Gaziantep Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Caner Özkaplan, “Gaziantep’te, bir ayda yaklaşık 60’a yakın bebek kaybediyoruz” dedi.
Gaziantep Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne bağlı Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Hizmetleri Birimi (ÇEKÜS) tarafından düzenlenen uygulayıcı eğitimi programları kapsamında ‘Yenidoğan Canlandırma Programı’ (NRP) eğitimi kadın hastalıkları ve doğum uzmanları, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları, anestezi uzmanları, pratisyen hekimler, ebeler, hemşireler, anestezi teknisyenlerine verildi.
Yenidoğan Canlandırma Programı eğitiminde açıklamada bulunan Gaziantep Halk Sağılığı Müdür Yardımcısı Caner Özkaplan, “Toplumdaki ekonomik ve sosyal durumun iyileşmesi ve sağlık altyapısının güçlendirilmesi ile bebek ve çocuk ölümlerinde önemli azalmalar gözleniyor. Neonatal ve perinatal ölümler ise sosyal ve ekonomik gelişmelere daha az duyarlıdır. Bu ölümler erken tanı ve tedavi, gebelik ve doğum sırasında verilen bakımın iyileştirilmesi gibi sağlık ile doğrudan ilişkili önlemlerden daha fazla etkilenir” diye konuştu.
Gaziantep’te ayda 60’a yakın yeni doğan bebeğin öldüğünü belirten Özkaplan, “Tüm dünyada yılda 4 milyon yeni doğan ölmekte ve bunların yüzde 27’si doğum sonrası asfiksiye bağlı kaybedilmektedir. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de asfiksi temel bir neonatal sorun olmayı sürdürmektedir. 1 milyona yakın yeni doğanı, önlenebilir nedenlerden dolayı kaybediyoruz. Bunun Gaziantep karşılaşmasını yaparsak yaklaşık bir ayda 55 ila 60 arasında bebek kaybediyoruz. Geçen sene 556 bebeğimiz öldü. Bunun da yüzde 75’i ikinci gün içerisinde ölüyor. Bu verilen eğitimlerle bu tür olayların önüne geçmeye çalışıyoruz. Bu sene geçen seneye göre daha fazla eğitimler vermeyi düşünüyoruz. Umarım bir aksilik olmaz ise bunu başarırız” şeklinde konuştu.
Yapılan açıklama sonrası hemşire Zuhal Ökmen, yeni doğan canlandırma eğitimi ile ilgili sinevizyon eşliğinde sunum yaptı.