Uyuşturucu ya da uyarıcı maddeler, içerdikleri ölümcül zehirlerden dolayı kullanıcının beyin fonksiyonlarını olumsuz yönde etkilemektedir. Başta şizofreni olmak üzere çeşitli ruhsal hastalıklara sebep olabiliyor.

8 bin 441 kişi hayatını kaybetti

Ocakları söndüren, canları maddi ve manevi yönden istismar eden, uyuşturucu madde bağımlılığı sadece ülkemizi tehdit eden bir unsur olmaktan çıkıp, tüm dünyanın derdi haline gelmiş durumda.

2017 Avrupa Uyuşturucu Raporuna göre; 2015 yılında, Türkiye de dahil olmak üzere tüm Avrupa’da, eroin ve diğer uyuşturuculardan toplam 8 bin 441 kişi hayatını kaybetti. Uzmanlar, her geçen gün artan ölümleri önlemek ve madde bağımlılığı konusunda başarılı tedaviler geliştirmek amacıyla çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

Yapılan açıklamaya göre; bağımlılığa neden olan temel sorun beyindeki kayıt noktaları. Uyuşturucu maddeyi hatırlatan beyindeki kayıtların tespiti ve silinmesi sonucu madde bağımlısı kişi, hayatının sonuna kadar uyuşturucuyu unutarak bu bağımlılığından kısa sürede, kalıcı olarak kurtulabiliyor.

Günümüzde her türlü uyuşturucu maddeye kolay ulaşılabilmesi sebebiyle, hemen her gün sokaklarda uyuşturucu maddenin etkisinde gençler görür hale geldik. Özellikle ailesi ve çevresiyle sağlıklı iletişim kuramayan, duygu ve düşüncelerini ifade etmekte zorlanan gençlerin uyuşturucu kullanımına yöneldiğini söyleyen uzmanlar, yaygınlaşan uyuşturucu madde kullanımının beyin bağlantılarına zarar vererek, hafızayı zayıflattığını, öğrenme ve davranış becerilerine kalıcı hasarlar verdiğini belirtiyor.

Madde bağımlılığı nedeni ile beyinde hasar gören noktaların tespit edilip değiştirilmesi ile gerçekleşen Neurofeedback Bilimsel klinik araştırmalar sonucu 3 önemli psikiyatrik tedavi yöntemi arasında sayılmaktadır. Harvard üniversitesinde çalışmalarını sürdüren Psikiyatri Uzmanı Dr. Tanju Sürmeli, ülkemizde de gündemden düşmeyen bağımlılık tedavisiyle ilgili son gelişmeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.