Çarşıyı etkisi altına alan aşırı yağışlardan kaynaklı sorunların, turistleri de olumsuz etkilediğini belirten esnaf, yetkililerden bu konuda çözüm bekliyor…

Şehrin turistik mekanlarından biri olan ‘Tarihi Bakırcılar Çarşısı’ esnafı, aşırı yağışlarla birlikte yukarıdan akıp gelen yağmur sularının, mazgallarda taşkınlık yarattığını belirterek, bu durumdan dert yandı. Çarşıyı etkisi altına alan aşırı yağışlardan kaynaklı sorunların, ziyaretçileri de olumsuz etkilediğini belirten esnaf, turistlerin ayıplamalarda bulunduğunu belirterek, yetkililerden bu konuda çözüm bekliyor…


NELER SÖYLEDİLER?

BULGAN: TURİSTLER AYIPLIYOR
35 seneden beri bu durumdan müzdarip olduğunu vurgulayan Bakırcılar Çarşısı esnafı Mehmet Bulgan, çarşıya gelen tursitlerin bu durumu ayıpladığını söyleyerek, “Aşırı yağışlardan dolayı akan yağmur suları mazgallardan taşıyor. Bu duruma bir çözüm bulunması gerekiyor. Alt yapı bozuk. Mazgalların çarşının girişinde olmaması lazım. Söylemeye dilim varmıyor ama mazgallardan fare çıkıyor. Önlemlerin alınması gerekiyor” dedi.

HÜR: MAZGALLARDAN, YAĞMUR SULARI TAŞIYOR
“Yukarıdaki sokaklar dik olduğu için yağmur suyu çarşının içine doğru akıyor” diyen Bakırcılar Çarşısı esnafı İbrahim Halil Hür, şunları aktardı: “Yolların orta kısımlarında bulunan mazgallardan yağmur suları taşıyor ve bu seferde yağmur suyu aşağıya doğru akıyor. Yukarıdan da yağmur suyu geliyor bu konuda sıkıntı etmiyoruz çünkü eşyalarımızı içeri koyuyoruz. Ancak yağmur suyu geldiği zaman müşteri gelmiyor.”

AÇIKGÖZ: YAĞMUR SUYU BAKIR EŞYASINA ZARAR VERİR
Çatıdan akan yağmur suyunun bakır eşyalarına zarar verdiğini belirten Bakırcılar Çarşısı esnafı Fevzi AÇıkgöz, “Yağmur yağdığı zaman çatıdan su akıyor bizde eşyalarımızın üzerini naylonla kapatıyoruz. Bakır hediyelik eşya satıyoruz. Bunlara sular değdiği zaman hepsi zarar görüyor. Bunu yetkili kiişilere bildirdik ama arkası gelmedi. Bu durumdan çok şikayetçiyiz. Ayrıca kilit taşları düzenli yapılmadığı için topuklu ayakkabı giyen kadınların ayakları takılıyor. Bunlara çözüm bulunması lazım. Gelen turistler burayı çok seviyor ve taktir ediyorlar. Ufak tefek sorunların çarşımıza gölge düşürmemesi lazım. Geçen yağan yağmurda çarşıya gelen yerli turistler zor anlar yaşadı. Çarşının üzeri kapalı olmasına ve yeni olmasına rağmen yağmur suları akıyor” ifadesini kullandı.

KANLI: ESNAFIN ÜRÜNLERİNİ SEL GÖTÜRDÜ
“Geçtiğimiz günlerde yağan aşırı yamurlardan dolayı çarşıyı sel bastı” açıklamasını yapan Bakırcılar Çarşısı esnafı Mehmet Kanlı, gelen müşterilerin zor anlar yaşadığını anımsattı. Kanlı, şöyle konuştu: “Birincisi çarşımıza döşenen kilit taşları çok biçimsiz. Taşların arasındaki topraklar kalktı. Çoğu müşteri bu yüzden çarşıya girmek istemiyor. Su arıkları yeteriz. Çoğu esnafımız yağmurdan dolayı dükkanını erkenden kapatıp gitti. Esnafımız kapısındaki tezgahlar tahta olduğu için yerinde oynattı. Yere düşen ürünler, yağmur aldı götürdü. Çatımızında bakımdan geçmesi gerekiyor. Çarşı bir bütün fakat bazı yerlerin üzerinde çatısı yok. Tam tesisatla donatılmalı.”

İSMAİL USTA: MAZGAL SAYISI ARTTIRILMALI


Çarşının, Gaziantep’in en güzide mekalarından biri olduğuna değinen Bakırcılar Çarşısı esnafı Antikacı İsmail Usta, “ engin bir yer bu yüzden yükseklerden gelen yağmur işgal ediyor. Bütün eşyalarımızı sel alıp gidiyor. İnsanlar yağmur yağdığında geçemiyor. Mazgal sayısı arttırılarak en azından buna çözüm olabilir. Burada dilenciden, hırsızdan, seyyar satıcıdan ve motordan geçilmiyor. Buraya gelen kişilerin rahat etmesi gerekiyor. Sadece güzel bir görünüm var ama içerideki sorunları hesaplayamıyorlar” dedi.
Ayşegül BAĞCI