ANTEP HARBİ VE MUSTAFA KEMAL…

ANTEP HARBİNDEKİ BOZGUNCULAR…

8 ŞUBAT 1921DEN SONRAKİ GÜNLERDE NELER OLDU ?

SEVGİLİ DOSTLARIM…

HARPTE 24.000 NÜFUSUN 6.317Nİ ŞEHİT VEREREK, TARİHE DESTAN ARMAĞAN EDEN KENTİ TORUNLARI, BU ONUR VE GURUR GÜNÜMÜZDE SİZLERİ EN İÇTEN DUYGU VE SAYGILARIMLA SELAMLIYORUM.

KENTİMİZİN FRANSIZ İŞGALİNDEN KURTULUŞUNU VE GAZİ OLUŞUNU ANMAK İÇİN TOPLANDIĞIMIZ GÜNÜMÜZ ŞEN, KURTULUŞ VE GAZİLİĞİMİZ BİR KEZ DAHA KUTLU OLSUN. ANCAK BU SÜREÇTE ÇEKİLEN ACILARI UNUTTURMAMAK, HÜZNÜ, YOKLUĞU VE AÇLIĞI BENLİĞİMİZDE HİSSETMEK, HERHALDE ONURLU BİR DAVRANIŞ OLACAKTIR.

YAZIMA KURTULUŞ SAVAŞININ BAŞKOMUTANI GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK VE SİLAH ARKADAŞLARI İLE YURDUMUN BAĞIMSIZLIĞI VE ÜLKEMİN BÖLÜNMEZ BÜTÜNLÜĞÜ İÇİN CANLARINI VEREN, AZİZ ŞEHİTLERİMİZİ RAHMET VE MİNNETLE ANARAK BAŞLAMAK İSTİYORUM.

ANTEP HARBİNDE KURTULUŞ VE GAZİLİĞE GİDEN YOLDA NELER ÇEKİLDİ NELER… BU ÇEKİLENLER KOCA BİR TARİH KİTABINI DOLDURACAK KADAR ACI, HÜZÜN VEREN, ANCAK ŞEREF, GURUR VE ONUR DESTANIMIZDIR.

ANTEP HARBİNİ KUŞAKLAR BİRBİRİNE AKTARIP, BELLEKLERDE CANLI TUTULMALI, UNUTULMAMALI, BİLİNİP BELLENMELİ, ÇÜNKÜ BUNLAR; GAZİKENTİN ULUSAL BİLİNCE KAZANDIRIP ARMAĞAN ETTİĞİ ULUSAL DEĞERLERDİR.

GAZİLİĞE GİDEN KAN, GÖZYAŞI VE MİHNET DOLU YOLUN ÖYKÜSÜNÜ SİZLERE ANIMSATMAK VE SUNMAK İSTİYORUM.

ÖNCE NELERLE VE NASIL GAZİ OLUNDU, KISA KISA BUNLARDAN BİRKAÇ ÖYKÜYÜ, SONRADA OLAYLARDAN BİRKAÇINI SİZE AKTARMAK İSTİYORUM.

KOCA FRANSIZ ORDUSU, BU ŞEHRİ ALMAK İÇİN 11 AY BÜTÜN GÜCÜYLE SAVAŞTI. ANTEP SAVUNMASI; BU EŞSİZ KAHRAMANLIĞI İLE HEM KENDİNİ HEM DE GÜNEYDOĞU ANADOLUYU DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTARMAKLA KALMADI, BATI ANADOLUDA CEREYAN EDEN SAKARYA VE DUMLUPINAR SAVAŞLARINA DA UMUT IŞIĞI OLDU.

ANTEP SAVUNMASI BİR HALK HAREKETİ, MİLLİ BİRLİĞİN VE MİLLİ ONURUN BİR ŞAHLANIŞIDIR.

ANTEP HARBİNDE MÜCADELE İŞGALCİ/EMPERYALİST OLAN ÖNCE İNGİLİZLERE, SONRA FRANSIZLAR İLE ONLARIN YERLİ İŞBİRLİKCİSİ ERMENİLERE KARŞI VERİLMİŞTİR.

MUSTAFA KEMAL PAŞA, ANTEPİN DAHA İNGİLİZ VE FRANSIZLARIN İŞGALİNDEN ÖNCE ENGİN ÖNGÖRÜSÜ VE DEHASI İLE OLABİLECEKLERİ DEFALARCA İŞARET ETMİŞ VE ALINMASI GEREKEN TEDBİRLERİ VURGULAMIŞTIR. ANTEPİN İŞGALİ SIRASINDA ANTEP KUVAAY-İ MİLLİYE VE HEYET-İ MERKEZİYESİ İLE GÜNÜ GÜNÜNE TELGRAF VASITASIYLA İRTİBAT KURMUŞ, ANTEPİN SAVUNMASI İLE İLGİLİ GEREKLİ EMİRLERİ VERMİŞTİR. BU YAZIMDA TARİH SIRASINA GÖRE MUSTAFA KEMAL PAŞANIN ANTEP HARBİNDEKİ ETKİSİNİ İZAH ETMEYE ÇALIŞACAĞIM. MUSTAFA KEMAL PAŞA ANTEPİN İŞGALİNDEN, ATEŞKESİN SAĞLANDIĞI 08.ŞUBAT.1921DEN SONRASINA KADAR OLAN ZAMAN SÜRECİNDE DAİMA ETKİN OLMUŞTUR.

AYRICA ANTEP DİRENİŞİ BOYUNCA MUSTAFA KEMAL VE KUVAAY-İ MİLLİYENİN SAVUNMASINA KARŞI ÇIKANLAR, HATTA EMPERYALİST GÜÇLERE CASUSLUK EDİP İŞBİRLİĞİ YAPANLAR DAHİ OLMUŞTUR. YAZIMDA KISMEN BULABİLDİĞİM KAYNAKLARDAN BU KONUDA DA BİLGİ VERMEYE ÇALIŞACAĞIM. AMA YURTSEVERLER DAİMA DİK DURDULAR. BU KONUDA SİZLERE BİR ÖRNEK VERMEK İSTİYORUM: 'İŞGAL KUVVETLERİ TARAFINDAN GÖZALTINA ALINAN MÜFTÜ ZADE HACI MUSTAFA EFENDİ SORGULANMAK ÜZERE KOMUTANA GÖTÜRÜLÜR. İŞGAL KUVVETLERİ KOMUTANI ERMENİ TERCÜMAN ARACILIĞIYLA 'SEN KOMİTECİYMİŞSIN' DİYE SORAR. HACI MUSTAFA EFENDİ ÜÇ DEFA KENDİ SAĞ ELİNİ ÖPER, BAŞINA KOYAR DAHA SONRA ELLERİNİ YUKARI DOĞRU AÇARAK 'ALLAHIMA ŞÜKÜRLER OLSUN Kİ BENİ ŞEREFSİZLİKLE SUÇLAMADINIZ' DER. İŞGAL KUVVETLERİ KOMUTANI BU HAREKET VE CEVAP ÜZERİNE DONAKALIR.

MUSTAFA KEMAL DAHA MONDROS MÜTAKERESİ (30. EKİM 1918) İMZALANMADAN ÖNCE 25/26 EKİM 1918 'DE HALEPİN GÜNEYİNDE İNGİLİZ- ARAP KUVVETLERİYLE TÜRK KUVVETLERİ ARASINDA MEYDANA GELEN ÇATIŞMADA, HALEPİN 40 KM KADAR KUZEYİNDE AMANOS DAĞLARININ UZAK TEPELERİNİN ETEKLERİNDE İDİ.

NOT: BU KONUDAKİ AYRINTILI VE OKUYUNCA GERÇEKTEN DİKKAT EDECEĞİNİZ GELİŞMELERİ GAZİANTEP27 GAZETESİNDE YAYINLAYACAĞIZ. SAYGILARIMLA. Dr. SAMET BAYRAK