olan hastalar doktora genellikle boyun hareketlerinde kısıtlılık, enseden kol veya kollara, göğse ve sırta yayılabilen ağrı ile başvururlar. Boyun fıtığı ilerleyince kollarda ve/veya ellerde uyuşukluk ve kuvvet kaybı görülebilir.