Hemen her fırsatta belirttiğim bir husus var. Madde bağımlılığı ile mücadeleyi sadece devlete havale etmeden sivil toplum kuruluşlarına da görev düşüyor. Bazı dernek ve kuruluşlar bu konuda gerçekten güzel işlere imza atıyorlar..Bir örneği de Adana ilimizde. Sosyal sorumluluk duygusu ile hareket eden bir derneğin yardımlarıyla uyuşturucu batağından kurtulan 24 yaşındaki A. K, gençlere sesleniyor, "Ne olursa olsun başkasının elinden herhangi bir madde almayın. Ben arkadaşımın elinden madde aldım, hayatım karardı. Hastanede yatarken tam bitti diyorum ama adımımı dışarı attığımda yeniden başlıyorum. Derneğin sayesinde tedavi oldum ve artık o ileti kullanmıyorum. Benim için madde bitmiştir" diyor. 6 yıl önce bir arkadaş ortamında kendisine ikram edilen uyuşturucuyu alan ve daha sonra bağımlı hale gelen A.K’nin yaşadıkları herkese örnek olacak cinsten. Adana Umut Yolu Madde Bağımlıları Önleme ve Mücadele Derneği yöneticileri, uyuşturucu batağına saplanan A. ile görüşerek bu illetten nasıl kurtulacağını anlatıyorlar. Kurtuluş ışığını gören genç, "Ne olur beni bu illetten kurtarın" diye yalvarıyor. Dernek yöneticileri ailesiyle de görüşüp mücadeleye başlıyorlar. Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) ile birlikte ortak hareket etmeye başlayan dernek yönetimi, A’nın öncelikle Alkol ve Madde Bağımlılar Araştırma Tedavi Merkezi’nde (AMATEM) tedavi görmesini sağlıyor. Hayırsever işadamlarının yaptığı yardımlarla güçlenen dernek, A'nın tedavisini İstanbul Balıklı Rum Hastanesi’nde sürdürüyor. Burada "Palet" metoduyla tedavi olan A uyuşturucu kullanmaktan kurtarılıyor ve sosyal yaşama kazandırılıyor. Pastanede çalışan bir baba ile ev hanımı annenin iki çocuğundan biri olan A. yeni yaşamına uyuşturucudan kurtulmuş bir insan olarak "merhaba" diyerek yeni bir hayata tutunuyor.. Polis Lokali’nde düzenlenen yemeğe de katılan A. K, uyuşturucu kullandığı dönemlerdeki halini anlatırken gözyaşlarına hakim olamıyor. Salonda bulunanların da A.K’nin duygu yüklü konuşması karşısında gözyaşlarını zor tutuyor. Uyuşturucu ile mücadeleden galip çıkan A. gençlere mesaj vererek şöyle diyor: "Madde kullanırken ailemle kavga ediyordum. Benim için hayatta vazgeçemeyeceğim tek şey madde olarak hissediyordum.

Sabah vuruyordum, öğleni düşünüyordum, öğlen vuruyordum, akşamı düşünüyordum. Bu ilete düşmek çok kolay, kurtulmak çok zor. 15 kez hastanede yattım. Hastanede yatarken tamam bitti diyordum, dışarı çıktığım an uyuşturucu arıyordum. Sanki benim yerime başkaları geliyordu. Gençler özellikle arkadaşlarını iyi seçsinler ve onların elinden madde almasınlar. Ben zor kurtuldum, başkaları bu tuzağa düşmesin." Umut Yolu Derneği Başkanı Avukat İsa Ayanoğlu, bu yılın ilk 6 ayında sadece Adana’da aşırı doz sebebiyle 14 gencin yaşamını yitirdiğini kaydediyor.

Adana'da tespit edilen bağımlı sayısının 5 bin civarında olduğunu, bu rakamın her geçen gün arttığını ve büyük bölümünü de eroin bağımlılarının oluşturduğunu kaydeden Ayanoğlu, "Bağımlı maddeyi temin etmek için ağır suçlar işlerken bile hiç tereddüt etmiyor. Hiçbir hormonal sorunu olmadığı halde eroin parası bulmak için cinsiyetini değiştirip para karşılığı vücudunu satan bağımlılar var. Bu kişiler için derneğimiz harekete geçmiş ve onları tedavi ettirmek için çalışmalara başlamıştır" diyor. Hayırsever işadamlarına seslenen "Ayanoğlu, 20’ye yakın uyuşturucu bağımlısını "Palet" metoduyla tedavi ettirip sosyal yaşama kazandırdıklarını kaydediyor. Metodun kesim çözüm verdiğine dikkat çeken Ayanoğlu, "Palet takılan bağımlının madde arzusu ortadan kalkıyor. Şu ana kadar ulaştığımız Palet taktırmayı bekleyen 100 civarında eroin bağımlısı var. Buna her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Amacımız tamamını tedavi ettirip sosyal yaşama kazandırılması. Ancak çok ciddi maliyetlerle karşılaşmaktayız. Bun rağmen tedavi merkezi ile yaptığımız görüşmelerde kişi başı 10 bin lira olan tedavi maliyetini yol masrafları dahil 4 bin liraya kadar düşürdük. Sizlerin yardımlarınızı bekliyoruz" şeklinde konuşuyor.