Hız ve ışık ihlallerinin önüne geçilerek, mal ve can kaybının önlenmesi amacıyla hayata geçirilen Elektronik Denetim Sistemleri yeniden yapılandırıldı. 2016 yılında 6 noktada gidişli gelişli 12 adet Ortalama Hız İhlal Sistemi ve 10 kavşakta Kırmızı Işık İhlal sistemi ile hayata geçirilen EDS ile ilgili değişim yapıldı ve EDS olan bölgelerde hız sınırı ortalamaya göre ayarlandı. Bir çok noktada revizyona gidilen sistemde eskiden anlık uygulamaya konulan hız sistemleri kaldırılarak Ortalama Hız Sisteminin kullanılması sağlandı.

Gaziantep Valiliğinden yapılan açıklamada, "Aynı güzergâh üzerinde art arda hız ihlal tespit sisteminin kurulmaması, kurulacak olan koridorlarda hız sınırının en az yüzde 10'u kadar km mesafede (hız sınırı 80 km/h olan bir güzergâhta en az 8.8 km ilerisinde) Hız İhlal Sisteminin kurulması sağlanmıştır" denildi.

İPEKYOLU'NDAKİ SİSTEM

Açıklamada İpek Yolu D-400 karayolu üzerinde kurulu bulunan Acarsan – Çimento Kavşağı arasındaki Ortalama Hız İhlal Tespit Sistemi ile Mezarlık Kavşağı – Turgut Özal Köprülü Kavşağı arasındaki Ortalama Hız İhlal Tespit Sisteminin aynı güzergâh üzerinde olması ve iki koridorun ara mesafesinin birbirine yakın olması nedeni ile Acarsan Kavşağı ile Mezarlık Kavşağında bulunan kamera ihlal tespit sisteminin söküldüğü belirtildi. Bunun yerine D-400 karayolu üzerinde bulunan Ortalama Hız İhlal Tespit Sistemi Çimento Kavşağı ile Turgut Özal Kavşağı arasında ihlali algılayacak şekilde düzenlendi.

HIZ SINIRLARI DEĞİŞMEDİ

Sani Konukoğlu Bulvarı, D-400 üzeri Turgut Özal Köprülü Kavşağı ile Mezarlık arasında hız sınırı otomobil, minibüs, kamyonet türü araçlarda 80, kamyonda 60, Oto, Min Kamyonet, Panelvanda 60, otobüs türü araçlarda ise 70 olacak.Tugay-Basra yolu üzeri (Basra Kavşağı M.Saip Konukoğlu Kesişimi) ile Adliye arası, Abdulkadir Aksu Bulvarı üzeri Ata Kreş ile MNS Mobilya arası, Abdulkadir Konukoğlu Bulvarı üzeri Et Balık Kavşağı ile Köylü Garajı Kavşağı arası ve Üniversite Bulvarı üzeri Binevler-Doktorlar Kavşağı ile Çevik Kuvvet Kavşağı arasında ise otomobil, minibüs, kamyonet türü araçlarda hız sınırı 70,diğer araçlarda ve otobüste 60 olacak.

TAÇ DİREKLERİ KURULDU

Şehir giriş noktalarında Başüstü Taç direklerinin kurulduğu belirtilen açıklamada, "Anlık hız sistemleri kaldırılarak Ortalama Hız Sisteminin kullanılması sağlanmıştır. Ortalama Hız İhlal Tespit Sistemleri öncesinde yapılan düzenlemede tesis edilecek Trafik İşaret Levhaları (yatay-düşey ve uyarıcı çizgiler), Karayolları el kitapçığı ekinde yayınlanan esaslara göre düzenlenmiştir.KGYS alt bünyesinde bulunan EDS sistemlerinin KGYS ile entegrasyonunun yapılması ve EDS sistemi içerisinde bulunan IP bloğu düzenlenerek ülke genelinde yeknesaklığı sağlamak üzere, sistem bileşenlerinde kullanılan IP yapılandırılması tamamlanarak KGYS bünyesine entegrasyon yapılarak, Emniyet Genel Müdürlüğü EDS komisyonu tarafından gerekli incelemelerin yapıldığı ve ilimizde kurulumu yapılan EDS sisteminin açılmasında bir sakınca olmadığının bildirilmiştir.17 Ocak tarihinden itibaren sistemin aktif hale getirilmesine İl EDS Komisyonunca karar verilmiştir" denildi.

İŞTE O GÜZERGAHLAR

ORTALAMA HIZ İHLAL TESPİTİ NOKTALARI

1 ÇEVİK KUVVET GİRİŞ / BİNEVLER ÇIKIŞ

2 BİNEVLER GİRİŞ / ÇEVİK KUVVET ÇIKIŞ

3 MNS GİRİŞ / ATAKREŞ ÇIKIŞ

4 ATAKREŞ GİRİŞ / MNS ÇIKIŞ

5 ADLİYE GİRİŞ / BASRA ÇIKIŞ

6 BASRA GİRİŞ / ADLİYE ÇIKIŞ

7 ÇİMENTO GİRİŞ / TURGUT ÖZAL KÖPRÜLÜ KAVŞAĞI ÇIKIŞ

8 TURGUT ÖZAL KÖPRÜLÜ KAVŞAĞI GİRİŞ/ÇİMENTO ÇIKIŞ

9 SULTANA GİRİŞ / ET-BALIK ÇIKIŞ

10 SULTANA ÇIKIŞ / ET-BALIK GİRİŞ

KIRMIZI IŞIK İHLAL SİSTEMİ NOKTALARI

1- DOKTORLAR (BİNEVLER KAVŞAĞI)

2- İBRAHİMLİ YÜKSEK BİNA KAVŞAĞI

3- DUİSBURG GÜVENEVLER KAVŞAĞI

4- İLLERBANKASI KAVŞAĞI

5- ÇETİNKAYA KAVŞAĞI

6- GRAND OTEL KAVŞAĞI

7- BAŞKARAKOL KAVŞAĞI

8- BASRA OTOGAR KAVŞAĞI

9- OTOGAR KAVŞAĞI

10 KÖYLÜ GARAJI (SULTANA TIP MRK.) KAVŞAĞI / LEYLA ÖZEKŞİ POLAT