İbrahimli 2'nin ulaşım ve trafik düzenleme projesini yapan Palye Proje firmasının Yöneticisi M. Edip Demir, bu projenin gerektiği şekilde uygulanması halinde İbrahimli 2'de trafik problemi yaşanmayacağını öne sürdü. Demir, 75 bin nüfusa göre yapılan ulaşım ve trafik projesinin Avrupa'nın gelişmiş ülkelerindekilerle aynı olduğunu ve bu projeyle İbrahimli 2'nin uzun vadede 50 senelik, 100 senelik ihtiyacını karşılayacağını söyledi.

Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Rıdvan Köksüzer de, planı gördüğünü ve beğendiğini, İbrahimli 2'nin topoğrafyasına göre ancak böyle bir plan yapılabileceğini belirterek, "Yolun bir başı ile altı arasında kod farkı var. Eğimli bir arazi. Dolayısıyla orada çok alternatifli plan çıkarmak kolay değil" dedi.

TÜRKİYE'DE BAŞARILI BİR ÖRNEK

İbrahimli 2'nin ulaşım ve trafik düzenleme projesinin Türkiye'de örneği olmadığını belirten Edip Demir, "Yollar çeşitli sınıflara ayrıldı, 10'un üzerinde yol standardı var. Toplayıcı yollar, dağıtıcı yollar, ara yollar vs. var. Değişik genişlikte yollar var. Tek yönlü yollar ayrıldı, ancak çoğunluk çift yön.

7 metrelik, 10 metrelik yaya yolları ayırdık. Çağdaş ülkelerde olduğu gibi buralara kesinlikle araç girmeyecek. Türkiye'de bu tür uygulama lokal olarak birkaç küçük yerde var. İbrahimli 2, Türkiye'de başarılı bir örnek olacak. Bölge çapında ilk defa Gaziantep'te gerçekleşiyor" diye konuştu.

YOLLAR GENİŞ BIRAKILDI

İbrahimli 2'de 12-15 metreli yollar olduğunu, ara sokakların bağlantı yollarının dar olduğunu ifade eden Demir, "Bağlayıcı yollar dar bırakıldı. Trafik rahatlıkla akacak. Yolları kademelendirdik. Trafiği tek noktaya toplamıyorsunuz, her trafa dağıttık. Avrupa'nın bütün kentlerinde planlama bölgenin ihtiyacına göre bu şekilde yapılıyor. Avrupanın gelişmiş modern gelişim alanlarında modern planlama bu şekilde. Ara sokaklar ve ufak tefek bağlantı yollarını saymazsak İbrahimli 2'de yollar geniş bırakıldı. 20 metrenin altında yol yok. Yol genişlikleri 20 metreden başlıyor, 45-50 metreye kadar gidiyor" dedi.

BİSİKLET, METROBÜS, TRAMVAY YERİ BIRAKILDI

'Çevre yolunu saymazsak, İbrahimli 2'de 50 metre yolumuz var' diyen Demir, "Yol doğu kesiminde, güneyinden başlayıp kuzeyini kapsayacak şekilde gidiyor. İbrahimli 2 bisiklet yollarıyla, yol kenarı otopark projeleriyle, güvenli yaşam yolları geçişleri, taksi, otobüs duraklarıyla Türkiye'de tek ve örnek bir proje. Bin benzeri Türkiye'de yok. Yolda metrobüs veya raylı sistem düşünüldü. Biz yerini bıraktık. İster raylı sistem ister metrobüs çalıştırılabilir. Yollar dar değil. Düzgün ve geniş. 38 beden bir insana 50 beden elbise nasıl olur? O yüzden yerinde olması gereken kadar yollar bıraktık. İbrahimli 2'nin projesi uzun vadede 50 senelik, 100 senelik ihtiyacı karşılayacaktır. Trafiği taşıyacak, götürecek yollar bıraktık. Kayseri'nin yolları İbrahimli 2 ile kıyaslanamaz bile" şeklinde konuştu.

AVRUPA'NIN AYNISI

İbrahimli 2'nin ulaşım ve trafik düzenleme projesinin Türkiye'de ciddi bir örnek olacağını dile getiren Demir, "Bütün kentlerin bu tür çalışmaları yapması gerekir. Daha bölge imara açılmadan yolu, kavşağı yani bütün planlaması yapıldı. Bu plan master planının bir parçası. Bu saatten sonra proje değişime uğramaz. Uygulama gerektiği şekilde uygulanırsa İbrahimli 2 trafik problemi yaşamaz. Çünkü gayet düzgün planlandı. Bu plan 75 bin nüfusa göre planlandı. Yolların genişliği kademe kademe. 22 metre, 26 metre, 30 metre diye gidiyor. Avrupa'nın bütün kentlerinde planlama bu şekilde" dedi.

TOPOĞRAFYASI ÇOK BOZUK

Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Rıdvan Köksüzer ise,s İbrahimli 2'nin parselasyon planlarının bittiğini, uygulama için altyapı çalışmalarının başlaması gerektiğini söyledi. Altyapı çalışmalarının seçimden sonraya bırakıldığını söyleyen Köksüzer, "Ben planı gördüm. Yollar çok geniş değil. Ama şu var. İbrahimli 2'deki planlamada tamamen konut alanları ayrı bir şekilde planlandı. Konutların altında işyeri yok. Belli bölgelerde ticari alanlar var. O zaman bu yolların sadece konut olan yerlerde çok geniş bırakılmasına da gerek yok. Çünkü binaların otopark ihtiyaçları kendi parsellerinin içinde değerlendirecek. Her binanın otopark ihtiyacı kendi içinde yapılacak. Dolayısıyla yollarda park anlamında yoğunluk olmayacak ve bu nedenle o yollar yeterli" dedi.

BİR TEK ELEŞTİRİM VAR

İbrahimli 2'de çevre yolu bağlantıları olduğunu, bu bağlantılar sayesinde İbrahimli 2'nin içine girmeden şehir dışına çeşitli noktalara dağılma imkanı olacağını söyleyen Rıdvan Köksüzer, "Yani İbrahimli 2'nin trafik yükü, İbrahimli 1'i çok etkileyecek gibi gözükmüyor. Bir tek eleştirim var, bizim çevre yoluna İbrahimli 2'den bağlantı, üç noktadan var. Bu artırılabilirse trafik biraz daha rahatlar.

Planı genel hatlarıyla olumlu buldum. Zaten İbrahimli 2'de eğimden dolayı yapılabilecek çok fazla alternatif planda yok. Topoğrafyası çok bozuk. O topoğrafyada böyle bir plan yapılabilir. Kot farklılıkları çok fazla. Mesala yolun bir başı ile altı arasında kod farkı var. Eğimli bir arazi. Dolayısıyla orada çok alternatifli plan çıkarmak kolay değil. İbrahimli 2'de sıra altyapıya geldi. Altyapı yatırımları başlarsa yapılaşma başlar" şeklinde konuştu.