CHP eski İl Başkanı Ziraat Mühendisi Karaca Bozgeyik vatandaşları canından bezdiren bu böceklerin sadece üvez olmadığını çoğu yerde yaprak biti, fıstık biti de görüldüğünü söyledi. Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle üreme koşullarının oluştuğunu belirten Bozgeyik, “Fıstık toplandı, bitti. Ve yaprak bitleri, şehre kadar yayıldı. Çiftçi ağaçlarda ürün olmadığı için kimyasal mücadele yapmıyor. Çünkü bir süre sonra yapraklar dökülecek” dedi.
SEBEBİ İKLİM KOŞULLARI
Seyrantepe, Düztepe, Beykent, Sarıgüllük, hatta Nizip ilçesinde de görülen üvez ve yaprak bitleri için belediye ekipleri harekete geçerek gece gündüz ilaçlama yapıyor, ancak çoğu yerde yetersiz kalınıyor. Bozgeyik, böcek istilasının nedeni olarak iklim koşullarını gösterdi. Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle yaprak biti ve fıstık biti için üreme koşullarının oluştuğunu dile getiren Bozgeyik, “İki ay önce bu fıstık bitleri görülseydi, yaprakta zenk üretecekti, bu da ürüne de zarar vereceği için çiftçi önlemini alır, ilaçlamasını yapardı. Ancak fıstık toplandı, bitti, çiftçi ürününü kaldırdı” dedi.
ÇİFTÇİ İÇİN EKONOMİK KÜLFET
Havalar sıcak gidince yaprak bitleri, fıstık bitlerinin üreyip çoğaldığını söyleyen Bozgeyik, “Ve yaprak bitleri, şehre kadar yayıldı. Çiftçi fıstık olmadığı için ve bu bitler sadece yapraklara zarar verdiği için ilaçlama yapmıyor. Çünkü zaten yaprak döküm mevsimi. Burada belediyeler büyük iş düşüyor. Belediyeler fıstık bitleri ve üvezler için mücadelesini artırmalı. Çünkü çiftçi zaten, kuraklık ve dondan dolayı ya hiç ürün alamadı, ya da az miktarda aldı. Dökülecek yapraklar için ilaçlama yapması onlar için ekonomik külfettir “ diye konuştu.
HASAN ÖZTÜRKMEN MECLİSE TAŞIDI
Öte yandan CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, son günlerde Gaziantep’i etkisi altına alan üvez istilasını Meclis gündemine taşıdı.
Kuraklık ve ilaçlamadaki yetersizliklerden dolayı üvezlerin çoğaldığını dile getiren Öztürkmen, hem tarımla uğraşanların hem de şehir merkezinde yaşayanların zor günlerden geçtiğini belirtti. Gaziantep’te daha önce bu ölçekte bir üvez salgını olmadığını yaşanmadığını belirten Öztürkmen, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesine ve yağmur yağmamasına değinerek, küresel ısınmanın hayatımız üzerindeki etkilerine dikkat çekti.
TARIMI TEHDİT EDİYOR
Öztürkmen’in TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada “Gaziantep’te son haftalarda yaşanan üvez böceği istilası, kentin bazı mahallelerinde vatandaşların hayatını olumsuz etkiliyor. Üvez böceği, tarımsal üretkenliği tehdit eden önemli bir zararlı türdür. Daha önce Gaziantep'te böyle bir üvez istilası görülmedi. Sadece tarlalar değil, şehir merkezinde de vatandaşlar bunun mağduriyetini yaşıyor. Belediyeler ilaçlama yapmakta geç kalmıştır. Fıstık ağaçları, zeytin ağaçları tehdit altındadır. Kuraklığın, zirai donun vurduğu Gaziantep'i şimdi istilacı türler vuruyor. Gaziantep’te de tarım istihdamı günden güne düşüyor. Üretici destek beklerken, AKP köstek olmaya devam ediyor. Barak P2 Pompa İstasyonu ve Ana Kanalları bir an önce tamamlanmalı. P3 ve P4 pompaj sistemleri Yatırım Programına alınıp daha fazla zaman kaybedilmeden hayata geçirilmeli.” Meral KINACILAR ERBEKTE





